„A háború valósága egyáltalán nem a mindennapok része” – Castel az Izrael ellen fél évvel ezelőtt történt terrortámadásról

2024. április 08. 14:39

A biztonságpolitikai szakértő összegezte a háború eddigi tanulságait.

2024. április 08. 14:39

Nyitóképen izraeli katonák egy harcjárművön a Gázai övezet határkerítésénél. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Terjedelmes interjút adott a Magyar Nemzetnek Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő annak kapcsán, hogy fél éve rohanták le a terroristák Izrael egy részét. 

A szakértő úgy fogalmazott, a társadalom azóta a gyász valamennyi fázisát megélte, 

az első fázist mindenképpen sikerült feldolgozni. Ez volt a döbbenet, a meglepetés. 

(...) Most a következő két stádiumban vagyunk. Az egyik az önbizalom visszanyerése, és azt hiszem, bizonyos szinten sikerült ezt is megoldani.”

Castel szerint a legutolsó fokozat egy új egyensúlyi pont megtalálása  – katonailag, lélektanilag, politikailag – még hátra van. „Ez történik most a néplélekben” – jelentette ki.

„Furcsa háború”

A szakértő megjegyezte, „ez egy furcsa háború, mivel 

a háborús helyzet valósága egyáltalán nem a mindennapok része.

Ismertette, a határok mellett folyik egy közepes intenzitású háború, különösen Gázában, de a libanoni fronton is bármelyik pillanatban kitörhet egy teljes háború, egy direkt konfrontáció Iránnal. Ugyanakkor az országon belül ez nem érződik. 

„Ez az egyik tragédiája a dolognak, hogy nagyon hamar visszazökkentünk a háború előtti közönybe és kényelmességbe, és 

ez a komfortzóna a legveszélyesebb dolog a világon”

 – hívta fel a figyelmet.

Ezt is ajánljuk a témában

„A kérdés, ki legyen a regionális hatalom a Közel-Keleten”

Ezután arra is kitért, hogy nagyon sok elemző ezt nem érti meg, miről is szól ez a háború tulajdonképpen. 

„Az a kérdés, hogy 

melyik hatalom legyen a regionális hatalom a Közel-Keleten: az Egyesült Államok vagy Irán”

 – szögezte le Robert C. Castel.

Arra a kérdésre, kijelenthető-e, hogy az Egyesült Államok cserbenhagyta Izraelt, a biztonságpolitikai szakértő azt mondta, hogy „ez nem ilyen egyszerű

Az Egyesült Államok olyan, mint Dr. Jekyll és Mr. Hyde”.

„Ott van a pragmatikus, geopolitikai érdekeken alakuló amerikai politika, amely azt mondja, hogy Izraelre szükségem van. (...) Ugyanakkor az az abszurd helyzet állt elő, hogy az amerikai szélsőbal és néhány amerikai muszlim egyrészt 

mindent megtesznek, hogy Izrael ne nyerhesse meg ezt a háborút, és erre próbálják rákényszeríteni a Biden-adminisztrációt” 

–  húzta alá az elemző.

Mikor érhet véget a háború?

Castel felidézte, hogy „a tapasztalat azt mutatja, hogy Izrael igen gyakran szembe ment azzal, amit az amerikai adminisztráció akart”. Példaként azt hozta, mikor Izrael lebombázta az iraki, illetve a szíriai atomprojektet.

Nagyon remélem, hogy most a Ramadán után Izrael meg fogja tenni ezt a lépést

 (a háború lezárását – szerk.). A gázai lakosoknak sem jó ez az interregnum, amikor gyakorlatilag senki nem felelős a jóllétükért” – vázolt fel egy lehetséges jövőképet.

Hozzáfűzte, a probléma nem a segélyszállítmányok bejuttatása Gázába. „Több szállítmány lép ma be, mint a háború előtt. A probléma az elosztás. 

Minél hamarabb lezárul ez a háború, minél hamarabb kialakul egy új stabilitási pont, annál jobb lesz” 

– hangzott el.

A túszok kérdését illetően arról beszélt, hogy „ha a Hamász érzi a politikai nyomást, sokkal rugalmasabb álláspontot képvisel. Amikor azt látják, hogy a Biden-adminisztráció meg a nemzetközi közvélemény csak Izraelt presszionálják, akkor hova sietnének? Ameddig a túszok náluk vannak, az nekik egy életbiztosítás” – fogalmazott a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

Van-e elég gyalogos katona, aki képes lőni

Robert C. Castel végül összegezte az októberi támadás tanulságát. 

„A szuverenitás nem csak egy üres frázis, ennek a legeklatánsabb példája az izraeli háború. Ha nincs elég tüzérségi gránátod ahhoz, hogy háborút viselj egy terrorszervezet ellen, akkor egy semmi kis terrorszervezet zsarolhat egy államot. Ez igaz a világ bármelyik pontján” – hangsúlyozta.

A szakértő továbbá „délibábos gondolatoknak” nevezte a high-tech háborút, illetve a robotokat. 

„Végső soron épp úgy, mint Ukrajnában, a kérdés az, hogy van-e elég gyalogos katonád, akik kezükbe tudnak fogni rohampuskát, és képesek lőni vele. 

A háború még mindig ezen a szinten folyik” 

– derült ki a Magyar Nemzetnek adott interjúból.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:48
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­g­­­ö­s­­ ­­­l­á­­n­­­y­­­o­­k­­ ­­­v­á­­r­­n­­a­­­k­ ­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
MaBaker
2024. április 09. 00:28
És 40000 lemészárolt palesztinnal később is tudják magukat sajnáltatni! Brávó!
strz-123
2024. április 08. 21:14
"Több szállítmány lép ma be, mint a háború előtt. A probléma az elosztás. " Ezért a hazugságért kijár egy hatalmas pofon. Arcátlan, pofátlan hazugság. Az izraeli civilek maguk posztolják ahogy a behajtani próbáló kamionokat akadályozzák, miközben az IDF cinkosan félrenéz. Tucatnyi videót lehet találni 10 másodperc alatt arról miért és hogyan nem áramlik befelé a segély. MIÉRT KELL ENNYIRE FELELŐTLENÜL HAZUDNI??? Még ki sem mondtam már lebuktatnak a saját cionista haverjaid a TIKTOKON!
strz-123
2024. április 08. 21:03
Majd az összeégett holttestek, tank találattól szétszakadt holttestek köré szőtték a mesét a negyven lefejezett csecsemőről, a tömeges nemi erőszakról, a tatárjárásnak megfelelő Hamaszt ámadásról - csak hogy igazolni lehessen, hogy Netanjahu totális etnikai tisztogatást hajtson végre Gázában. Miközben IDf katonák palesztin kislányok alsóneműit szaglásszák és azzal dekorálják a falat a Toktok videóikhoz, miközben százezrnyi épületet, több tucat kórházat, ezeréves keresztény templomot, mecseteket bombáznak le - közben a twitteren rejtett kamerás felvételeken látható ahogy New Yorki és kanadai zsinagógágbak ÁRVEREZIK A GÁZAI TELKEKET. Az egyik videón a felvételt készítő férfi mindenáron be akart menni a szórólappal, és licitálni akart., de elmagyarázták neki hogy csak zsidóknak szól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!