Kezdődik a paralimpia!

2021. augusztus 24. 19:02

A keddi megnyitót követően szerdán megkezdődnek Tokióban a XVI. Nyári Paralimpiai Játékok.

2021. augusztus 24. 19:02
null
Balázs Boldizsár

A Paralimpiai Játékokról a Mandiner Sport napi összefoglaló cikkel és interjúkkal tudósít.

Kedden történt

Ahogy immár bevett szokás, két héttel az olimpiát követően azonos helyszínen indul útjára a paralimpia is. Ez a sorozat Szöul óta töretlen, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság megállapodásának értelmében az is marad. 

De korábban is volt ilyen, Tokió például 1964-ben már otthont adott a történelem második paralimpiájának. Így a japán főváros az első helyszín a világon, ahol másodszor rendezik meg a parasport legfontosabb ünnepét.

A ma lezajlott nyitóünnepségen a szervezők igyekeztek hasonlóképpen választani lánggyújtót, mint az épeknél, ahol Naomi Osakát érte megtiszteltetés. A szintén US Open címvédő teniszezőnő Yui Kamiji mellett még ketten, a (petanque-szerű) bocciában versenyző Shunsuke Uchida és az erőemelő Karin Morisaki lettek az olimpiai lángstaféta utolsó emberei.

A magyar zászlót, ahogyan részben az épeknél is, egy vívónő, a hatodik olimpiáján versenyző Dani Gyöngyi hozhatta be a Tokiói Olimpiai Stadionba. 

Szerdán fog

Az első versenynap rögtön magyar esélyekkel indul. Miként pontosan egy hónapja: részben a férfi kard révén. A szatmárnémeti születésű Osváth Richárd számos térdműtéte előtt román színekben versenyzett, ifjúsági válogatott is volt, ám bénulása után az ottani szövetség bármiféle segítségét nélkülözni kényszerült. Így a londoni paralimpián Magyarországnak nyert bronzérmet tőrvívásban, majd Rióban tőrben és kardban is ezüstöt. Azóta tőrben egyéni világbajnok, 2017-ből.

Magyar indulók a holnapi kard versenyek során: Osváth Richárd (A kategória), Tarjányi István (B kategória), Hajmási Éva, Veres Amarilla (A kategória), Mező Boglárka (B kategória). A férfi paralimpiai döntőket 10.30-kor (A) és 11.00-kor (B) vívják, a nőiket 11.30-tól kezdődően.

Ping-pongban csoportmérkőzéseken áll asztalhoz Európa-bajnokunk, Szvitacs Alexa és London paralimpiai bajnoka, Pálos Péter, továbbá Zborai Gyula, Major Endre és Arlóy Zsófia.

A pályakerékpáros Ocelka Róbert (és az őt vezető Nagy Gergely) 4000 méteres üldözőversenyben döntőzhetnek magyar idő szerint 7:50-kor, ha sikerrel veszik a hajnali első kört.

Úszásban 400 gyorson előfutamozik a riói bronzérmes, három hónapja három Eb-címet gyűjtő Konkoly Zsófia, valamint Payer Kata. Az amerikai tévétársaságok a paraúszók bioritmusát nem tartják fontosabbnak a nézettségnél, így helyi idő szerint délután, magyar idő szerint reggel 10.10-kor kerülhet sor a döntőre ebben a számban. Adámi Zsanett 100m hátat úszik délelőtt, a döntő 10.40-kor esedékes. 

Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével készült előzetes interjúnkat itt olvashatja: link.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2021. augusztus 26. 22:38
Megőrültetek? Megvonnátok a fizikai problémákkal, kihívásokkal élő emberektől a mozgás, a versengés lehetőséget, örömét? Jézusom, egyszerűen nem akarom elhinni, hogy milyen gonosz emberekkel vagyok kénytelen egy világban élni. Bezzeg ha levágott fsszal, meg mellel vágnának neki egy buzi olimpiának, itt őrjöngenétek az örömtől és büszkeségtől. Pedig ők saját magukat csonkolják, amiről igenis tehetnek, míg a sérült emberek vagy így születtek, vagy baleset érte őket. Megyek hányni tőletek, meg a ti okozta undortól.
bunko_jobbos
2021. augusztus 25. 17:15
Ez a paralimpia két mocskos okból jött létre: - megirigyelték az Olimpián bekaszálható pénz mennyiségét, ezért gondolták, hogy ezzel is lenyúznak egy kis pénzt. Mivel nem lehet Paraolimpiának hívni, ebből következik, hogy ezen egy másik banda kaszál. Ők voltak ilyen kreatívok. -plusz jön hozzá a mai libsi baromság, hogy mindenki egyforma, megilleti az olvasási jog a vakokat, megérdemlik a férfiak, hogy ők is szüljenek stb. Mindkét ok rücskös baromság, és egyáltalán nem értek velük egyet. Eleve nem is tudom, hogy hogyan lehetne összehasonlítani két embert pl. úszásban, mikor az egyiknek a keze, a másiknak meg a lába hiányzik. Vagy itt nem 200 hát meg 500 gyors van, hanem ilyen versenyszámok, hogy fél kéz+ 2 láb, fél láb + 2 kéz, fél kéz+fél láb??????? És csapatsportban mi van? Mondjuk fociban van olyan kategória, hogy 20 láb, de félkezű kapussal, és az kiállhat a 18 láb, de vak kapussal szemben? Minden lehetséges kombinációra van érem? Szemforgatás, kapzsiság, kegyetlenség stb. Sajnálom a rokkant embereket, de ezzel nem adjuk vissza a lehetőségeiket, legfeljebb sokat lehet keresni rajtuk.
brekker
2021. augusztus 25. 17:15
Ha valaki testileg sérült, az még lehet bármi másban jó, csak pont nem fizikai megmérettetésben. Nem olimpiával kellene ezeket az embereket segíteni!
brekker
2021. augusztus 25. 13:21
Ki az az aberrált barom, akit ez egyáltalán érdekel? Ahogy sérültek kínlódnak egymás ellen? Valami defektje lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!