Olimpiai sztorik – Megcsinálta, ami nem jött össze Alekszandr Karelinnek

2021. augusztus 03. 10:55

Zsinórban a negyedik olimpián nem talált legyőzőre a kubai birkózó, Mijaín López.

2021. augusztus 03. 10:55
null

Ha birkózás, akkor egy átlag sportbarát – legyen az ugandai, cseh vagy thaiföldi – ugyanarra az egy emberre asszociál. Alekszandr Karelinre. Tökéletesen érthető!

Az „Orosz Medve” négy olimpián vett részt, az első három alkalommal arany-, a negyediken ezüstérmet nyert. 

Aztán viszont feltűnt a Karelin visszavonulásával elárvuló súlycsoportban a „Herradurai Óriás”, és Mijaín López immár minden számadatban felülmúlta az orosz csodasportolót. A kubai birkózó immár öt olimpián vett részt, és a legelsőn elért ötödik hely óta senki sem tudta legyőzni: 2008, 2012 és 2016 után 2020-ban is az övé lett a 120 kg (illetve immár a 130 kg) aranyérme.

Balázs Boldizsár kollégánk néhány hete azt elemezgette, hogy hol a helye a magyar sporttörténelemben Szilágyi Áronnak, azok után, hogy zsinórban három olimpián megnyerte ugyanazt a számot. Most igazából azt a kérdést kell feltennünk, hogy hol a helye az egyetemes sporttörténelemben a kubai Mijaín Lópeznek, akinek meg zsinórban négy olimpián sikerült megnyernie ugyanazt a számot.

Rajta kívül csupán öten voltak képesek arra, hogy ugyanabban az egyéni számban egymást követő négy olimpián diadalmaskodjanak. A vitorlázó Paul Elvström, az atléta Carl Lewis, a női birkózás állócsillaga, Icso Kaori, az úszó Michael Phelps és a diszkoszvető Al Oerter.

Mijaín López negyedszer pózolhatott az olimpiai aranyéremmel. Fotó: Jack Guez / AFP
Mijaín López negyedszer pózolhatott az olimpiai aranyéremmel. Fotó: Jack Guez / AFP

Mijaín Lópeznek nemcsak az eredményei, de az ünneplései sem akármilyenek. 2016-ban, Rióban még egy kis tánccal ünnepelt, most meg (ahogy a nyitóképen is láthatják) szépen felkapta edzőjét, aki a kubai zászlóval rohamozta meg őt.

Na igen, López gyakorlatilag bárkit felemel, és eldob, mint egy krumpliszsákot. Gyerekként gyakorta cipelt nehéz gyümölcsösdobozokat, ezzel alapozta meg nem akármilyen erejét. Először az ökölvívással próbálkozott, aztán kiszúrta őt egy birkózóedző, és átcsábította a maga sportágába. Jól látta a szakember: López tényleg a birkózásra termett. Magasságához elképesztő karhossz társul, úgyhogy bárkit könnyedén „körbe fon”.

López annyira megszerette a birkózást, hogy a 2008-as dupla lábtörése sem tudta eltántorítani. És a vereségek sem. Hiszen egy ilyen hosszú pályafutáshoz szinte törvényszerűen hozzátartoznak a fájó és meglepő kudarcok. Ilyeneket szenvedett el a 2006-os, illetve a 2011-es világbajnokság döntőjében – hogy aztán 2008-ban és 2012-ben az olimpián javítson. Mert az igazán nagy bajnokok a legnagyobb kudarcokból merítik a legnagyobb erőt!

– nyilatkozta López, akinek a kubai elnök, Miguel Díaz-Canel videohívásban gratulált.

Szóval meghalt a király, éljen a király! Amit korábban nem tudtunk elképzelni, bekövetkezett: valaki letaszította a trónról a háromszoros olimpiai bajnok birkózófenomént, Alekszandr Karelint. Aki egyébként szintén lehetett volna négyszeres aranyérmes, ám Sydney-ben egy Rulon Gardner nevű amerikai fiú a sporttörténelem egyik legnagyobb szenzációját szállította azzal, hogy jobbnak bizonyult az Orosz Medvénél.

De ez már történelem.

Ahogy az is, amit Mijaín López művelt a szőnyegen.

Nyitókép: Jack Guez / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CyberG
2021. december 09. 21:40
Alekszandr Karelinnek meg az sikerült ami Mijaín López-nek nem. 9 Világbajnoki cím zsinórba. 887 győzelem és 2 vereség stb. Egyáltalán nem López becsmérelem. Egyedüli, amit véghez vitt, de nagyon sok birkózást szerető emberben keserű szájízt hagy, hogyha felemlegetik Karelin-t, vagy azt írják neki sem sikerült, Lópeznek meg igen. "ki egyébként szintén lehetett volna négyszeres aranyérmes, ám Sydney-ben egy Rulon Gardner nevű amerikai fiú a sporttörténelem egyik legnagyobb szenzációját szállította azzal, hogy jobbnak bizonyult az Orosz Medvénél." Azt a nem sikerült 4-ik olimpia aranyérmet azt inkább hagyjuk... A birkózó világ egyik legnagyobb szégyene a mai napig, az ahogy Gardern egy az olimpia előtt hozott szabálymódosítással bemutathatta a hogyan ne birkózzunk, és játszunk egy tonna krumplit, amellyel nyert. Arról nem is beszélve, hogy módosítás a próbálkozó magát felőrlő birkózott hozta hátrányos helyzetbe. Érdemes megnézni még az amerikaik birkózó szurkolok is rühellik azt az érmet, és egy szégyenek tartják, ahogy Gardner "nyert"...
banazban
2021. december 09. 21:40
Szívemből szóltál
h040183
2021. augusztus 04. 18:02
Kubára is ráfér már egy kis jó hír! :) Gratulálok!
flesh ripper
2021. augusztus 04. 10:38
Elképesztő fizikai adottságok! Az Isten is erre teremtette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!