FIFA-vezetőket tartóztattak le Zürichben

2015. május 27. 12:34

Futballvezetőket, illetve sportmarketingcégek vezetőit vett őrizetbe a svájci rendőrség szerdán Zürichben. A letartóztatott vezetőket Svájc kiadja majd az USA-nak, ahol távirdai csalás, zsarolás és pénzmosás miatt emelhetnek vádat ellenük. A FIFA pénteken tartja éves kongresszusát, ahol idén elnököt is választanak.

2015. május 27. 12:34

Labdarúgószövetségek vezetőit, illetve sportmarketingcégek vezetőit tartóztatta le Zürichben a svájci rendőrség – írja a 444 és a Guardian. Pénteken itt tartják a FIFA éves kongresszusát. A sportvezetők között főleg a karibi-észak-amerikai labdarúgó szövetség (CONCACAF) és a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) tagjai vannak. A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vébével kapcsolatos korrupciós ügyekben az amerikai hatóságok nyomoznak, nekik adhatja ki Svájc a gyanúsítottakat.

A két legfontosabb letartóztatott személy Jeffrey Webb FIFA-alelnök, CONCACAF-elnök és Jack Warner, akik Michael Garcia leleplező jelentésében is főszerepet kaptak. A razzia során különböző adathordozókat is lefoglalta a svájci hatóságok. A Guardian cikke szerint a letartóztatottak közül sokan Sepp Blatter jelenlegi elnök közeli emberei. Az ügy előzménye tavaly novemberben robbant, mikor kiderült: az amerikai szövetséget a FIFA-ban képviselő Chuck Blazer az FBI beépített embere lett, miután nyomozni kezdtek utána több millió dolláros adóhiánya miatt.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2015. május 27. 19:16
Ha már az amcsik ilyen nagyon szeretnék a korrupció-mentességet, akkor nézzék már meg a saját NFL bajnokságukat! Ha ott az elmúlt 5 évben egyetlen bunda meccset sem találnak, hívják a francia nyomozókat a tisztánlátás kedvéért! És akkor még a többi "amerikai" siker sportágról nem is beszéltünk.
röviden
2015. május 27. 15:17
Ebben 150 millában csak a CONCACAF ügyeinek egy része van benne. Blatter meg csak csodálkozik... meg belső vizsgálatot emleget, amikor mindent megtett az eltusolása érdekében. Akkor, amikor már a katari VB odaítélésekor nyilvánvaló volt, hogy micsoda pénzek mozogtak. Szinte nyilvánosan lehetett szavazatot venni. Most is csak a jéghegy csúcsa látszik, és az is csak azért, mert az USA rosszul tűri, ha mások nyúlják le az ő pénzüket. A nagy sportszervezetek, sajnos a NOB is, úgy működnek, mint egy bűnszövetkezet, és tartok tőle, túl sok pénz van a sportbizniszben, hogy ez megváltozhassék.
terembura
2015. május 27. 14:02
Mégis mi a fene az a "távirdai csalás"??
kukagyerek
2015. május 27. 13:44
NO TO RACISM ...! :))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!