Az izraeli háború átírja a labdarúgás világát is

2023. október 20. 10:30

Benzema, Mazraoui, Szaláh, Fekir és El Ghazival. A futballvilág ászai közül többen is kiálltak Palesztina mellett, egyiktől elvennék az Aranylabdát, más dorgálást kapott és volt, akit fel is függesztettek.

2023. október 20. 10:30
Ittihad's French forward #09 Karim Benzema reacts during the Saudi Pro League football match between Al-Ittihad and Al-Hilal at Prince Abdullah al-Faisal Stadium in Jeddah on September 1, 2023. (Photo by AFP)
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A szűk két hete kitört háború egy nem várt helyen is érezteti hatását, mégpedig a labdarúgás világában. Számos, az arab világból érkező focista is kiállt Palesztina mellett, ami érthető okokból nem tetszett az őket foglalkoztató kluboknak. 

Izrael megtámadásával a Hamász palesztin terrorszervezet több labdarúgóból azt váltotta ki, hogy a közösségi médiában egyből kiálljon Palesztina mellett. A világ többsége rögtön elítélte a több mint ezer halálos áldozattal járó, Gázából indult támadássorozatot, nem így Nabil Fekir, a Betis támadója, az Aranylabdás Karim Benzema, a Liverpoollal mindent megnyerő Mohamed Szaláh vagy a Bayern München védője, a marokkói Nusszair Mazraoui.

Ezt is ajánljuk a témában

Többek között ők ugyanis annak adtak hangot, hogy Palesztinát támogatják, bármi áron. 

Az egyik első megszólaló Nabil Fekir volt, a spanyol első osztályban játszó labdarúgó Instagram-oldalán arra hívta fel követőinek figyelmét, hogy támogatni kell Palesztina népét, 

akik túl régóta szenvednek az apartheid miatt. Térjen vissza az igazságosság és a béke! Allah nem hagyja figyelmen kívül azt, amit tesznek”.

Hasonlót írt Nusszair Mazraoui, a Bayern München védője, a bajor topcsapat bekkje közösségi oldalán arra kérte az istenét, hogy „segítsen Palesztinában elnyomott testvéreinek győzelmet aratni”. A nemzetközi botrányt okozó kijelentéseknek nem lett nagy következménye, a Bayern München vezetősége annyit közölt, hogy majd a válogatott szünet után elbeszélgetnek a marokkói focistával.

Ezt is ajánljuk a témában

Másnak az állásába került

Nincs szerencséje karrierje során a korábban szupertehetségnek kikiáltott marokkói-holland szélsőnek, Anwar El Ghazinak. A Feyenoordnál nevelkedő, majd az Ajaxba távozó labdarúgónak nagy karrierje lehetett volna, szerepelt többet között az angol Evertonnál és az Aston Villánál is, ám nem tudta megváltani a világot. Így végül tavaly nyáron végén visszatért Hollandiába, ahol a PSV szerződtette, ám egy év után nem marasztalta. Mentőövet idén ősszel a német első osztályban szereplő Mainz dobott, ahol korábban Szalai Ádám is számos szezont lehúzott, ám a korábbi holland válogatott El Ghazinak alig másfél hónap után távoznia kell. Mégpedig azért, mert kiállt Palesztina mellett. A BBC adta hírül, hogy a német klub felfüggeszti játékosával a szerződését, ugyanis El Ghazi véleménye szöges ellentétben áll az övékkel.

Amikor az egyik fél elvágja a másik hozzáférését a vízhez, az élelmiszerhez és az áramhoz, amikor az egyik fél atomfegyvereket használ, az nem háború"

– fogalmazott a labdarúgó, aki három mérkőzést játszott összesen a Mainzban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Benzemától elvennék az Aranylabdát

A Real Madrid korábbi sztárja, a karrierje utolsó szakaszát brutális fizetésért Szaúd-Arábiában folytató Karim Benzema sem állt ki a megtámadott Izrael mellett, sőt. Azon kívül, hogy Palesztina mellett foglalt állást, az algériai gyökerekkel rendelkező francia labdarúgó a sajtóban megjelent hírek szerint szoros kapcsolatot ápol a Muszlim Testvériség nevű szervezettel, amelyet több országban terrorszervezetként tartanak nyilván. 

Imádkozzunk Gáza lakosaiért, akik az igazságtalan bombázás áldozataivá váltak. Nem kímélnek sem nőket, sem gyermekeket”

– írta Benzema, aki korábban azzal indokolta Szaúd-Arábiába igazolását, hogy az az iszlám közepe. 

Ezt is ajánljuk a témában

A világhírű labdarúgó posztja nagy felháborodást váltott ki, ugyanis egyfelől amellett, hogy Dudu Aouate korábbi 78-szoros izraeli válogatott labdarúgó baromnak nevezte kollégáját, még az Aranylabdáját is elveszítheti Benzema.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter is megerősítette korábban, hogy Benzemának hírhedt kapcsolatai vannak a Muszlim Testvériséggel, amiatt pedig régóta megfigyelés alatt áll. 

Ezt is ajánljuk a témában

Valérie Boyer, a Les Républicans párt alelnöke a minap elmondta, amennyiben igazak a belügyminiszter szavai, szimbolikus szankció keretében vonják vissza Benzemától az Aranylabdát, melyet pont egy éve kapott kimagasló teljesítményéért. Boyer ezen felül Benzema francia állampolgárságát is elvenné. Amennyiben Boyer projektje sikerrel jár, akkor először fordulhat elő az, hogy valakitől elveszik a legjobb futballistának járó díjat. 

Nyitókép: AFP 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
0123456789-2
2023. október 25. 15:20
https://twitter.com/IsraelenFrance/status/1716792575850373624
szintetikus
2023. október 20. 14:43
szoposzlai és benzema a palesztin pártiak...
survivor
2023. október 20. 14:10
Hát kérem. Megkapjuk/kapjátok a Saríát, Allahot és a keresztény ellenességet. 3 in 1 ! Lehet örülni !! Insallah !
survivor
2023. október 20. 14:07
alexandrosz-2 De jó ! Kapsz helyette SARÍÁT ! Igazán irigyellek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!