Olimpiai összefoglaló – Éremesélyeket ért a magyar sportolók hétfői teljesítménye

2021. augusztus 02. 19:10

A kötöttfogású birkózó Lőrincz Tamás döntős lett, a női kézilabda-válogatott bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe, az összes kajakos egység továbbjutott a középfutamba, a férfi vízilabda-válogatott döntetlent játszott az olaszokkal, így a horvátokkal meccselnek az elődöntőért.

2021. augusztus 02. 19:10
null
Bánfalvi Szabolcs

Újra aranyéremért birkózhat Lőrincz Tamás!

A kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában Lőrincz Tamás a nyolcaddöntőből mérkőzés nélkül jutott tovább, mivel első ellenfele, a marokkói Zied Ait Uagram pozitív koronavírustesztet produkált, aki emiatt a mérlegelésre sem érkezett meg. Majd a negyeddöntőben megverte japán riválisát a vártnál kicsit nehezebben, a meccs végére be is savasodott, hiszen nem volt lehetősége bemelegedni az első mérkőzésen.

Az elődöntőben a világbajnoki bronzérmes iráni Mohammedali Geraeivel küzdött meg, aki a találkozó első három perce után 1-0-ra vezetett, majd a 30 másodperces szünet után a világbajnok és Európa-bajnok Lőrincz Tamás 2 perc 18 másodperccel a vége előtt egyenlített, majd kétpontos akciót hajtott végre, és 3-1-re vezetett, amikor már csak két perc volt hátra, sőt, még egy intést is kapott az iráni, újabb két ponttal növelve a magyar birkózó előnyét, és mivel tévesen challenge-et is kért az ellenfél, így kapott plusz egy pontot a 34 éves magyar.

Majd a bírók finoman fogalmazva is több kétes ítéletet hoztak 6-1-es vezetésnél Lőrincz Tamás ellen, véleményes passzívat ítéltek ellene, ebből kétpontos akciót hajtott végre a hét évvel fiatalabb Mohammedali Geraei, ráadásul meg is intették a magyart, így gyorsan egy pontra csökkent az előny szűk egy perccel a vége előtt. Végül Lőrincz Tamás nagyon szépen megtartotta az egypontos előnyét, és 6-5-ös győzelmével bejutott a fináléba, akárcsak a londoni olimpián, ahol ezüstérmet szerzett 66 kilogrammos kategóriában.

Ezúttal majd a kirgiz Akzsol Mahmudovval méri össze erejét a fináléban kedden kora délután.

A családjáért is küzd utolsó versenyén olimpiai ezüstérmes birkózónk

„Hihetetlen, szinte fel sem fogom még, minden meccsre úgy mentem fel, hogy arra gondoltam, hogy otthon van a feleségem és a két gyermekem, akiktől gyakran távol voltam a felkészülés során, így csak rájuk gondoltam. Az járt a fejemben, hogy nem lehet, hogy nem csinálom végig, ha már ennyit nélkülöztek, miattuk és értük küzdök, az ő arcuk volt előttem a mai versenynapon. Nagyon boldog vagyok. Ez az utolsó versenyem. Nagyon bízom benne, hogy a döntőt sikerül megnyernem.” – nyilatkozta Lőrincz Tamás az M4 Sportnak az elődöntő után.

A mai versenynap másik magyar birkózója, az olimpiai újonc Szőke Alex a kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában magabiztos bírkózással 3-1-re legyőzte a dagesztáni származású cseh Artur Omarovot a nyolcaddöntőben, azonban a negyeddöntőben kikapott súlycsoportja egyik legjobbjával, a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojevtől. A párizsi olimpián már nehéz dolga lesz az orosznak a jelenleg 21 éves magyar fiú ellen. Mivel az első helyen kiemelt orosz bejutott a fináléba, így Szőke Alex kedd délelőtt a vigaszágon folytathatja a versenyt, és küzdhet meg a bronzéremért.

Szinten minden magyar kajakos és kenus továbbjutott

Kiválóan kezdték meg szereplésüket a magyar versenyzők az olimpia kajak-kenu versenyén,

a hétfő délelőtti előfutamokban érdekelt hét egység közül hat egyenes ágon bejutott a középfutamba.

A magyarok közül elsőként Lucz Dóra szállt vízre, az olimpiai újonc a női kajak egyes versenyszámban 200 méteren két ezreddel nyerte meg az előfutamát – célfotó döntött –, és jutott a középdöntőbe, ahova szintén ebben a számban Kárász Anna is bejutott, remek hajrával másodikként ért a célba.

A férfi kajak egyesben 1000 méteren a világbajnok és Európa-bajnok Kopasz Bálint könnyed futamgyőzelemmel vívta ki helyét a középdöntőbe, ahová Varga Ádám is bejutott ugyanebben a versenyszámban.

A férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének előfutamában Kopasz Bálint futamgyőzelemmel bejutott a középdöntőbe. MTI/Kovács Tamás
A férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének előfutamában Kopasz Bálint futamgyőzelemmel bejutott a középdöntőbe. MTI/Kovács Tamás

A női kajak kettesek 500 méteres számában mindkét magyar egység megnyerte előfutamát. A Kozák Danuta és Bodonyi Dóra alkotta páros több mint egy hajónyi előnnyel nyerte meg futamát, míg Csipes Tamara és Medveczky Erika duója a nap legjobb idejével jutott tovább.

A nap során a magyarok közül csak a kenu kettes egység nem jutott be a középdöntőbe. A fiatal Adolf Balázs, Fejes Dániel kenu kettes előbb hetedik, majd a reményfutamban negyedik lett 1000 méteren, így kedden a B döntőben fejezi be olimpiai szereplését. A hétfőn elkezdődött számok középfutamait és döntőit kedden rendezik.

Negyeddöntőben férfi vízilabdázóink

Az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnok olaszokkal az utolsó csoportmérkőzésen, ezzel a harmadik helyen végzett az A csoportban. A csapatkapitány Varga Dénes sorozatban háromszor is bevette az ellenfél kapuját, így 4-2-re vezettek a magyarok az első félidő végén, a harmadik és negyedik negyedben azonban csak egy gólt szereztünk, míg az olaszok kiegyenlítettek.

Az újra éles Nagy Viktor remekelt, és a kiváló védekezés mellett az ő bravúrjainak köszönhetően is tartottuk öt gólon a riói bronzérmes olaszokat, sőt az utolsó másodpercekben ziccert fogott a magyar kapus.

Märcz Tamás együttese a horvátokkal csap majd össze szerdán a negyeddöntőben.

„Kemény meccs volt, nagyon jó volt a védelem, öt kapott góllal meccset lehet nyerni, de elöl pontatlanok voltunk.” – nyilatkozta az M4 Sportnak a meccs után Manhercz Krisztián. „A védelem fantasztikus volt, ha ilyen védelmünk lesz, akkor nyugodtan várhatjuk bármelyik ellenfelünket.” – mondta az M4 Sportnak a találkozó után Märcz Tamás szövetségi kapitány. 

Nagy Viktor remekelt az olaszok ellen. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor
Nagy Viktor remekelt az olaszok ellen. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Sportlövőink és kalapácsvetőnk is búcsúzott

A férfi szabadpuska összetett versenyszámát rendezték meg a tokiói olimpia sportlövőversenyein. A világranglista-vezető Péni István 1173 körös teljesítményével a 10. helyen végzett, így összességében 3 körrel maradt le a fináléról. A másik magyar Pekler Zalán szintén nem jutott a döntőbe, mivel a 18. helyen fejezte be a versenyt.

A magyar sportlövők ezzel befejezték szereplésüket a tokiói olimpián, ahol négy versenyzőnknek összesen két döntőbe sikerült bejutnia: Péni István légpuskában lett ötödik, míg ugyanő és Mészáros Eszter a vegyes puskás csapatversenyben hetedik helyezést ért el.

A kalapácsvető Halász Bence nem jutott be a döntőbe.

A világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes versenyző idén januárban térdműtéten esett át, és 78,12 méteres idei legjobb eredménnyel érkezett a tokiói olimpiára, miközben az egyéni csúcsa 79,88 méter. A selejtező szintet 77,50-ben határozták meg vagy a legjobb 12 juthatott be a fináléba. A 23 éves magyar az első sorozatban 75,39 méterrel kezdett, másodikra a hálóba dobta a kalapácsot. A harmadik sorozatban sem tudott javítani, 75,03 métert dobott, mindezzel a csoportjában kilencedik lett, így nem jutott be a 12-es döntőbe.

„Nagyon csalódtam magamban, bocsánatot kérek mindenkitől, aki szurkolt nekem. Fejben nem állt össze a dobás. Tudom, hogy jobb vagyok ennél. Azt éreztem, jó formában vagyok, jobbnak kellett volna ennek lennie. Olyan mintha nem tudnám beletenni az akaraterőm a dobásba.” – nyilatkozta az M4 Sportnak a selejtező után a csalódott Halász Bence.

„Kicsit későn, de megérkeztünk az olimpiára” – nyolc között a kézis lányok!

A magyar női kézilabda-válogatott utolsó csoportmérkőzését a már csoportelső Svédország ellen vívta meg. Már a nap elején kiderült, hogy életben maradtak a magyar csapat továbbjutási reményei a tokiói olimpián, miután a csoportkör hétfői zárónapján a franciák nyertek Brazília ellen, míg az oroszok legyőzték a spanyolokat. Ez azt jelentette, hogy a mieink győzelem esetén továbbjutnak a csoportból.

Az ellenfél csapatában ezúttal a kulcsjátékosok többet pihenhettek, és több szerepet kaptak azok a fiatal játékosok, akik eddig nem vagy alig játszottak az olimpiai tornán, viszont ők bizonyítani akartak a svéd szövetségi kapitánynak. A magyaroknál sok jó egyéni teljesítményt láthattunk, Vámos Petra bátran játszott, Márton Gréta remekelt a bal szélen, a védekezésünk is kiváló volt, Bíró Blanka pedig szenzációsan védett, kritikus helyzetekben büntetőt és ziccert is fogott.

Ezeknek köszönhetően szinte végig vezettünk az első félidőben, sőt, négygólos előnyünk is volt, majd egy svéd időkérés után jött néhány perc rövidzárlat, és a 26. percben egyenlítettek a skandivánok, majd egy góllal is vezettek, végül

az első félidő végén 15-15-tel mentek öltözőbe a felek.

A második játékrészt kiválóan kezdtük, nagyszerű labdaszerzések és hasznos blokkok jellemezték a védekezést, a hatodik percre négygólos előnyre tettünk szert, annak ellenére, hogy hetest és ziccert is rontottunk. Egy 7-0-ás sorozatot mutatott be a magyar válogatott az első félidő végétől a második játékrész 7. percéig. Időt is kért a svéd szövetségi kapitány, hiszen hét perc telt el úgy, hogy nem kaptunk egy gólt sem. Ez a sorozat folytatódott, 21-15-ös állásnál, a második félidő 10. percében szerzett újra gólt az ellenfél, 12 perces svéd gólcsend után.

Ezután kicsit felpörögtek a svédek, mi pedig labdákat veszítettünk, így gyors és könnyű gólokat kaptunk. Elek Gábor szövetségi kapitány időt is kért a 14. percben 22-19-nél. Bejött, Vámos Petra estében szerzett gólt, és kétperces kiállítást is kiharcolt, és a védekezés is rendeződött. 15 perccel a vége előtt három góllal vezettünk (23-20).

Könnyű gólokat már nem kaptunk, remekül védekeztünk, Bíró Blanka pedig továbbra is fantasztikusan védett, a támadásokat viszont nem tudtuk hatékonyan befejezni, így bő 7 percen keresztül egyik csapat sem dobott gólt, Szöllősi-Zácsik Szandra törte meg a gólcsendet a 23. perc végén (24-20). Pedig a bírók egy kétes ítélettel azonnali piros lapot adtak Tomori Zsuzsának, de ez sem törte meg a magyar csapatot, sőt pluszenergiákat mozgósított a csapat többi tagja.

Öt perccel a vége előtt háromgólos volt még mindig az előnyünk. A 26. percben megint Szöllősi-Zácsik Szandra volt eredményes, ezúttal hetesből. Kulcspillanat volt, hogy belőtte a hetest, mivel előtte három hetest hagytunk ki. Nos, a hajrában Szöllősi-Zácsik Szandra kiváló teljesítménye is kellett, aki az utolsó három gólunkat szerezte, és a rutint is ő biztosította Tomori Zsuzsanna hiányában.

A magyar női kézilabda-válogatott 26-23-ra nyert Svédország ellen, és bejutott a negyeddöntőbe. MTI/Illyés Tibor
A magyar női kézilabda-válogatott 26-23-ra nyert Svédország ellen, és bejutott a negyeddöntőbe. MTI/Illyés Tibor

Végül 26-23-ra nyertünk, és stílusosan Bíró Blanka bravúrjával fejeződött be a találkozó. Hozzá kell tenni, a svédek mindössze egyszer vezettek az első félidő vége felé, és a második játékrészben csak nyolc gólt szereztek a svédek a kitűnő védekezés és kapusteljesítmény miatt.

Bárki beállt a magyaroknál, mindenki hozzátette a magáét, igazi csapatmunka volt. Ezzel bejutottunk a legjobb nyolc közé

annak ellenére, hogy az első három kör után 0 ponttal a csoport utolsó helyén álltunk, de a magyar csapat felállt a padlóról a sérülések ellenére is, és a spanyolok és a svédek elleni remek játéknak köszönhetően két győzelemmel zárta a csoportküzdelmeket. Negyedik helyen zárt a magyar együttes, és Norvégiával, a világ egyik legjobb csapatával játszik majd a negyeddöntőben szerdán.

„Nyertünk, összességében ez volt a legfontosabb, Bíró Blankának és a védekezésnek óriási szerepe volt ebben, Tomori Zsuzsanna kétes kiállítása sem fogta meg a csapatot. Kulcspont volt, hogy néhány pillanattól eltekintve kiválóan védekeztünk, óriási szívünk van, kiküzdöttük a továbbjutást, és ez nagyon értékes. Túl kellett esni az egygólos francia meccsen, a brazil mérkőzés fájt nagyon, fontos volt, hogy ki tudtunk emelkedni ebből, és győztünk a spanyolok és a svédek ellen.” – nyilatkozta az M4 Sportnak a meccs után a magyar szövetségi kapitány Elek Gábor.

A játékosok, így Bíró Blanka, Lukács Viktória és Háfra Noémi pedig azt emelte ki a meccs utáni nyilatkozatában, hogy igaz, kicsit későn, de végre megérkeztek az olimpiára.

Nyitókép: Lőrincz Tamás az iráni Mohammedali Geraeit győzte le az elődöntőben. MTI/Kovács Tamás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2021. augusztus 03. 08:29
Mindent bele, hajra magyarok.
Coccothraustes
2021. augusztus 03. 08:29
Kiváló összefoglaló.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. augusztus 02. 23:29
Legjobb nyolc közt három jugoszláv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!