Tízezrek tüntettek Glasgow-ban több klímavédelemért

2021. november 06. 19:10

A nap folyamán világszerte több mint háromszáz hasonló tiltakozó akciót szerveztek.

2021. november 06. 19:10
null

Tízezrek tüntettek szombaton a nagyobb klímavédelemért Glasgow-ban, ahol éppen az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 26. ülésszaka (COP26) zajlik.

Világszerte tüntettek

A zászlókkal és klímavédelmi feliratokat tartalmazó transzparensekkel felvonuló aktivisták a klímavédelem terén is több igazságot követeltek a világ szegényebb régióiban élők számára. A COP26 Coalition nevű tüntetés szervezői szerint több mint százezren vettek részt a konferencia ülésszakának félidejére tervezett megmozduláson. A brit rendőrség ugyanakkor nem adott becslést a tüntető tömeg nagyságáról. A nap folyamán világszerte több mint háromszáz hasonló tiltakozó akciót szerveztek.    

Amszterdamban szintén tízezrek vonultak az utcákra nagyobb erőfeszítéseket követelve a klímavédelemben. A holland nagyvárosban egyebek között a „Mentsétek meg a környezetet és a Földet”, illetve „Mentsétek meg a jövőnket” jelszavakat skandált a szervezők által negyvenezer fősre becsült, főleg fiatalokból álló tömeg – ismertette a NOS közszolgálati televízió. Az amszterdami megmozdulás egyik fiatal résztvevője például arról beszélt, hogy őt leginkább az aggasztja, hogy Hollandiát elöntheti a tenger a klímaváltozás nyomán emelkedő vízszint következtében.    

„Az igazságtalanság korszaka lejárt”

A COP26 Coalition, amely különböző szervezetek és kezdeményezések hálózataként működik, Twitter-oldalán kommentálta a szombati eseményeket. „Az igazságtalanság korszaka lejárt. Olyan klímavédelemre van szükségünk, amely mindannyiunk számára működik, nemcsak azok számára, akiknek a legtöbb pénz van a tarsolyukban” – olvasható az aktivistahálózat mikroblogján.    

Mintegy 200 ország képviselői vesznek részt a november 12-ig zajló glasgow-i klímacsúcson, hogy megvitassák, miként lehetne megvalósítani azt a célkitűzést, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

(MTI)

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. november 08. 11:00
Nekik javaslom, hogy ne vegyenek semmilyen terméket, ami nem az otthonuktól 50km-nél távolabb készült. Attól működik a világ hogy termel és fogyaszt. És azért temel, hogy fogyaszthassunk. És azért fogyaszt, mert termelhessünk. Kívánom, hogy tapasztalják meg, hogy az ideológiát sem megenni, sem meginni, sem elszívni sem feldugni nem lehet.
Mikediver
2021. november 08. 09:49
Semmi másról nem szól ez mint az emberiség túléléséről. Álságos dolog úgy állítani be, mintha a klímát védenénk. Ez a klímatiszti tök felesleges, a bolygó megvédi magát, max mi pusztulunk ki.
TAVIROZSA
2021. november 07. 19:21
Ez a harc lesz a végső, csak összefogni hát .... Csókolom, ezek még a jakobinusok vagy már a kommunisták ???
NTLLK
2021. november 07. 11:45
A Föld történetét kellene tanulmányozniuk gondosan, úgy 200.000 évre visszamenőleg. Vagy még előbbről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!