Nagyot lép Németország a sorkatonaság felé, külföldieket is szívesen látna soraiban a Bundeswehr

2024. március 13. 18:18

Scholzék elkötelezettek, a zöldeken és a liberálisokon még át kell vinni a nagy tervet.

2024. március 13. 18:18
Chancellor Scholz visits KSK in Calw

Nyitókép: MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

***

Kijött az éves jelentés a német hadsereg, a Bundeswehr állapotáról, s a számok kijózanítóak: hiába zajlik második éve az eurómilliárdokba kerülő haderőfejlesztési program, az Olaf Scholz által meghirdetett „fordulópont”,

Németország haderejének létszáma tavalyhoz képest épp hogy csökkent,

és „személyi, felszerelésbeli, valamint infrastrukturális téren az érdemleges fejlődés még mindig messze van” a jelentés szerint.

Boris Pistorius védelmi miniszter a létszám növelése érdekében arra utasította minisztériumát, hogy április 1-ig álljanak elő olyan koncepcióval a katonai szolgálattal kapcsolatban, amely „skálázható, és már rövid távon is a fenyegetéssel arányosan járulhat hozzá az egész ország ellenállóképességéhez”.

A védelmi miniszter azzal is előállt, hogy kiről venne példát ezügyben Németország: a tekintélyes tartalékos állománnyal bíró Svédországról.

A svéd modellben egy kérdőív kitöltése után nagyjából a tizennyolc éves svédek negyedét hívják be katonai felmérésre, majd közülük válogatják ki azokat, akiknek felajánlják a katonai alapkiképzés lehetőségét.

A jelentést jegyző szociáldemokrata politikus, a Bundestag katonai biztosa, Eva Högl jelezte: reméli, hogy a Bundeswehr emberhiányát mihamarabb enyhíteni tudja majd a sorkatonaság egy új formája. „Ha lenne valamiféle nagyjábóli koncepciónk ennek a ciklusnak a végére, amit a következőben meg tudnánk valósítani, annak nagyon örülnék” – mondta Högl tegnap.

A katonai biztos azt is elmondta, hogy

elképzelhetőnek tartja, hogy a német katonaságba beengedjék más EU-s tagállamok állampolgárait is.

Németországban a sorkötelezettséget Angela Merkel kormánya 2011-ben törölte el, visszavezetése az orosz-ukrán háború miatt került napirendre. És bár a legnagyobb kormánypárt, Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) elkötelezett az ötlet mellett, a kisebb koalíciós partnerek nem lelkesednek iránta annyira. A Zöldek a kötelező sorkatonaság elvével nem értenek egyet, a nemrégiben a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) EP-listavezetőjévé választott védelempolitikus, Marie-Agnes Strack-Zimmermann pedig úgy látja, hogy a német hadseregnek most szakemberekből és nem kezdőkből van többre szüksége.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­­­g­ö­­s­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­­­o­k­­ ­­­v­á­­r­­n­­a­­­k­ ­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
survivor
2024. március 14. 03:56
Ázsiában általános a milliós kikepzett tartalék, a több 100 E-s haderő... Kína,India, Pakisztán, Vietnám a Kóreák stb...
survivor
2024. március 14. 03:53
80 evig demilitarizált német most fegyvert ragad. 4 ( négy) generáció esett ki.... Nálunk 2...
survivor
2024. március 14. 03:49
Arminius hol van ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!