Olimpiai sztorik – egy éremesélyest már leparancsolt a színről a Covid-19

2021. július 30. 11:13

Ma indult az atlétikai torna, amelynek remélhetőleg nem fog keresztbe tenni a koronavírus.

2021. július 30. 11:13
null

Sajnos a nagy számok törvénye alapján várható volt, hogyha valahol egy éremesélyes Covid-19 miatt „kipontozódhat”, akkor az az atlétika lesz.

És lőn!

A rúdugrás kétszeres világbajnoka, a riói olimpia bronzérmese, az amerikai Sam Kendricks pozitív koronavírustesztet produkált,

ezzel visszalépésre kényszerült. Pedig a svéd Duplantisszal, illetve a francia Lavillenie-vel nagy csatát vívhatott volna Tokióban.
Kendricks esete az ausztráloknál is nagy riadalmat okozott, elvégre az egyik rúdugrójuk, Kurtis Marschall együtt edzett az amerikaival, így az auszik egész atlétikai csapata, összesen 63 fő karanténba vonult. Aztán szerencsére mind negatív tesztet produkáltak.

Az amerikai Sam Kendricks a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Az amerikai Sam Kendricks a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Franck Robichon)

Ilyenkor persze mindig fél az ember, hogy elszabadul a vírus – sajnos az atlétika remek „táptalaj” lehet. (Az olimpiai „buborékot” nem szabad összemosni a japán adatokkal, ettől még nem jó látni a fölfelé tartó görbét, már ami az ottani aktív eseteket illeti: július 29-én 50 ezer aktív fertőzöttet regisztráltak a házigazda országban.)

Arról már sokat beszéltek sportolók, hogy a doppingellenőrzések milyen komoly pluszterheket rónak rájuk – sajnos Péni István esete mutatja, hogy adott esetben még szabotázs is történhet –, a koronavírus újabb kellemetlenségeket hozott.

Jobb, ha bele sem gondolunk, micsoda lelki megterhelést jelenthet a Tokió 2020 a résztvevőknek. Hiszen az elmúlt másfél évben olyan átlagemberek is megfertőződtek, akik a létező összes „önvédelmi” javaslatot betartották; eközben a tokiói szereplők sok esetben olyan sportágat űznek, ahol nem nagyon lehetséges például a biztonságos távolságtartás. És akinek a szervezetében kimutatják a koronavírust, az pont úgy jár, mint akinek „békeidőben” a doppingtesztje lett pozitív…

Az újságírókat is szigorúan ellenőrzik. Íme, a PCR-tesztelő részleg a médiaközpontban. <br> Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP
Az újságírókat is szigorúan ellenőrzik. Íme, a PCR-tesztelő részleg a médiaközpontban.
Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Igazán nagy név – akit az egész világ ismer – még nem kényszerült visszalépésre ilyen okból, de azért már akadnak szép számmal, akiknek Kendrickshez hasonlóan drámai véget ért a Tokió 2020. 

Úgyhogy bár ezek a hírek és a velük járó, szívfacsaró nyilatkozatok nem kerültek főoldalra a különböző orgánumokban, mi most összegyűjtöttünk kettőt közülük. 

Mert sajnos most erről is szól az olimpia...

A britek sportlövője, Amber Hill vezette a világranglistát a skeetben, így feltehetően az aranyéremért küzdhetett volna, csakhogy még az elutazás előtt kimutatták a szervezetében a vírust.

A letört az egyetlen szó, amivel körül tudom írni azt a fájdalmat, amit érzek. Vissza fogok jönni, de egyelőre még kell egy kis idő, amíg átgondolom, és elfogadom a történteket.

A csehek strandröplabdázója, Markéta Sluková-Nausch is könnyekben tört ki a pozitív Covid-19-teszt hallatán. Eleve megterhelő volt számára az egész. Tokióba érkezése után értesült arról, hogy olyan emberrel utazott egy repülőn, aki aztán fertőzöttnek bizonyult. A sportolót nagyjából nyolcszor tesztelték 24 óra alatt, az eredmények között volt pozitív és negatív egyaránt, de a végső verdikt az lett, hogy Sluková-Nausch koronavírusos.

Először sírtunk, aztán káromkodtunk, majd megint sírtunk. Ez egy igazi rémálom bármelyik sportolónak egy olimpián. Annyi munka után, hogy részt vehess a játékokon…

Itt ráadásul külön fájdalmas, hogy így Sluková-Nausch párjának, Hermannovának is véget ért az olimpia…

Nyitókép: Az aranyérmes amerikai Sam Kendricks a férfi rúdugrás eredményhirdetésén a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban. Most Tokióban nincs miért mosolyognia, mert nem indulhat. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. augusztus 01. 03:48
No akkor kérlek magyarázd meg a tesztek életutak keresztbe törési tévedéségét, avagy hogyan magyarázod a nyolcszori tesztelés nagyon nem egyértelmű eredményét. Aztán ott van a direktíva, csak oltott utazhat az olimpiára, ami elvileg nem teszi lehetővé a megfertőződést. Várom a minden lényegi potra kiterjedő válaszodat.
békalepcse
2021. augusztus 01. 03:46
Csak a kedvedért, érezd a törődést. Izzadásról. A Cseh Laci gyerekkorában rendkívül súlyos asztmával küzdött, nem is volt elvileg lehetősége sportolni, aztán még is. Mindez csak úgy hogy a vízben izzadással méregtelenedett a szervezete! Aztán lám egy példa nélküli sportolói karrier lett belőle! Aztán hogy ne halj meg bután, hazánkban a leg elismertebb asztma specialista egy úszómester volt anno, mert neki voltak a legjobb eredményei, a kezelésekkel összevetve! Azzal kezdődött hogy nyári szúnetben elvállat gyerekeket felügyeletre és vittek neki súlyos asztmásokat is, akikkel lassan de kitartóan foglalkozott, úszatta őket... Imádom a tájekozatlansága ellenére hatalmas pofával gyalázkodókat, ahogy önteltem osztják az észt. Holott nekik lenne helye a valamikori lipóton.
békalepcse
2021. augusztus 01. 03:46
Az meg van hogy Magyar sportoló csak oltással utazhatott?
békalepcse
2021. augusztus 01. 03:45
Pontosabban a bizonytalan teszt. Mert, "A sportolót nagyjából nyolcszor tesztelték 24 óra alatt, az eredmények között volt pozitív és negatív egyaránt" Na erre varrjon gombot az oltásbuzi nagyérdemű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!