Egy ezüst és egy bronz a mai termés - látványosan gyűlnek a magyarok érmei a tokiói paralimpián

2021. augusztus 28. 20:33

Osváth Richárd Rió után ismét ezüstérmet nyert a tőrözők A kategóriájában szombaton a tokiói paralimpián, míg Szvitacs Alexa S8-as kategóriában bronzérmes lett a paraasztaliteniszezők között. Látványosan gyűlnek a magyarok érmei, a mai kettő után ugyanakkor mégis maradt hiányérzet versenyzőinkben.

2021. augusztus 28. 20:33
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Edzőmmel meg kell nézzük, mi történt 2:0 után, valószínűleg túl gyorsan akartam befejezni...

Érdekes, hogy mindkét szombati magyar érmes hiányérzettel zárt értékes és nagy munkával megszerezett érmeik után. Szvitacs Alexa a Tokiói Fővárosi Sportcsarnokban rendezett asztalitenisz S8-as kategóriájában, két győzelemmel és egy vereséggel lépett tovább csoportmásodikként az elődöntőbe, ahol  hatalmas küzdelemben 2:3-as arányban alulmaradt az ausztrál Na Lei Linel szemben, így bronzérmes lett a tokiói paralimpián.

A Mandiner kérdésére a következő képpen értékelt a verseny után: „Még mindig nem léptem túl az eredményen, és tudom, hogy idővel őszintén örülni fogok a bronzéremnek, de egyelőre még nem megy. Edzőmmel meg kell nézzük, mi történt 2:0 után, valószínűleg túl gyorsan akartam befejezni és itt fordult meg a mérkőzés. Bízom benne, hogy tudunk belőle tanulni, így még erősebben, jobbként térhetek vissza. Párizsban megpróbálok még jobban szerepelni”.

Embertelen fáradt vagyok, de holnap döntő és majd meglátjuk ki a jobb...

London asztalitenisz paralimpiai bajnoka, Pálos Péter (S11) a francia Lucas Creange-val elődöntőzött és egy véglegtekig kiélezett mérközésen 3:2-re nyert, ezzel jutott a döntőbe. 

"A negyedik szett után egy kicsit már feladtam, nehezen találtam fogást a stílusán, de összejött, bár magam sem tudom, hogyan”-nyilatkozta paralimpiai csapatunk honlapján a magyar klasszis. „Megnyugtatott az utolsó szettben, hogy elfogadtam, bronzérmes leszek. Ez új erőt adott és sikerült behúzni. Embertelen fáradt vagyok, de holnap döntő és majd meglátjuk, ki a jobb" - idézte fel az elődöntőt Péter, aki tehát aranyéremért áll holnap az asztalhoz.

Jobb lett volna arannyal hazamenni...

A szombati versenynap másik magyar érmét a Rióban is ezüstérmet szerző Osváth Richárd szállította. Az elődöntőben az orosz Nyikita Nagajevvel könnyedén bánt el, majd a döntőben a kínai Szun Kanggal vívott, akit öt éve az elődöntőben legyőzött. Ezúttal azonban nem találta rajta a fogást, 15-7-re kikapott tőle.

A képen: A Magyar Paralimpiai Bizpttság által közreadott képen az ezüstérmes Osváth Richárd a tőrözők A kategóriájának eredményhirdetésén. Fotó: MTI/MPB/Szabó Bence
A képen: A Magyar Paralimpiai Bizpttság által közreadott képen az ezüstérmes Osváth Richárd a tőrözők A kategóriájának eredményhirdetésén. Fotó: MTI/MPB/Szabó Bence

A Mandiner kérdésére Richárd eképp értékelt: „Nagyon gyors volt a kínai. Úgy éreztem, mintha mindenre lenne válasza és ami korábban bejött, akár az elődöntőben is, az a döntőben nem. Éremért jöttem és ez sikerült, szóval alapvetően elégedett vagyok, de azért jobb lett volna az elmúlt kemény évek munkája után arannyal hazamenni”.

Úgy vagyok vele, hogy mégiscsak a távolugrás a főszámom, arra készültünk a legtöbbet...

Az Olimpiai Stadionban zajló paraatlétikai versenyeken atlétáink közül a világ-, és Európa-bajnok a Ekler Luca (T38) kezdte meg elsőként a szereplést 100m síkfutásban. Az előfutamban a negyedik legjobb idővel (12.94) jutott a döntőben. A délelőtti idejéhez képest javítva (12.82) a negyedik helyen ért végül célba. „Többet vártam magamtól, mondjuk egy érmet, de nem vagyok csalódott. Úgy vagyok vele, hogy mégiscsak a távolugrás a főszámom, arra készültünk a legtöbbet. Amikor először megláttam a stadiont, a fényeket majd a nevemet a kijelzőn, mellette a felirattal hogy HUN, a hideg kirázott, és belegondoltam, mennyire hálás vagyok azért, hogy itt lehetek” – nyilatkozta a paracsapatunknak a sportolónő.

Parakerékpárban Ocelka Róbert (B1) és guide-ja, Nagy Gergely folytatják a paralimpia küzdelmeit, miután az első versenynapon új országos csúccsal a tizedik legjobb időt tekerték 4000 méteres üldözéses versenyben. Az 1000 méteres időfutamban, 1:12.388-cal a 9. helyen végeztek.

Megint nyerni jöttem és ugyanott végeztem, ahol kardban, a negyedik helyen...

Kerekesszékes vívóink szereplése Osváth Richárd ezüstérmén túl is tartogatott izgalmakat, női tőrben Krajnyák Zsuzsanna és Hajmási Éva (A-kategória), Madarászné Dr. Mező Boglárka (B-kategória), amelyben éremért szálltak harcba. Krajnyák Zsuzsanna egyik asszójában megsérült, amikor olasz ellenfele hatalmasat csapott az ujjára, onnantól végig orvosi felügyelettel vívott, végül a negyeddöntőben a magyar Hajmási Évától kapott ki, aki 15-4-re győzte le őt. Utóbbi az elődöntőben az ukrán Natalia Morkvych-tól 15-12-es arányú vereséget szenvedett, majd később a bronzcsatában egyetlen tussal, 15-14-re maradt alul a kínai Jing Ronggal szemben, így végül a negyedik helyen zárt. „Nem lehetek elégedett. Megint nyerni jöttem és ugyanott végeztem, ahol kardban, a negyedik helyen” – mondta végül kissé csalódottan Hajmási Éva.

A Tokiói Vizes Központban számos magyar úszó szállt vízbe a szombati versenynapon. Közülük Száraz Evelin (SB6) 100m mellen 1:42.02-vel, a 6. legjobb idővel jutott döntőbe. A szám idei Európa-bajnoka javítani tudott korábbi időeredményén és 1:41.19-es idővel a 6. helyen zárt.

Ha egy picit hosszabb a medence még az ezüst is meglehetett volna...

Pap Bianka (S10) 100m gyorson a májusi Eb-n aranyat szerzett. Bianka az előfutamban a második legjobb idővel (1:01.46) jutott a délutáni döntőbe, ahol végül 1:00.80-nal, egy hajszállal lemaradva dobogóról 4. lett. „Ha egy picit hosszabb a medence még az ezüst is meglehetett volna, de

Mostmár jöhetnek az erősebb számaim” – értékelt a magyar versenyző.

Aranyos vasárnap várhat a magyar csapatra a tokiói paralimpián – rájuk figyeljünk holnap:

Para-asztaliteniszben Pálos Péter (S11) magyar idő szerint 10:45-kor foglalhatja vissza a trónt, amit 2012-ben, a londoni paralimpián már egyszer megszerzett. Ellenfele az ausztrál Samuel Philip von Einem lesz.

Paraerőemelésben Sedric Roussel Watchou Kouokam -88kg-ban hajnali 4:00-kor kezdi a döntőt.

Paratriatlonosunk, Lévay Petra (S5) az Odaiba Kikötőparkban, indítja a napot, magyar idő szerint 1:31-kor rajtol a mezőnnyel.

Kerekesszékes vívásban nagy reményekkel érkeznek a pástra női tőr csapatunk tagjai, akik a Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Dr. Mező Boglárka összeállításban a kerekesszékes vívó program utolsó versenynapján Grúzia válogatottjával kezdenek 2:30-kor, majd Kína következik 4:30-kor, végül az orosz küldöttséggel zárnak 6:30-kor a kettes jelű csoport küzdelmeiben. Az elődöntők 8:00-kor, a bronzmérkőzés 10:30-kor, a döntő, ezt sem árt tudnunk, 12:30-kor kezdődik.

A képen: llés Fanni rengeteg edzésmunkája is beérhet vasárnap. A 100m mellúszás nagy esélyese Tokióban. MTI/Koszticsák Szilárd
A képen: llés Fanni rengeteg edzésmunkája is beérhet vasárnap. A 100m mellúszás nagy esélyese Tokióban. MTI/Koszticsák Szilárd

Paraúszásban eljön végre a szám világbajnokának, Illés Fanninak (SB4) is a nagy napja, hiszen évek óta leginkább erre a versenyszámra készül. A 100m mell előfutama 3:29-kor indul, míg a döntőt 11:45-kor rendezik.

A 34 pontos női 4x100m gyorsváltót, a délutáni program utolsó versenyeként 12:39-kor indítják. A mieink várhatólag a Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Payer Kata és Száraz Evelin négyessel vágnak neki a versenyszámnak.

 

A nyitóképen: Szvitacs Alexa az ausztrál Li Na Lej elleni mérkőzésen a para-asztaliteniszezők S9-es kategóriájának elődöntőjében. Nagy küzdelemben végül kikapott, így bronzérmes lett. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2021. szeptember 07. 01:34
Hajrá magyarok. Így tovább.
Szittya Attila Bendegúz
2021. augusztus 29. 16:59
Nem olvastam végig az emelkedett hangú cikkecskét, de azért az mégis furcsa, hogy egyesek kar és láb nélküli embereknél csalást emlegetnek, meg szorítókötést és jeges fürdőt. Arra is kíváncsi volnék, hogy az ilyen alakok, mint kegyed, hogyan viszonyulnak általában, akár az olimpiától függetlenül is, a nők között elindult transznemű "sportolókhoz", akik egy jókora tesztoszteron fröccsel és hatalmas izomtöbblettel gyűrik le a női versenyzőket?
Ronee
2021. augusztus 29. 15:27
Hatalmas Gratuláció....le a kalappal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!