Miért tudja követni egy program a labdát a teniszben, és miért nem a fociban?

2015. december 02. 17:30

Egyes sportokban (kosárlabda, röplabda, foci) lényegesen nehezebb egy gépilátás-algoritmusnak a labda útját követni, mint másokban. Svájci kutatók új algoritmussal próbálják megoldani a problémát.

2015. december 02. 17:30

Andrii Maksai, a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatója és kollégái új labdakövetési módszert dolgoztak ki.

A labdakövető rendszerek két eltérő stratégiát érvényesítenek: az egyikben 3D-ben követik a labda mozgását és tesznek előrejelzéseket röppályájáról. Minél több adat áll rendelkezésre, annál jobban le tudják szűkíteni az előrejelzések számát. A módszer azonban akadozik, ha a labda nem látható, vagy a játékosok valami váratlant tesznek vele.

A második a játékosokat követi, megfigyeli őket, amikor náluk a labda Abból a feltevésből indul ki, hogy a labda mozgása a játékosokét követi, akik egymáshoz juttatják el azt. Ennek a megoldásnak az a buktatója, hogy nem veszi figyelembe a labda mozgásának fizikai korlátait, és így pontatlan megfigyeléseket eredményez.

„Explicit módon modellezzük a labda és a játékosok közötti interakciót, de a labda fizikai korlátait szintén figyelembe vesszük, amelyek érvényesülnek is, ha távol van a játékosoktól” – magyarázza Maksai.

Az új algoritmust röplabda-, foci- és kosárlabdameccsek több kamerával, különféle szögekből felvett videóanyagaiból készült 3D modelleken tesztelték.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2015. december 03. 11:54
Az amerikai fociban a játékosok vállvédőjébe épített chipekel folyamatosan tudják követni a játékosok mozgását. Pozíciójukat, irányukat, sebességüket, gyorsulásokat valós időben tudják mérni. A labdában még ott sincs chip, de csak elhatározás kérdése. A mi focinknál is meg lehetne oldani csak kurva drága lenne, de hogy a labda benn volt-e, Sőt, les volt e vagy sem, biztosan meghatározható lenne. Csak drága, és felesleges.
Palepoli
2015. december 03. 11:38
Kudarcra ítéltetett, meddő, tudománytalan próbálkozás. A kreativitás, ami a csapatlabdajátékokra jellemző, statisztikailag nem modellezhető, nem előrejelezhető. Nem robotok játszanak,
kuwiq
2015. december 03. 11:37
A teniszben azért kevés nagyon kiszámíthatatlan dolog van, míg a csapatjátékokban sokkal több a variációs lehetőség, nem beszélve a játékosok egyéni kezdeményezőképességéről, cselekről, trükkökről és számtalan dologról, amire a labdával képesek, Pirlo pl.
VakzKommondor
2015. december 03. 11:37
Pedig fociban sok mindent lehet követni. Megy most pl a ftc videoton meccs. Az egyetlen nem állami hirdető az ellios. Remélme, most hogy hirdetnek még több önkormányzati tendert nyernek majd el!!! Éljen a NER!! ÉLJENEK A TOLVAJOK!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!