Kapaszkodjon: tizenöt éven belül foci vb-t ÉS olimpiát is rendezne Szaúd-Arábia

2022. december 19. 16:38

Nagy tervei vannak a szaúdiaknak.

2022. december 19. 16:38
null

Akár már 2030-ban is labdarúgó világbajnokságot rendezne Szaúd-Arábia Katar sikerén felbuzdulva – derül ki a Telegraph szaúdi sportminiszterrel készített interjújából. A közel-keleti ország az elmúlt években több sporteseménynek is otthont adott, Rijádnak pedig kifejezett szándéka, hogy a jövőben még több hasonló rendezvényt tartsanak az olajkirályságban.

A 2030-as világbajnoki pályázattal kapcsolatban még kevés biztosat tudni, egyes források szerint az sem kizárt, hogy Szaúd-Arábia Egyiptommal és Görögországgal (!) közösen pályázna a vébérendezésre. A szaúdi sportminiszter azonban még ennél is nagyobbat álmodna: Abdulaziz bin Turki Al Faiszál szerint

hazája képes lenne arra, hogy a 2030-as világbajnokság után 2036-ban olimpiát is rendezzen.

Nagy terveink vannak a sport terén Szaúd-Arábiában, és biztosak vagyunk abban, hogy sok olyan képességünk, értékünk és tapasztalatunk van a szenvedélyes szurkolóktól kezdve az infrastruktúrán át a hajlandóságig, hogy megnyissuk a kapuinkat és összehozzuk a világot” – mondta a miniszter, aki egyben herceg is.

Az olajkirályság – jegyzi meg a cikk – az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett a sportdiplomáciára, amely részben Mohamed bin Szalman koronaherceg nyomásának, s részben alighanem annak is köszönhető, hogy a rivális szomszéd, Katar idén labdarúgó világbajnokságot rendezhetett. Szaúd-Arábia több Ázsia-játékok rendezési jogát is elnyerte már, másokra pedig pályázik, de volt már Forma-1-es futam és több nagy nézettségű bokszmeccs is az országban.

A sportdiplomáciai boomban sokan a szaúdi rezsim szerecsenmosdatását látják. Miközben az országban még mindig nagyon gyakoriak a kivégzések, Rijád így szeretné jobb színben feltűntetni magát – mondják a kritikusok. Ez több is, mint valószínű – ami viszont biztos, hogy ha Szaúd-Arábia rendezhetné a 2030-as vb-t és a 2036-os olimpiát, akkor a katari vébéhez hasonlóan azokat a rendezvényeket is a téli időszakban tartanák, hiszen nyáron elviselhetetlen a forróság a sivatagban.

A nyitóképen: szaúdi szurkolók a világbajnoki trófea másolatával. Fotó: KHALED DESOUKI / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. december 20. 13:39
Majd ha téli olimpiát rendeznek, akkor szóljatok :-D
szintetikus
2022. december 19. 18:55
Remélem inkább háborúzni fognak Iránnal. Szép lenne látni.
darázs
2022. december 19. 18:46
csak kapkodom a fejem a gombakórús ájvékolásától ha mi akarjuk rendezni akkor csórók vagyunk hozzá ha a milliárdosok akkor vesztegetni akarnak bezzeg amikor a gyarmatosító nyugat rendezi akkor az internáciknak nincsenek ilyen előítéletei
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. december 19. 18:17
Miért is ne? Pénz van, liberális média meg agymosás nincs náluk. Jó kombináció egy újabb rendezvényhez ahonnan a németeket dühösen rikácsolva küldik haza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!