Putyin készen áll a béketárgyalásokra Ukrajnával, de van egy feltétele

2024. március 13. 22:50

Újabb pikáns részletek láttak napvilágot az orosz elnök nagyinterjújából.

2024. március 13. 22:50
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: Képkocka/tuckercarlson.com

Mint ismert, választás előtti nagyinterjút adott az orosz köztévének Vlagyimir Putyin orosz elnök. A nyugati sajtó érzékenységeire való tekintettel a legnagyobb publicitást az atomfegyverekkel kapcsolatos megjegyzései kapták – de az északi NATO-bővítés és az ukrajnai béketárgyalások lehetősége kapcsán is mondott újdonságokat.

Putyin Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról – Finnországot külön kiemelve – elmondta: Oroszországnak ezekkel az országokkal jó, stabil kapcsolatai voltak, és meglátása szerint többet nyertek volna a svédek és a finnek azon, ha megtartották volna semlegességüket. „Ez abszolút értelmetlen lépés a nemzeti érdekeik képviselete szempontjából” – vélekedett az orosz elnök. Ugyanakkor elmondta, hogyan bünteti meg Finnországot a NATO-csatlakozásért Oroszország: 

Eddig nem voltak ott katonáink, most lesznek. Nem voltak ott csapásmérő eszközeink, most odakerülnek. De minek?

Hiszen a gazdsaági kapcsolataink olyan jók voltak.” Az elnök visszaemlékezett arra is, hogy Oroszország sokat vásárolt Finnországtól és Svédországtól, s nekik sem lesz jó, hogy ez megváltozik. „Sok termékükkel más piacon nincs oly nagy szükség rájuk. A mieink meg nem kapják meg őket. Nem is értem.”

Hosszan beszélt az ukrajnai béketárgyalások feltételeiről is. Visszaidézte: a háború első szakaszában az isztambuli béketárgyalásokon „vaskos dossziéban egyeztünk meg az ellenoldali béketárgyalókkal”, melyet ukrán részről a Nép Szolgája kormánypárt parlamenti frakcióvezetője, David Arahamija hagyta jóvá. Arahamija aztán világossá tette ország-világ előtt, hogy ezt a dossziét végül csak azért nem írták alá, mert jött Boris Johnson brit miniszterelnök, és lebeszélte róla őket.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel a tapasztalattal felvértezve szerinte

Oroszország csak olyan tárgyalásokra kész, amelyek „nem valamiféle pszichoaktív szerek beszedése utáni kívánalmakra alapulnak, hanem azokra a reáliákra, amelyek, ahogy ilyenkor mondani szokás, a terepen előálltak”.

Ez tehát az első feltétel – magyarul annyit jelent, hogy Putyin alapvetően szeretné megtartani az orosz hadsereg által elfoglalt és valóban ellenőrzött területek zömét.

A második feltétel kapcsán Putyin elmondta: Oroszországot már nagyon sokszor becsapta a Nyugat, megígérték, hogy nem bővítik a NATO-t keletre, aztán mégis bővítették, megígérték, hogy az ukrajnai belső konfliktust békés úton rendezik, aztán – Putyin értékelésében – három európai külügyminiszter kijevi látogatása után egy nappal puccs történt. Megígérték a minszki egyezmények betartását is, aztán nyilvánosan beismerték, hogy sosem tervezték azokat betartani. 

Sok mindent ígértek nekünk, ezért egyedül az ígéretek kevesek lesznek. Most csak azért tárgyalni, mert kifogytak a támogatókból, részünkről, mondhatni, nevetséges.”

A második feltétel tehát orosz részről az, hogy a tárgyalás „ne szünet legyen, melyet az ellenfél az újrafelfegyverkezés érdekében tartana, hanem valódi tárgyalás, benne garanciákkal az Orosz Föderáció biztonságára nézve”. Putyin jelezte: nem érdemes átverésekkel próbálkozni, ismerik azokat a mézesmadzagokat, melyeket Oroszország előtt elhúznának. Leszögezte: „minden vitát, így ezt a vitát, ezt a konfliktust is békés úton szeretnénk rendezni”, de erre csakis akkor van lehetőség, ha Oroszország biztonsági garanciákat kap.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­g­ö­­­s­­ ­­l­­á­­n­­y­­­o­­­k­­ ­­­v­á­r­­n­­a­k­­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­𝗡
Ma is bukik a Zorbán...
2024. március 14. 20:51
concrete 2024. március 14. 18:20 A NATO a döntéseit egyhangúlag hozza. És reméljük, hazánkon kívül akadna még tisztességes ország, amely nem támogatná a saját állampolgárait gyilkoló CIA-bábrezsim ún. "megvédését". De ha tisztességes nem is akadna, legalább normális még akadhat.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. március 14. 20:46
concrete 2024. március 14. 18:20 Katonai erőszak alatt azt érted, hogy a CIA által gründolt bábrezsim megölte 10ezer+ állampolgárát 2014 és 2021 vége között?
concrete
2024. március 14. 18:20
Jolo55 Miért vagy ilyen ideges? Katonai erőszak alkalmazása bűncselekmény. Ez nem vélemény, hanem jogi alapelv. Az agressziót elszenvedő országot jogosan támogat bármely más ENSZ tagállam. Az, hogy a NATO eredendően a tagjait köteles megvédeni, nem zárja ki, hogy más megtámadott országot támogasson. Az USA fegyveres beavatkozásait mindig komoly tiltakozáshllám kísérte. Voltak jobban, voltak kevésbé, voltak semennyire sem megalapozott akciói. Johodban áll haragudni ezekért. Szerbia pl épp népirtást követett el. Ha épp a magyar kisebbséget gyilkolják, mit szóltál volna hozzá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!