Elődöntős pólós fiúk, ezüstérmes Lőrincz Viktor, szorongattak a női kézisek – olimpiai összefoglaló

2021. augusztus 04. 17:41

Mindkét csapatunk nagyszerűen teljesített az olimpia mai, szerdai napján. Férfi vízilabdában ez továbbjutást ért, női kéziben egy szoros meccset a topfavorit norvégokkal. Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmet szerzett birkózásban, a hajnali kajak-kenu előfutamok hibátlanul zárultak.

2021. augusztus 04. 17:41
null
Balázs Boldizsár

Jó, ha olimpiánként ünnepelhetünk egy olyan napot, mint tegnap. Két arany, két ezüst, egy bronz – három sportágból. Az egy valószerűbb elképzelés, hogy évtizedenként lesz szerencsénk hasonlóhoz.

De nem járt feltétlen kevesebbel örömmel a mai program sem.

A foci kiváltotta népünnepélyhez legközelebb egy vízilabda olimpiai arany eufóriája esik, ehhez került egy lépéssel közelebb ma Märcz Tamás csapata.

A Londonban olimpiai bajnok, 2017-ben Budapesten éppen ellenünk világbajnoki címet nyerő horvátok vezettek ugyan az első negyedet követően, de a magyar férfi vízilabdaválogatott az egész tornán a legjobb teljesítményét nyújtva játszotta le az egész olimpiai ciklust leginkább meghatározó meccset, és végül magabiztos fölénnyel (15 –11) jutott  elődöntőbe.  

Ki kell emelni Nagy Viktor védéseit és Manhercz Krisztián hétgólós teljesítményét. A jobbkezes Manhercz az első gólját bal kézzel szerezte! A továbbiakat pedig bárhonnan, ahol labdát kapott. Hét góljához nyolc lövésre volt szükség. Nagy Viktor eggyel kevesebb gólt kapott, mint az eredményjelző mutatja; hihetetlen, milyen fantomgóllal hozták vissza a meccsbe a horvát csapatot. Mindhiába, ma a magyar volt a jobb csapat, és a jobb csapat még fociban is ritkán veszít. 

Az elődöntőben Görögországgal találkozunk. Bár az első csoportmeccsünket szorosan elvesztettük ellenük, és ma 10:4-gyel legyalulták Montenegrót, mi leszünk az esélyesek. A mai játékunk ugyanis felette áll a görögök tudásának. Csak rajtunk múlik az olimpiai döntő, és lekerült a negyeddöntő terhe – ez már nem lehet egy elfuserált olimpia – így minden adott egy maihoz hasonló jó meccshez holnapután. 

Majdnem sikerült a bravúr női kézilabdázóinknak

Az utolsó pillanatban mentette meg az olimpiáját a női kézilabda válogatott a csoportkörben, és a mai negyeddöntőben majdnem a torna legnagyobb meglepetését okozta a legfőbb esélyes Norvégia kiejtésével. Még 10 perccel a vége előtt is vezettünk egy góllal, a hajrára azonban elsősorban erőnlétileg kimerült a csapat, melynek cserelehetőségei megcsappantak sérülések okán, és melynek ellenfele a legjobban felkészített válogatottnak számít fizikálisan.

Ráijesztettünk a legutóbbi Európa-bajnokságot megnyerő, az olimpián eddig veretlen Norvégiára, ez világosan látszott abból, ahogy a pályán ünnepelték a végül négy gólós győzelmüket. Fiatal csapatunk van, a Tokióban bemutatott talpraállás, az elmúlt három meccs tartása nagyon sokat jelenthet még később.

Lőrincz Viktor ezüstérmes!

Lőrincz Viktor az aranyéremért birkózhatott ma 87 kilóban, kötöttfogásban. A tegnapi csodanapunk váratlanabbik aranyérmét szerezte tegnap bátyja, Lőrincz Tamás, aki akkor elmondta, többek közt a Viktorral Rióban megesett világraszóló csalás, öccse azzal elvesztett bronzérme adott erőt neki, hogy ezt az ötre nyúlt négy évet végigcsinálja.

Ma pedig természetesen bátyja halhatatlanná válása adott erőt Lőrincz Viktornak, aki jól is kezdett a döntőben. Vezetett. Azonban ukrán ellenfele, az apai ágon ruandai Zhan Beleniuk, aki Kijevben parlamenti képviselő, valamint világbajnok és Rió ezüstérmese, esélyeshez méltóan fordítani tudott. Lőrincz Viktor egy jobb ellenféltől kapott ki, elégedett lehet az olimpiai ezüstérmével, amennyire ez küzdősportban lehetséges.

 

Lőrincz Viktor aznap még csak mérsékelten boldogan olimpiai ezüstérmével // Fotó: MTI
Lőrincz Viktor aznap még csak mérsékelten boldogan olimpiai ezüstérmével // Fotó: MTI

 

Igazi sportolói küzdelmek

Negyedik lett nyílt vízi 10 km-es úszásban Olasz Anna, akinek kijutásába először idén nem szóltak bele nemzetiségi kérdések. Londonba kvalifikált volna, azonban nemzetenként csak egy versenyző indulhat az úszó-maratonon, akkor a később olimpiai bajnok Risztov Évának volt elsőbbsége.

Rióba épphogy csak, de nem kvalifikált az eredményeivel, majd az oroszok doppingügyekkel indokolt meghurcolása miatt kiestek előle, és az utolsó pillanatban riasztották, hogy úszhat. Idén először tudott rendesen felkészülni az olimpiára, és úszni is ott, hajrázott a dobogóért. Előzetesen a legjobb 8-at célozta meg, a negyedik hely négy másodperccel a győztes mögött, két óra után bosszantó nüansz, de csalódásnak nem szabad kezelnünk.

Az egyik legkeservesebb magyar történet Tokióból Krizsán Xéniáé. Országos csúcstartó hétpróbázónk úgy érkezett az olimpiára, hogy megnyerte a többpróbázók egyik legszentebb versenyét Götzisben, élete legjobb eredményével. Halkan suttogott éremesélyesként is lehetett rá gondolni az emberi testtől legtöbbet – izomzatilag sokszor egymásnak ellentmondó feladatokat – megkövetelő atlétikai számban. Krizsán mélyen a tudása alatt teljesítve a két napos versenyszám első napját követően a 19. helyen áll. Az MTI-nek azt nyilatkozta:

Szűcs Valdó nem jutott olimpiai döntőbe 110 méteres gátfutásban. Ezzel ugyanúgy az elődöntő lett a végállomás neki, mint Rióban Baji Balázsnak, aki rá egy évvel világbajnoki dobogóra állhatott az egyetlen sprintszámban, amiben pillanatnyilag mi magyarok, vagy éppen közép-európaiak versenyképesek tudunk lenni.

Kajak-kenuban ma csak előfutamokat rendeztek, minden egységünk bejutott a holnapi középdöntőkbe. A középdöntők után holnap már döntőket is rendeznek, magyar érem- és aranyesélyekkel.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2021. augusztus 05. 06:29
Holnap "aranyos" napunk lesz! Éjjel úszik Rasovszky, hajnalban kajak-kenu döntők, női-férfi öttusa, délben pedig a vizilabdás lányok játszanak a döntőért! Jó szurkolást mindenkinek, sok sikert a versenyzőinknek! Sok aranyérmet a magyar szurkolóknak! :-)
Zaajan
2021. augusztus 05. 03:38
A csajok is nagyot vittek, a fiúk is tesznek, hajrá, meg kell!
Lion
2021. augusztus 05. 00:19
Ma lúzerenk voltunk - van ilyen.
zakar zoltán béla
2021. augusztus 05. 00:14
!!!!!!!!!!! REMEK!!!!!!!!!!!!!! De a Fradiban, ma kezdőcsapatban csak egy magyar volt! Szégyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PAKS!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!