Kardiológus Eriksen összeeséséről: konkrét kórok válthatta ki a szívhalált

2021. június 12. 20:10

Az Európa-bajnokságot meglelőzően a klubok szintjén, majd pedig a nemzeti válogatott szintjén is komoly vizsgálatokon kell átesnie a játékosoknak, különösen most, a Covid időszakában – mondja Dr. Szelid Zsolt kardiológus, sportorvos, a labdarúgó-Európa-bajnokság hazai főorvosa.

2021. június 12. 20:10
null
Béres Sándor
Béres Sándor

Mint arról korábban írtunk, a szombat esti Dánia-Finnország mérkőzésen Christian Eriksen, a dán válogatott játékosa összeesett a pályán, valamint rosszulléte miatt újraélesztésre szorult. A legfrissebb információk szerint a játékos újraélesztése sikeres volt, állapota stabil, ébren van. Az eset kapcsán Dr. Szelid Zsolt kardiológust, sportorvost kérdeztük. 

Eriksen állapotát stabilizálták, úgy szállították el a stadionból. <br>Fotó: AFP

Lehet-e tudni, hogy ilyen esetekben mi lehet a kiváltó ok?

A labdarúgásban, ami egy intenzív, állóképességi sport, sajnos lényegesen magasabb a rizikója annak, hogy valaki hirtelen szívhalált haljon, mint a nem sportolók esetében, ráadásul számos kórok kiválthat ilyen jellegű problémát, így mindössze szűkíteni lehet ezek körét.

A strukturális szívbetegségeket, valamint azokat, amelyeket szűrővizsgálatokkal ki lehet szűrni, nagy valószínűséggel ki is szűrték a játékosnál, hiszen Christian Eriksen klubjánál (Christian Eriksen az olasz Internazionale csapatának játékosa – a szerk.), valamint Dániában is csupán komoly szűrővizsgálatokat követően léphetnek pályára a játékosok. Így valószínűsíthetően nem ilyen ok áll a háttérben, ugyanakkor lehet olyan rejtett ritmuszavar például, ami a mérkőzés során aktivizálódott.

Éppen az ilyen esetek elkerülése végett ellenőrizzük rendkívül szigorúan a játékosokat, rendszeres szűrővizsgálatokat végezve rajtuk, különösen most, a Covid időszakában. Már csak a koronavírus miatt is fokozott figyelmet fordítunk például a szívizom-gyulladás megakadályozására, hiszen a Covid is okozhat ilyet. Éppen ezért negatív PCR-teszt eredmény szükséges ahhoz, hogy valaki sportolóként pályára léphessen.

Milyen egészségügyi feltételekkel léphetnek pályára a játékosok?

Az Európa-bajnokságot megelőzően a klubok szintjén, majd pedig a nemzeti válogatottnál is komoly vizsgálatokon kell átesnie a játékosoknak.

Itt természetesen nemcsak a rendszeres PCR-tesztekről beszélek, hanem további vizsgálatokról: szívultrahang-vizsgálatról, EKG-vizsgálatról, egyéb vérvételes vizsgálatokról is.

Mindent összevetve tehát sok mindenre lehetne spekulálni, hogy mi az, ami esetleg kiválthatta a sportoló rosszullétét, amit az őt kezelő orvosok el fognak dönteni. Egyelőre csupán abban lehetünk biztosak, hogy az UEFA szigorú egészségügyi rendszere ma jól vizsgázott, hiszen egy hirtelen szívhalált azonnal és kiváló gyorsasággal és hatékonysággal észlelt és kezelt. Ezen dolgozunk naponta a labdarúgás-egészségügyben.

Nyitókép: Jonathan NACKSTRAND / AFP / POOL

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. június 19. 21:22
Egy utolsó féreg vagy, mint Bognár. Egy éve kell olvasnunk minden nap, hogy mennyire pánikolsz a kibaszott koronavírustól, meg tripla maszk és hasonlók, de egy embert éppen újra kellett éleszteni többezer helyi néző + sok millió tv néző előtt, és hörgöd, hogy miért nem indult újra azonnal a játék, miután levitték a pályáról??? Egy okádék vagy.
Tehetős Totó
2021. június 14. 19:46
A telexelés idejét múlta, mint a füstjelzéses hírátadás. Telexelj máshova prolinő!
fogas paduc
2021. június 14. 10:35
Nem mindennaposak, de előfordulhat. Ezért praktikus, ha mindenki tisztában van az újraélesztéssel. Bármikor kerülhet ilyen helyzetbe. De, leggyakrabban vago-vagtális szinkópe áll a háttérben, és ekkor a páciens, ha ügyes, tud segíteni magán. Ha valamilyen gyors tipusú kamrai ritmuszavar lép fel, az rosszindulatúbb - a Kolonoicsnál u.n. jobb kamrai aritmogén diszplázia volt az ok. Mondjuk ő is az 5. eszméletvesztésébe halt bele . Ebből a ritmuszavar terhelés után alakul ki. A másik ok - főleg keleten a Brugada szindróma - ez pedig alvás alatt teszi sírba a beteget. De lehet WPW, vagy LGL szindróma is a háttérben - elektromos hurok alakul ki a kamra és a pitvar közt - esetleg visszafelé vezeztéssel..... Persze a hipertrófiás veleszületett szívizombántalom is gyakran okozhat veszélyes ritmuszavart.
Orseolo Péter
2021. június 14. 02:32
Ezt komolyan kérdezed, szerinted nem volt mentőautó mert a pályára nem ment be? Jézusmária....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!