Kárpátalja teljes elukránosításának tervét vetette fel egy ukrán újságíró

2023. június 27. 06:46

Denisz Kazanszkij szerint nem nehéz 10-15 ezer embert találni, aki hajlandó lenne Kárpátaljára költözni, „csak a volt Bahmutból is több ezer lakos lesz”.

2023. június 27. 06:46
null

„A megoldás igazán kézenfekvő. Kárpátalján el kell kezdeni lakások építését a háború és a megszállás miatt otthonukat elvesztett belső menekültek számára. Emellett pedig segíteni kell a vállalkozások odaköltözését is a különösen jelentős arányban magyar lakosságú városokba és községekbe. Így a régió etnikai összetétele megváltozik, de senkinek sem sérülnek a jogai” – jelentkezett egy régi-új ötlettel Denisz Kazanszkij ukrán újságíró arról,

hogyan kellene teljesen elukránosítani a jelenleg is erősen ukrán többségű, de 10 százalék körüli magyar lakossággal rendelkező, egymilliós Kárpátalja régiót.

A módszer ismerős lehet a Vajdaságból a kilencvenes évekből, amikor a Koszovóból érkező módosították az északi tartomány etnikai összetételét, vagy a ceaucescu-i Romániából, amikor a Kárpátokon túli románokkal tették román többségűvé az erdélyi nagyvárosokat.

Kazanszkij szerint nem nehéz 10-15 ezer embert találni, aki hajlandó lenne Kárpátaljára költözni, „csak a volt Bahmutból is több ezer lakos lesz”.

Ungváron még mindig csak 112 ezer ember él. Ez a legkisebb regionális központ. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő állami támogatással könnyen 300 ezerre nőhetne a lakosság száma” – jegyezte meg az újságíró. 

A tervre reagált Dunda György a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója.

„Zseniális ötlettel állt elő a kárpátaljai magyarság jelentette probléma megoldása céljából Denisz Kazinszkij ukrán újságíró. Szijjártó Péter Ukrajnával kapcsolatos hétfői megszólalására reagálva a kijevi RBK-Ukrainánál dolgozó kedves kolléga megmondta a tutit: több százezer ukrán katonát és menekültet kell a soknemzetiségű Kárpátaljára telepíteni. Azt írja közösségi posztjában, hogy Beregszászba elég 10-15 ezer lakost áttelepíteni és máris megvan oldva a magyar ügy. Érvelésében úgy fogalmaz, hogy ha az állam lakóházakat épít saját állampolgárainak, azzal semmilyen kisebbségi jogot nem sért, ugyanakkor egyszer és mindenkorra lerendezi a nemzetiségi arányokat” – írta oldalán a kárpátaljai újságíró, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervezett betelepítéseknél arra is gondosan figyelne az ukrán újságíró, hogy az új lakók jellemzően a magyarok által egy tömbben lakott vidékekre érkezzenek.

Nyitókép: Munkács vára ukrán lobogóval. Fotó: Shutterstock 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lotucsok
2023. június 29. 23:08
.
Alena
2023. június 27. 18:29
Csupán a magyar anyanyelvűeket engedném Magyarországra.na,meg a többi nemzetiséget,kivéve az ukrán ajkúakat...azok harcoljanak ....fegyver van elég,ne itt élősködjenek...
Tiszafa
2023. június 27. 15:02
A románok is ezt csinálták. Nagyon nem lehet mit tenni ellene. És nagyon meg kell gondolni hogy mire és mennyi pénzt nyomunk Kárpátalján kívüli területekre. Az ellenségeinket ne segítsük. Ezt a háborút 2014 és 2022 közötti 8 évben masszív orosz nemzetiség elleni irtó hadjárattal maguk az ukránok provokálták ki. Nem kell őket sajnálni. Az orosz nem véletlenül és passzióból támadta meg őket. Vastagon kiprovokálták azzal, hogy több ezer orosz nemzetiségút öltek meg, vagy lehetetlenítettek el. Úgyhogy ott dögöljön meg minden ukrán nemzetiségű ukrán, ahol van!
OneiroNauta
2023. június 27. 14:48
Ezek az európai, demokratikus értékek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!