A jégmezők lovagjai harcba indulnak

2021. szeptember 09. 19:42

Szeptember 11. 20 éve van tragikus jelentősége ennek a dátumnak. A magyar jégkorongban viszont idén ez vidám nap lesz: rajtol a szezon! Végre ismét nézők előtt zajlanak a küzdelmek, akár telt ház is várhatja a csapatokat mind a 11 helyszínen. Mert egy híján egy tucat gárda nevezett a magyar bázisú Erste Ligába. Ennél soha nem volt több, és a kereteket megismerve lehet, hogy minden idők legszínvonalasabb, legizgalmasabb pontvadászata lesz ez. A több mint féléves háború rögtön egy szikrázó csatával indul: a bajnok és az MK-győztes mérkőzik meg az Andersen Szuperkupáért. Mesés lesz!

2021. szeptember 09. 19:42
null
Edvi László

Szombaton a Tüskecsarnokban 17.15-től a FTC-Telekom a DEAC-cal találkozik. A szezon első trófeájáért. Az előbbi magyar bajnokként, az utóbbi a fináléban a "nagy" Fehérvárt legyőzve a Magyar Kupa elhódítójaként szerzett jogot a szereplésre. 

Aztán jövő pénteken indul a nagyüzem az Erste Ligában. Nézők jelenlétében, csupán egy megszorítás van: a jegyvásárlóknak fel kell mutatniuk a védettségi igazolványukat. A kezdet duplán is örömteli lesz a drukkereknek, ugyanis minden csapat első hazai mérkőzésének megtekintése ingyenes. Majd a bajnokság során a szervezők egyfajta roadshow keretében rendeznek találkozót Zalaegerszegen és Ajkán is.

Nyolc magyarországi és három erdélyi csapat indul harcba az Erste Ligában. Az alapszakasz február közepéig tart

, ezen fázisban minden gárda 40 mérkőzést játszik, vagyis mindenkivel négyszer találkozik. Az 11. helyen végzett társaság itt fejezi be a bajnokságot, míg a 7. a 10-el, a 8. pedig a 9-el három nyert mérkőzésig tartó párharcot („amerikaiul”: best of five-ot) vív.

A mini-rájátszás  két győztese csatlakozik a legjobb hat gárdához, és ekkor kezdődik az egyenes kieséses küzdelem a trófeáért.

Ebben a körben először az alapszakasz győztese választhat magának ellenfelet, míg a második és harmadik is „csemegézhet a maradékból”. Innentől kezdve minden párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart (ahogy az óceán túlpartján mondják: best of seven).

A fehérvári csapat továbbra is az osztrák alapú bajnokságban szerepel, de az utánpótlás-gárdája a jövő reménységeivel itt. Ha neki nincs is esélye a győzelemre és a magyar bajnoki címre, de a többi klub a legjobbjaival vesz részt, így nem fordulhat elő, hogy két (korábban három) csapatnak nincs esélye a honi arany megszerzésére. Ugyanis az újbudai társaság után a miskolci is visszatért a szlovák pontvadászatból. Ringbe száll a Magyar Kupa győztese, a Debrecen, és a Vasas sem szűnt meg, csak várost váltott: Győrbe költözött. Nem kis nehézségek árán, de talpon maradt a Dunaújváros, míg természetesen rajthoz áll a két őskövület ( a kis túlzással már a földtani jégkorszak óta létező) Ferencváros és az Újpest. Hozzájuk csatlakozik a három erdélyi társaság, és mivel emlékezhetünk, hogy tavasszal Csíkszereda-Brassó döntő volt, ezek komoly erősségei a mezőnynek.

Remek hónapok elé nézünk, és remek ötlet volt a pontvadászat szervezőitől, hogy a nyitány előtt egy asztalhoz ültették (pontosabban videokonferencia keretében egy képernyőre „kockázták”) a 11 csapat képviselőjét. Csapatvezetők, menedzserek, edzők, volt remek játékosok, sőt a honi hoki legendái osztották meg a gondolataikat a csapatukról.

Az SC Csíkszereda nyerte a 2020-21-es Erste Ligát. Fotó: Veres Nándor
Az SC Csíkszereda nyerte a 2020-21-es Erste Ligát. Fotó: Veres Nándor

Sprencz István (SC Csíkszereda) : „Felkészültünk rá, hogy mindenki a bajnokot szeretné megverni. Sikerült csíki játékosokat hazacsábítani, és még két helyünk szabad is a keretben. A célunk egyértelmű: megvédeni a bajnoki címet.”

Mihály Árpád (Brasov Wolves): „ A tavalyi majdnem tökéletes szezon volt, nehéz lesz újra olyat produkálni. Igyekszünk ütőképes csapatot kiállítani, az Erste Liga diadal még hiányzik nekünk, úgyhogy egyértelműen a győzelem a cél.”

Bereczky Szilárd (Gyergyói HK): „A többiekhez hasonlóan mi is nagyon hiányoltuk a szurkolókat, ha jöhetnek, nálunk mindig telt ház van, és őrült jó hangulat. Az edzői stáb jó keretet rakott össze, és Szilassy Zoltánnal szemben az az elvárás, hogy a csapatból a lehető legjobbat hozza ki.”

Hudák Gábor ( FTC-Telekom) : „ A tavalyi év kudarc volt, a Magyar Kupa miatt, de a Erste Liga döntőjébe sem tudtunk bekerülni. Idén mindkét sorozatban a csúcsra törünk. A Ferencvárosnak nem lehet más célja, mint mindent megnyerni, ahol elindul!”

Fodor András ( Debreceni EAC): „A debreceni közvélemény a tavalyi sikerek ismétlésével elégedett lenne. Bár azt megígérhetem, hogy ha most is 2-0-ra vezetünk az elődöntőben, akkor továbbjutunk. Örülünk, hogy módosították a lebonyolítást, és nem lesz középszakasz, remélem az alapszakaszban az első hat között végzünk, így utána lesz egy kis pihenőnk.”

A Debreceni EAC története legnagyobb sikerét aratva 2021-ben megnyerte a Magyar Kupát. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A Debreceni EAC története legnagyobb sikerét aratva 2021-ben megnyerte a Magyar Kupát. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ancsin János (Újpesti TE): „A tavalyi év nagy csalódás volt nekünk. Ezt követően nagy átalakulások voltak nálunk, 12-13 játékost is kicseréltünk. Négy külföldi mellett sok nagyon fiatal hokis került hozzánk. Mindenképpen a legjobb négy között szeretnénk végezni.”

Ifj. Azari Zsolt (Dunaújvárosi Acélbikák): „Alapítói vagyunk a ligának, de idén alapjaiban változott a helyzetünk. Az önkormányzat megvonta tőlünk a támogatást, kénytelenek vagyunk új fejezetet nyitni, új módszerekkel. Valószínűleg a mezőny végén leszünk, egyetlen célunk lehet: elérni a mini-rájátszást.”

Láda Balázs (DVTK Jegesmedvék) : „Hasznos és tanulságos volt a szlovák bajnokságban töltött három évünk. Szerettünk volna ott maradni, de másképpen alakult. Most már az Erste Ligára fókuszálunk. Az U21-es bajnokságot megnyerő csapatunkra építünk, igazából 3-4 év múlva érhet be a társaság.”

Szuper Levente (Győri ETO HC): „Azt a munkát, amit elkezdtünk Budapesten, szeretnénk folytatni Győrben. Igyekszünk belakni a jeget, a várost. A játékoskeret terén előre léptünk, a negyedik évünkben a cél, hogy stabil középcsapat legyünk. Szeretnénk az 1200 fős csarnokot megtölteni, megszerettetni a győriekkel a hokit.

Jászai Dávid (MAC HKB Újbuda) : 11 játékosunk távozott, köztük a négy legponterősebb. Helyükre kénytelenek voltunk légiósokat is szerződtetni. Tavaly kétsoros csapat voltunk, idén szeretnék egységesebbek lenni. Kimondott elvárás nincs, de jó lenne egyeneságon a rájátszásba kerülni, és ott menni egy kört”

Ifj. Kovács Csaba (Titánok): „Nekünk egy jó lehetőség a Nemzeti Akadémia státus, sok fiatal játékos került ki innen, úgyhogy jó a projekt. Tapasztalatlan csapat leszünk, hisz játékosaink 75%-a U21-es korosztályú. Ezzel együtt szeretnénk megcibálni az öregek bajszát. Nagy szám lenne bekerülni a playoff-ba.”

 

 

A nyitóképen: Papp Szabolcs, a bajnok Csíkszereda csapatkapitánya átveszi a trófeát, miután csapata a jégkorong Erste Liga döntőjének hatodik mérkőzésén 5-3-ra győzött a Corona Brasov ellen és ezzel 4-2-re megnyerte a párharcot 2021. április 8-án.

MTI/Veres Nándor

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ata
2021. szeptember 10. 11:35
Hajrá Szereda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!