Zelenszkij a politikai túlélésre játszik? – Mandiner Harctér

2024. február 08. 17:46

Tisztogatás az ukrán katonai vezetésben, mobilizációs törvény, a magyarországi ukrán nagykövet kinevezése, Izrael elutasította a Hamász tűzszüneti alkuját.

2024. február 08. 17:46
null

A beszélgetésben elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • A vezérkari főnök leváltásával Zelenszkij a felelősséget hárítja
  • A nyugat olyan ukrán sikerekről számol be, amelyek meg sem történtek
  • A Biden-adminisztráció a saját politikáját is kiárusította
  • Ha Amerika nem állítja meg, Izrael felszámolja a Hamászt

A beszélgetés itt tekinthető meg:
 

Az ukrán vezérkari főnök, Zaluzsnij leváltásának híre nagy visszhangot keltett a világsajtóban. Robert C. Castel szerint azonban azzal, hogy Zaluzsnij elvállalta a neki kiadott feladatokat, teljes felelősséggel tartozik a katonai kudarcokért. Viszont azt is kiemelte, hogy 

rossz döntés leváltani az ukrán katonai vezetést, hiszen nem biztos, hogy találnak megfelelő utódot. 

Az ellentámadás a szakértő szerint azért fulladt kudarcba, mert „az Ukrán hadsereg nem volt képes egy zászlóaljnál többként működni.” 

Bendarzsevszkij Anton meglátása alapján egyértelműen látható, hogy Zaluzsnij menesztésével az ukrán elnök a felelősség alól próbál kibújni. Ismertette, hogy az új mobilizációs törvény legfőbb változása, az elektronikus behívás. A változtatás értelmében ezentúl a besorozás már elektronikusan is megtörténhet, így nem lehet azzal kibújni a kötelezettség alól, hogy valaki elbújik a sorozótisztek elől. 

A magyarországi ukrán nagykövet kinevezése egy régóta elhúzódó kérdés. Fegyir Sándor amellett, hogy kárpátaljai magyar, szolgált a fronton is. Mivel személyesen tapasztalta a háborút, valamint kárpátaljai származású, megfelelő választás lehet nagykövetnek. 

Azonban az ukrán féltől nem látható teljeskörű támogatás. 

„Miután ez a professzor kiment a frontra és az életét kockáztatta Ukrajnáért, szerintem nem fair kétségbe vonni a lojalitását”  – fűzte hozzá Robert C. Castel.

Izrael

A Hamász egy tűzszüneti alkut ajánlott Izraelnek, amelyet elutasítottak. Robert C. Castel szerint erre az alkura, feltételeiből adódóan csak nemet lehet mondani, és ezt a Hamász is jól tudta. „Amennyire Izraelen múlik, a huszonnégy Hamász zászlóaljból tizenkilenc-húszat már összezúztunk, a többieket is össze fogjuk zúzni hogyha megtehetjük, ha Amerika nem állít meg minket” – fűzte hozzá a konfliktus jövőjével kapcsolatban.

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:
 

 

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. február 08. 23:46
Tájm-kódot KÖVETELEK! A videóban amikor a Banderazsebszkij beszél, legyen már egy 'átugás'-gomb, vagy legyen már lehetőség csak Robit nézni! Na!
drkaca
2024. február 08. 23:05
Az ukránok lassan magukhoz térnek....
kiss.istvan770
2024. február 08. 20:24
Bravó! A pöcszongorista ripacs az egyetlen alkalmas vezetőt váltotta le, sokkal több ukrán katona fog meghalni és gyorsabban. A saját hatalma érdekében segített az oroszoknak.
I feel the earth move under my feet
2024. február 08. 19:59
"„Amennyire Izraelen múlik, a huszonnégy Hamász zászlóaljból tizenkilenc-húszat már összezúztunk, a többieket is össze fogjuk zúzni hogyha megtehetjük, ha Amerika nem állít meg minket”" Hát hogyne! Kinyílt a csipád, mi? Utat vágtok a Leviathan-ig, ha az összes palesztint is ki kell irtanotok. "Önvédelem".. meg az anyátok pállott picsája, az. Cinikus tetvek vagytok, addig nagy a pofátok, amíg Amerika le nem veszi rólatok a kezét és az arabok be nem tolnak benneteket a tengerbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!