Nekem a játékvezetés...

2021. június 12. 07:03

Nekem az egyik legjobb játékvezető Puhl Sándor. Tudtam róla, hogy régóta betegeskedik, de közelmúltbeli, váratlan halála nagyon megérintett.

2021. június 12. 07:03
Vámos Tamás

Nekem a…

bíráskodás egy 35 éve tartó szerelem, egy életforma. 1986 tavaszán egy Nagytétényi Kohász – Gamma serdülő mérkőzésen fújtam életemben először sípba, és kis túlzással azóta nem telik el úgy hétvége, hogy ne valamelyik budapesti futballpályán érjen a szombat vagy vasárnap. Hogy is mondta minderről drága emlékű Puhl Sándor nekem egy tavaly vele készített interjúban? „Akit a mozdony füstje egyszer megcsapott, nem tud lemondani róla…”

Puhl Sándor játékvezető a Ferencváros-UTE NB I-es labdarúgó mérkőzésen a Megyeri úti Stadionban (3:1). <br>Fotó: MTI/Németh Ferenc
Puhl Sándor játékvezető a Ferencváros-UTE NB I-es labdarúgó mérkőzésen a Megyeri úti Stadionban (3:1).
Fotó: MTI/Németh Ferenc

Nekem az…

egyik legjobb játékvezető Puhl Sándor. Tudtam róla, hogy régóta betegeskedik, de közelmúltbeli, váratlan halála nagyon megérintett. Úgy vélte: „lehet egy játékvezetőt is menedzselni, de csak az oldalvonalig tudjuk fogni a kezét. A pályán már csak rajta múlik minden – no, és a szerencsén”. S ha már labdarúgó Európa-bajnokság: a négyszer a világ legjobbjának választott sportember az 1992-es Eb-n az egyik legnehezebb mérkőzést, a Franciaország – Anglia találkozót dirigálta, míg négy év múlva, Angliában a Portugália – Törökország csoportmeccset, valamint újra az egyik legnehezebb összecsapást, a Németország – Anglia elődöntőt dirigálta. Közmegelégedésre. Hiányzol, Sanyi!

Nekem az…

a jó játékvezető, aki karakán, nem szerepel túl sokat, lap nélkül is van tekintélye, de ha kell, nem mérlegel, akár a 2. percben is kiállít egy szabálytalankodó vagy reklamáló játékost. Az idei Eb játékvezetői csapatából a legmarkánsabb egyéniségek a német Felix Brych, a török Cüneyt Cakir és a holland Björn Kuipers. Meggyőződésem, hogy ha az érdekeltségük nem gátolja (azaz nem Németország, Törökország vagy Hollandia lesz a finálé egyik résztvevője) e hármasból kerül ki a július 11-i döntő játékvezetője.

Nekem az…

egyik legnagyobb talány a videóbírós rendszer (VAR) bevezetése. Egyértelmű, hogy szükség van rá, hiszen tényleg nagyon felgyorsult a játék, és hihetetlen pénzek mozognak a futballban.  S a VAR alkalmazásával megszűnnek a lesgólok, az elmaradt büntetők, a jogos kiállítások, de hiába alkalmazzák már hosszú évek óta számos bajnokságban, a Bajnokok Ligája főtáblás mérkőzésein és a legjelentősebb világversenyeken, még mindig nem egységes az alkalmazásuk. Kíváncsi vagyok arra, vajon a most zajló Európa-bajnokságon az összes vitás esetben egyértelmű és jó döntés születik majd?    

Nekem a…

legegzotikusabb játékvezető Fernando Rappalini lesz. A FIFA és az UEFA ugyanis szakított az eddigi gyakorlattal és az argentin spori (és csapata) lesz az első dél-amerikai négyes, amely Európa-bajnokságon bíráskodhat.

Stéphanie Frappart<br>FOTÓ: BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Stéphanie Frappart
FOTÓ: BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Nekem az…

egyik legnagyobb meglepetést Stéphanie Frappart beválogatása jelentette. Ha a kedves olvasónak elsőre nem ugrana be, ki is ez a játékvezető, ne nagyon csodálkozzon. Stéphanie ugyanis az első hölgy, aki egy jelentős férfi világversenyen, szakmai felkészültségének köszönhetően bíráskodhat. Frappart kisasszonyról érdemes tudni: hazájában, Franciaországban ő volt az első nő, aki (2019 áprilisában) férfi első osztályú mérkőzésen fújta a sípot, sőt tovább írta a bírótörténelmet azzal, hogy szintén ő volt az első hölgy, akire rangos férfi meccset bízott az UEFA Játékvezető Bizottsága is. A 2019-es Liverpool – Chelsea Szuperkupa-döntőt is ő vezette, méghozzá szakmai szemmel is kifogástalanul. Ezen az Eb-n negyedik játékvezetőként segíti majd kollégái munkáját.

Nekem az…

lenne a legnagyobb öröm (a magyar labdarúgó-válogatott remeklésén túl), ha ez az Európa-bajnokság – sem – a játékvezetésről szólna!

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2021. július 04. 18:23
"Nekem az... lenne a legnagyobb öröm (a magyar labdarúgó-válogatott remeklésén túl), ha ez az Európa-bajnokság - sem - a játékvezetésről szólna!" Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!