Politológus magyarázza, miért nehéz Magyarországot kizárni az EU-ból

2023. június 28. 10:41

Vlagyimir Olencsenko szerint „az EU gazdasági hasznot húz Magyarországból”.

2023. június 28. 10:41
null

„Nehéz lenne Magyarországot kizárni az Európai Unióból, mert a szövetség alapdokumentumai nem rendelkeznek ilyen eljárásról, és mert a gazdaságra nézve negatív következményekkel járhatna” – idézte a Lenta.ru tudósítása alapján a Gazeta Vlagyimir Olencsenko, az IMEMO RAS Európai Tanulmányok Központjának vezető munkatársát. A szakértő Orbán Viktor kijelentései után beszélt egy ilyen intézkedés lehetőségéről.

A politológus emlékeztetett arra, hogy amikor Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az EU-ból, kiderült, hogy

az EU alapító dokumentumai nem írták elő egy tagállam kilépésének vagy kizárásának eljárását.

„Az EU gazdasági hasznot húz Magyarországból”

Ezt követően másfél évbe telt, mire sikerült aláírni a megállapodást az ország kilépésének feltételeiről. Kifejtette azt is, hogy soha nem merült fel annak a kérdése, hogy egy tagállamot kizárással „büntessenek meg” – hangsúlyozta

Olencsenko további okként említette, hogy az EU gazdasági hasznot húz Magyarországból. A politológus megjegyezte, hogy „Magyarország Közép-Európában van, és minden átmegy rajta, amit Budapest tökéletesen megért” – írta a Gazeta.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ozdiszatir
2023. június 28. 19:19
Ébredj, hol vagy Dózsa György?
fabulon a bőre őre
2023. június 28. 16:16
Vlagyimir Olencsenko ukrán politológus magyarázza, miért nehéz kizárni Magyarországot és betenni a helyére Ukrajnát. Valaki kinyitotta száját, mert huzat van?
airmax
2023. június 28. 12:35
Na basszus itt vannak a bajnai/ficsor bérkommentelők.. (Most már tudjuk. Nem a pártoktól kapják a lóvét,-mert, hogy a pártokat is onnan finanszírozzák,- hanem a "demokráciát előállító" cia/soros pénzek elosztóhivatalától az adminisztrációs/informatikai hátteret is biztosító cégtől) No én viszont megyek... Nem bírom őket...
Palatin
2023. június 28. 12:09
Magyarországnak jó kártyák vannak a kezében. Óriási dajkamese az, hogy mi "örüljünk, hogy tagjai lehetünk az uniónak". Mi a valós helyzet? A V4-ek, - de a többi volt KGST ország is -, az unióban NETTO-BEFIZETÖ, ha mindent figyelembe veszünk. A nyugati országok, leginkább Németország viszont netto HASZONÉLVEZÖ. Ugyanis a keletiek olcsó munkaereje a német, osztrák stb. nyugati koncerneknek sokkal nagyobb extraprofitot produkál, mint amennyi jóvátételt, meg egyéb pénzeket ezek az országok az uniótól kapnak. Nem beszélve arról, hogy itt piacra dobhatják a másod-harmadrangú minöségü áruikat. Erröl persze nem beszélnek, mert ez ellenük szól. De neves nyugati közgazdászok utána jártak ennek a kérdésnek, és leírták pontosan, hogy igenis a keleti tagállamok a valódi netto befizetök, ök azok, akik az olcsó munkaerejük kiárusítása révén többet adnak, mint amennyit kapnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy pl. Magyarországnak nem érné meg mégis a nyugati koncerneket behívni. Nekünk is megéri, de nekik még sokkal jobban. Hogy ezt valaki megértse, ahhoz némi közgazdasági, pénzügyi ismeretek szükségesek és tudni kell hogyan müködik az unió. Ma Németországnak gazdaságilag sokkal fontosabbak a V4-ek, mint Franciaország. Álljon itt egy tanulmány erröl Piketti, neves francia közgatdásztól. https://www.manager-magazin... Ezt az unió vezetése is nagyon jól tudja, ezért majd bolondok lesznek az aranytojó tyúkot (a V4-et) kidobni csónakból. Értsétek már meg végre, hogy az UNIÓ KELETI BÖVÍTÉSE PONTOSAN EZT A CÉLT SZOLGÁLTA. Az unió messze nem az a a jótékonysági intézmény, aminek az ellenzék beállítja, hanem egy kutyakemény gazdasági konstrukció, ami elsösorban Németország érdekeit szolgálja. Ök ezt még tovább fokozni akarják, egészen a 4. Birodalom megvalósitásáig. A FELZÁRKÓZTATÁST FELEJTSÉTEK EL. Majd bolondok lesznek maguknak a szomszédban konkurenciát fölépíteni. Oh dehogy, ök örökké a kelet olcsó munkaerejéböl akarnak nassolni. Azt is tudni kell, hogy Németországnak a V4, - benne Magyarországgal -, gazdaságilag sokkal fontosabb, mint Franciaország, az árúcsere forgalom a V4-ek és Németország között több mint másfélszerese a német-francia kereskedelemnek. Tehát nem mogyorókról van szó. Én azon csodálkozom, hogy a német koncernek még nem szóltak be Merkelnek, hogy az unió hagyja már végre békén a V4-et, mert a gazdasági kapcsolatok nagyon jók. A V4 olcsó munkaereje nélkül ma már Németország messze nem lenne annyira versenyképes a világpiacon, és ez neki komoly hátrányokat jelentene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!