Olimpiai sztorik – 73 tétmeccs egy szezonban? 43 trófea? Igen, lehetséges!

2021. augusztus 04. 12:59

A férfiaknál Brazília és Spanyolország jutott a futballdöntőbe. Egy rekorder és egy reménybeli csúcstartó is egymásnak feszül.

2021. augusztus 04. 12:59
null

Milyen megható volt Lőrincz Tamás győzelme!... Hogy 15 év sportolói karrier után, 34 évesen úgy vonulhat vissza, hogy olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

Van egy labdarúgó, aki 38 évesen szintén az első olimpiai aranyára készül – nála tippelni sem mernénk rá, hogy mikor hagy fel az élsporttal, nagyobb tételben fogadnánk, hogy ott lesz a jövő évi katari vb-n… –, csak van egy kis különbség közte és nagyjából majd minden élsportoló között.

A brazil Dani Alvesnek ez az olimpiai siker pályafutása 43. aranyérme (más forrás szerint a 44.) lehetne!

A Barcelona korábbi meghatározó játékosa egy picit talán eltűnt a szemünk elől, az elmúlt két év során már a brazil felnőttválogatottban sem láthattuk. Az olimpiai csapatba viszont túlkorosként nevezték őt, mi több, a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. (Mondjuk ez ki is jár neki!) És vénségére is kiemelkedik: minden percet a pályán töltött, a teljesítménye pedig kiváló.  

Persze ilyenkor sokaknak beugorhat az 1996-os atlantai olimpia. Ott olyan túlkorosaik voltak a braziloknak, mint Aldair és Bebeto. És mindenki döbbenetére elbukták a finálét Nigéria ellen. Dani Alves nyilván nem szeretne hasonló sorsra jutni.

A jobbhátvéd egyébként a maga a 42 (vagy 43) aranyérmével rég világcsúcstartó a labdarúgásban, van viszont valaki, aki a döntőben írhat rekordot.

73 tétmeccs, 18 évesen? – Pedri elképesztő rekordot állíthat fel

Korábban szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy egy labdarúgó 73 tétmeccsen lépjen pályára egyazon szezonban. Aztán a portugál Bruno Fernandes eljutott 72-ig, és most jó eséllyel megdől a rekordja. De ami ennél is elképesztőbb, hogy

egy mindössze 18 éves labdarúgó lehet az új csúcstartó!

Csupán annyi a feladata, hogy tudja vállalni a játékot Brazília ellen.

Nyilván sokan emlékeznek rá, hogy a spanyol válogatott nagy generációjának két ékköve, Andrés Iniesta és Xavi sem volt eleinte megkérdőjelezhetetlen alapember a Barcában. Iniesta olyannyira nem, hogy negyedik felnőttidényében még mindig jobbára 15–30 perceket kapott a La Ligában.

Na, és akkor most itt van az új Iniesta/Xavi. A csupán 18 éves Pedro González López, művésznevén Pedri. Aki viszont tarol.

Pedri (fehér mezben) már a nyári Európa-bajnokságon Spanyolország alapembere volt. Fotó: Laurence Griffiths / AFP
Pedri (fehér mezben) már a nyári Európa-bajnokságon Spanyolország alapembere volt. Fotó: Laurence Griffiths / AFP

Pedri és Nicolò Barella az olasz válogatott középpályása a 2021-es Európa-bajnokságon (kép: Laurence Griffiths / AFP)

Ez a fiú 2020 őszén debütált a Barcelonában, és most, amikor lassan talán tényleg véget ér a 2020–2021-es labdarúgóidény (hivatalosan ehhez tartozik a nyári Európa-bajnokság, illetve a tokiói olimpia is), elmondhatja magáról, hogy mind a klubjában, mind a felnőttválogatottban meghatározó ember lett. Az Eb-n például minden mérkőzésen kezdőként kapott lehetőséget!

Hátborzongató belegondolni, hogy mire viheti, ha már az indulásnál lekörözte Xavit és Iniestát.

De egyelőre nézzük meg azt a Brazília–Spanyolországot! Vajon ki örülhet a végén? A 38 éves világklasszis, vagy a leendő sztár, aki kora alapján a gyereke is lehetne?

Nyitókép: Dani Alves egy értékesített tizenegyessel segítette olimpiai döntőbe Brazíliát. Fotó: Pedro Pardo / AFP 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!