Hivatalos: lefújták a Belga Nagydíjat, fél pontokat osztanak!

2021. augusztus 29. 19:49

Az idei szezonban már megszokhattuk, hogy a szombati időmérő edzések legalább annyi izgalmat tartogatnak, mint maguk a versenyek. Ennek megfelelően indult a Belga Nagydíj is, hiszen drámából már szombaton sem volt hiány.

2021. augusztus 29. 19:49
null

Vámosi Péter (racingline.hu) írása a Mandiner Sport számára

A hűvös, esős spái időmérő első két etapja gond nélkül zajlott, majd a Q3-ra leszakadt az ég, ami komoly vízátfolyásokat, tócsákat hízlalt a pályán. 
A rutinos Sebastian Vettel rádión jelezte, hogy nem tartja biztonságosnak a pályán való körözést, szerinte piros zászlóval meg kellene szakítani a kvalifikációt. Ez nem történt meg, ugyanakkor az első két etapban rendkívül jól szereplő Lando Norris érezte magában az erőt, és bár ő sem tartotta ideálisnak a körülményeket, nekiiramodott egy gyorskörnek. 

Nem járt jól vele, nagyot bukott a Raidillionban.

Szerencséjére nem állt bele azonnal a gumifalba, azt az autó hátuljával ütötte meg, mire az autója elforgott onnan. Ennek ellenére az autója alaposan összetört. 
Vettel ezt követően jelesre vizsgázott segítőkészségből, ugyanis az esetet követően odahajtott az összetört McLaren mellé és felmutatta hüvelykujját Norrisnak, mintegy megkérdezvén, jól van-e, és csak azután haladt tovább, miután Norris viszonozta a jelzést.
Mindemellett a négyszeres világbajnok Vettel dühösen reklamált a rádión, amiért nem hallgattak rá, és nem szakították meg időben a kvalifikációt.

Norris esése után persze mégis előkerült a piros zászló. 

A folytatás azonban további meglepetést tartogatott. A pole pozíciót szerző Max Verstappen elől George Russell lopta el a show-t, aki a mezőny vége felé bóklászó Williamsszel a második rajthelyet szerezte meg vasárnapra. Megelőzve ezzel a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont is, akinek lehet, hogy jövőre ő lesz a csapattársa.

Kalandos szombat után érkezett el a Belga Nagydíj napja.

Ismét eső fogadta a mezőnyt, és még hidegebb volt, mint tegnap.

Ami viszont nagyobb baj volt, hogy folyamatosan esett az eső.
Ez viccelhette meg Sergio Pérezt is, aki már a rajt előtt felhívta magára a figyelmet, ugyanis már a felvezető körön a gumifalban kötött ki. Mivel azonban megsérült az autó felfüggesztése, nem tudták azt rendbe hozni a rajtig. Legalábbis a tervezettig...
A futam azonban sosem kezdődött el igazán, a heves eső miatt folyamatosan halasztották azt.

Az időjárási körülmények miatt a versenyzők a biztonsági autó mögött indultak el felvezető körre, 25 perccel a rajt tervezett ideje után. A versenyzők azonban azt jelezték rádión, hogy nagyon rosszak a látási viszonyok, és sok az állóvíz a pályán.

Így aztán piros zászlóval meg is szakították a "versenyt", a safety car bevezette a mezőnyt a boxutcába.


A várakozás alatt elkészült Sergio Pérez Red Bullja, és engedélyt kapott arra, hogy részt verseny a versenyen, noha a boxutcából kell rajtolnia.
Az eredeti rajt ideje 15:00 lett volna, azonban csak 18.17-kor jutottunk el odáig, hogy a biztonsági autó ismét kivezette a mezőnyt a boxutcából, és elindult egy 60 perces visszaszámlálás. 18:26-kor azonban ismét megszakították az eseményt piros zászlóval,

végül 18:45-kor teljesen lefújták a Belga Nagydíjat.


Mivel néhány kört megtett a mezőny a pályán a biztonsági autó mögött, fél pontokat osztottak.
Pozícióváltás értelemszerűen nem történt, így a győztes Max Verstappen lett, George Russell második a Williamsszel, Lewis Hamilton pedig a harmadik helyen zárt.

A képen: A győztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (k), a második helyezett George Russell, a Williams brit versenyzője (b) és a harmadik helyezett Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának eredményhirdetésén. Fotó: MTI/AP/Francisco Seco
A képen: A győztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (k), a második helyezett George Russell, a Williams brit versenyzője (b) és a harmadik helyezett Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának eredményhirdetésén. Fotó: MTI/AP/Francisco Seco


Az első sort Verstappen és Russell foglalta el, mögöttük Hamilton és Ricciardo foglaltak helyet, őket pedig Vettel és Gasly követte.
Norrist az időmérőn a 10. helyen rangsorolták. A tegnapi balesete után kórházba szállították kivizsgálásra, de szerencséjére horzsolásokkal megúszta, így nem volt akadálya annak, hogy vasárnap rajthoz álljon. Összetört autójában azonban váltót kellett cserélni, amiért rajtbüntetést kapott, így csak a 14. rajthelyet foglalhatta volna el, így ott is értékelték végül.
Kimi Räikkönen Alfa Romeóján a hátsó szárnyat kicserélték a rajt előtt, így ő csak a boxutcából, a mezőny után rajtolhatott volna el, így őt az utolsó előtti helyen rangsorolták Pérez előtt.

#

Versenyző

Csapat

1

Max Verstappen

Red Bull

2

George Russell

Williams

3

Lewis Hamilton

Mercedes

4

Daniel Ricciardo

McLaren

5

Sebastian Vettel

Aston Martin

6

Pierre Gasly

AlphaTauri

7

Esteban Ocon

Alpine

8

Charles Leclerc

Ferrari

9

Nicholas Latifi

Williams

10

Carlos Sainz Jr.

Ferrari

11

Fernando Alonso

Alpine

12

Valtteri Bottas

Mercedes

13

Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo

14

Lando Norris

McLaren

15

Yuki Tsunoda

AlphaTauri

16

Mick Schumacher

Haas

17

Nikita Mazepin

Haas

18

Lance Stroll

Aston Martin

19

Kimi Raikkonen

Alfa Romeo

20

Sergio Perez

Red Bull

 

A nyitóképen: Elmosta az eső az idei Belga Nagydíjat. Fotó: Williams Racing

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2021. augusztus 31. 16:35
Ezt az érvelést értem, de nem tartom igazságosnak. Egy adott rajthelyen is lehet javítani vagy rontani a vasárnapi teljesítménnyel, ráadásul az időmérőre kihegyezett autó a futamon áll bosszút és fordítva. De a lényeg: egy olyan autós körözés, ahol nincs engedélyed a rajtpozíciódon változtatni (javítani, vagy ha túlvállalod magad, bukni), az definíció szerint nem minősül versenyzésnek. Akkor pedig nem jár érte versenyhelyezésért kapott pont sem. Ha már mindenképp muszáj volt kivinni a mezőnyt, én osztottam volna trófeát, de pontokat nem. Így jelentősen befolyásolták a bajnokság állását.
Macskaszerelde
2021. augusztus 31. 04:31
Sok embernek -köztük nekem is, egy ideig - összemosódott a kettő, de nem egyszerre voltak. Zsoltit nagy divat ekézni, de ez az egy pont becsületesen jött. Bár végső soron a pont az pont, akkor is annyit érne, ha a gumis balhéból jött volna, de azért mégis jobb így.
Vasalo
2021. augusztus 31. 04:31
Egyenes egy szégyen amit a rendezők/tulajdonosok csináltak.
geyza1947
2021. augusztus 31. 04:31
Ez a döntés a az F-1 végét is előre hozhatja. Katasztrófa volt ami tegnap történt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!