Fontos lépéseket tesz a Google a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében

2021. június 01. 00:19

A világon egyre több nagyvállalat tesz fontos lépéseket a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében. Természetesen a Google sem maradhatott ki a sorból. Legújabb célkitűzésük, hogy minél kevesebb szén-dioxidot termeljenek, így ennek érdekében a mozgatható munkafolyamatokat áthelyezték olyan adatközpontokba, melyek károsanyag-kibocsátás mentesen üzemelnek.

2021. június 01. 00:19
null

A vállalat rendelkezik egy intelligens platformmal, mely előrejelzéseket tesz arra vonatkozóan, hogy egy adott hálózat mennyire támaszkodik olyan energiaforrásokra, melyek sok szén-dioxidot bocsátanak ki, így pontosan tervezni tud az értékekkel, és ennek megfelelően döntéseket hozni.

Ez a rendszer óránként végez számításokat, melyekben megvizsgálja, hogy az adott pillanatban, globálisan hol van leginkább leterhelve a rendszer, azaz hol a legnagyobb az energiafogyasztás, és azt olyan helyekre mozgatja, ahol az energia könnyebben és tisztábban elérhető. Ezt egy „logikus előrelépésnek” nevezték, hiszen nem csak a környezeti terhelést csökkentik, hanem a saját céljukhoz is közelebb kerültek, ugyanis a Google tervei közt szerepel, hogy 2030-ig elérjék a teljes szén-dioxid-mentességet.

Az óriásvállalat egyébként a legtöbb központjában megújuló energiaforrásokat használ, főként nap- és szélenergiát. Emellett pedig nemrégiben jelentette be a Google a Fervo-val kötött partnerségét, amely során egy szén-dioxid-mentes projekt közös fejlesztésén fognak dolgozni. Ennek végeredménye a geotermikus energia előállítására összpontosul, így a vállalat a tervei szerint teljesen le fog tudni mondani a fosszilis üzemanyagokról is.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!