Huszonkilenc év után játszik ismét Európa-bajnoki elődöntőt Dánia

2021. július 07. 13:34

Az idei Európa-bajnokságon Christian Eriksen balesete kovácsolta még egységesebbé a dán válogatottat. 1992-ben pedig egy társuk kislányának súlyos betegsége.

2021. július 07. 13:34
null
Edvi László

A világ úgy emlékszik, hogy az 1992-ben hatalmas meglepetésre Európa-bajnoki címet nyerő dán válogatottat a „strandról verbuválták” össze, hogy induljon a kontinens tornán. Ennek a kedves, régi legendának az az alapja, hogy Dánia nem tudta kiharcolni az Eb végjátékban való részvétel lehetőségét, ám egy (számára) szerencsés véletlen folytán mégis ott lehetett. Ugyanis a nyitómérkőzés előtt 12 nappal a már a helyszínen készülő Jugoszláviát az UEFA kizárta az eseményről. Az indok a délszláv háború miatt az ENSZ által az ország ellen meghirdetett teljes embargó volt. A selejtező csoportban mögötte végző Dániát kérték fel, hogy induljon helyette.

Ha nem is a strandról verbuválták össze a csapatot, de többen lemondták a nyaralásukat a szereplés lehetőségéért.

Az előző évben a legjobb dán focistának választott Kim Vilfort nem akart ott lenni. Ugyanis a hét éves kislánya, Line súlyos betegséggel feküdt a kórházban. Leukémiával. A csöppség szervezete eleinte jól reagált a kezelésekre, ezért Kim a csapattársai után utazott Svédországba. Az első két csoportmérkőzésen játszott, ám a harmadik előtt lesújtó hírt kapott otthonról: Line állapota rosszabbodott. Az első géppel repült haza, és rohant a kórházba. Egyébként is úgy tűnt, hogy már csak egy mérkőzése lesz a dán válogatottnak az Eb-n.

Angliával 0-0-át játszott és 1-0-ra kikapott Svédországtól

Ám a többi eredmény úgy alakult, hogy maradt továbbjutási esélye az utolsó mérkőzésen is, pedig akkor még csak két csapat ment tovább a kvartettből. Dánia, Vilfort nélkül óriási meglepetésre 2-1-re legyőzte (az akkor is) világsztárokból álló Franciaországot. Svédországgal együtt ment tovább, Franciaország és Anglia kiesett. Akkor még nyolc csapatos volt az Eb, vagyis ez a második hely elődöntős szereplést ért. Vilfort abban egyezett meg a feleségével, hogy elutazik az elődöntőre, de utána azonnal visszatér. Annyira fontos tagja volt a válogatottnak, hogy Richard Möller-Nielsen szövetségi kapitány a kezdőcsapatba tette.

Annak a találkozónak sem Dánia volt az esélyese, hanem a címvédő Hollandia

Mégis kétszer is vezetést szereztek a dánok, a hollandok csak futottak az eredmény után. 2-2-vel ért véget a 90 perc, majd a hosszabbításban nem esett gól. Vilfort élete legjobb mérkőzését játszotta. Ám ezzel még nem nyerte meg a csatát Dánia. Büntetőpárbaj döntött a fináléról. Ez egy kegyetlen „orosz rulett”, de mégis egy fokkal jobb, mint az a bizonyos pénzfeldobás, amellyel 1968-ban az olaszok megnyerték a saját elődöntőjüket. A 11-es párbaj az idegek harca, itt fizikailag már nem kell a csúcson lenni, a technika is csak kicsit számít, sokkal fontosabb a szellemi ráhangolódás. Ilyenkor többnyire nem az edzők jelölik ki a játékosokat, hanem azok állnak oda, aki éreznek magukban annyi mentális erőt, hogy betaláljanak.

Vilfort kérte, hogy rúghasson. Az első párban mindkét játékos eredményes volt. A második párban minden idők egyik legjobb labdarúgójának, Marco van Bastennek a lövését óriási bravúrral hárította az a Peter Schmeichel, akinek a fia védi ma este Dánia kapuját az Anglia elleni Eb-elődöntőben. Előnybe került Dánia! A negyedik párban Frank Rijkaard betalált, így az előny megtartásához Vilfortnak is gólt kellett szereznie. Sokan, sokszor elmondták, hogy mit érez egy focista egy ilyen szituációban, amíg a középkörtől elsétál a 16-osig. Sokakban lepereg az egész pályafutásuk, életük, mások igyekeznek mindent kikapcsolni maguk körül. Vilfort az utóbbit tette.

Abban a néhány másodpercben kikapcsolt mindent

Tudta, hogy a focisikert távolról sem ismerő ország minden lakója az ő eredményességéért imádkozik. És tudta, hogy feszülten tapad a képernyőre a halállal csatázó kislánya is a kórházban. Abban a néhány másodpercben kikapcsolt mindent. Majd magabiztosan rúgta a 11-est a jobb alsó sarokba,a kor egyik legjobb kapusának Hans van Breukelennek esélye sem volt a hárításra. Az 1984-es Európa-bajnok, Franciaország után az 1988-ast, Hollandiát is búcsúztatta Dánia. Döntőt játszhatott az Eb-n!

Vilfort a mérkőzés után rohant vissza Koppenhágába, a kórházba. Minden percét Line-el töltötte, és eszébe sem jutott, hogy a döntőre visszatérjen Göteborgba. Ám a gyerek könyörgött neki, hogy menjen vissza.

Sírva mondta, hogy szeretné látni édesapját, amint országa hőseként Európa-bajnok lesz.

Kim végül nehéz szívvel, de engedett Line kérésének, és a döntő előtti napon elutazott Göteborgba. Az ellenfél az akkor már egyesített Németország, az előző két legyőzött gárdánál is erősebb válogatott volt. Mégis Dánia szerzett vezetést a 19. percben. A németeknek maradt idejük az egyenlítésre és a fordításra. Ám a dán kaput Schmeichelen és hősiesen küzdő társain kívül valami rejtélyes erő is védte.

A labdarúgás történetének egyik legnagyobb szenzációja ez!

Talán a világmindenség fogott össze, hogy egy ártatlan, szenvedő kislány utolsó vágya teljesüljön itt a Földön. Alig több, mint 10 perc volt hátra, amikor a dánoknak sikerült a labdát kijuttatniuk a kapujuk elől. A németek gyűrűjében lévő Vilforthoz került az. Meglódult vele, majd egy remek csel után Bodo Illgner kapujába lőtt. Megnyerte az Európa-bajnokságot Dániának! A labdarúgás történetének egyik legnagyobb szenzációja ez!

A sors teljesítette egy haldokló kislány utolsó kívánságát.

Kim Vilfort még megvárta a csapatkép elkészítését a kupával, majd rohant haza. A következő napokban el sem mozdult kislánya ágya mellől. Három héttel a meseszerű Eb-győzelem után a hét éves Line Vilfort tragikusan rövidre szabott földi élete édesapja kezei között ért véget…

Kim Vilfort jelenleg 58 éves. Fia, a most 32 éves Mikkel focizott, az ő posztján játszott, és tavaly vonult vissza. Lánya, Rikke 28 éves, ő nem lett élsportoló, tanárként dolgozik. Rikke nem láthatta apját az Eb-varázslat során, míg Mikkel nem emlékezhet rá. Azt nem tudhatjuk, hogy ők hárman együtt nézik ma este az Eb-elődöntőt, vagy külön-külön, az viszont biztos, hogy Dánia 1992 után először játszik a kontinens tornán a döntőbe jutásért. Az este 9-kor kezdődő mérkőzésen az ellenfél Anglia lesz Londonban. Ahogy 1992-ben, most sem szól semmi a dánok mellett. Azonban ahogy anno 1992-ben megsokszorozta a válogatott erejét Kim Vilfort vesszőfutása, úgy a maiak egységét és küzdőszellemét is jócskán megnövelte társuk, Christian Eriksen szerencsére nem tragédiával végződő balesete a torna első mérkőzésén.

Kép forrása: YouTube

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarcsi1
2021. július 08. 00:13
Remélem legyőzik az angolokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!