Egyedülálló katalógus és gigantikus kiállítás a magyar labdarúgásról

2021. szeptember 02. 15:28

Egy nappal a magyar labdarúgó-válogatott első őszi világbajnoki selejtezője, az angolok elleni mérkőzés ezelőtt mutatta be a Magyar Sportújságírók Szövetsége a Nagy Béla Program támogatásával megjelent, „A körkép” című könyvét. A kötetet Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a negyedik éve zajló program legnagyobb szabású vállalkozásának nevezte.

2021. szeptember 02. 15:28
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Skardelli György, a Puskás Aréna vezető tervezője, főépítésze szerint „ez a remek kiadvány az utolsó ékezet a stadion megépítése kapcsán”.

A szerkesztésben és a képválogatásban dr. Dénes Tamás sporttörténész, a Magyar Sportújságírók főtitkára és S. Tóth János, a Nemzeti Sport szerkesztője vett részt.

"Az első szó természetesen a köszöneté – kezdte Dénes. - Köszönet a magyar futballistáknak, az MLSZ-nek, a munkatársaimnak és nem utolsósorban Skardelli György főépítésznek, akitől e kiadvány elkészítésében is hihetetlen sok segítséget kaptunk. Nagyon jó érzés volt elkészíteni e könyvet. Szerkesztőtársaimmal azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy

ha ez a kiadvány századannyira lesz jó és igényes, mint a Puskás Aréna, már nem dolgoztunk hiába.

A képválogatás izgalmas munka volt, hiszen a bőség zavarával küszködtünk, Több vitás kérdés is volt: melyik képeket emeljük ki, mennyire domináljon a magyar futball legsikeresebb korszaka, amely az ötvenes évektől az 1966-os világbajnokságig tartott, mennyire jelenítsük meg az 1938-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett csapatot, miként idézzük fel a hőskor hőseit, Schäffer Alfrédtól Zsák Károlyig? Minderről szépen elvitatkozgattunk, és ez azért is volt jó, mert mindegyik képhez egy-egy anekdota is társult.

 

Marozsán Dzsenifer, Bölöni László és Jenei Imre fotója is látható

 

A képválogató csapatnak és a könyv szerzői gárdájának is határozott célja volt, hogy a magyar futball történeteit egészítsük ki a női labdarúgás és a határon túli magyar futball legjelentősebb szereplőivel (a német női válogatottal többek között olimpiai bajnokságot is nyerő Marozsán Dzsenifer pályafutása egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy felkerült a Puskás Aréna falára, valamint a 108-szoros román válogatott Bölöni László és korábbi szövetségi kapitány, Jenei Imre fotója is látható a Puskás Aréna állandó kiállításán – a szerk.). Mindegyik kép mellé 1000-1500 karakterben kerültek a magyar és angol méltatások (a fordítás Matthew Watson Broughton munkáját dicséri), és abban bízunk, hogy akik ismerik a magyar futball történetét, illetve megélték ezeket a sikereket, azok napokig nem tudják letenni e könyvet.  

Szöllősi György mindehhez hozzátette: a kiadványban megtalálható 126 kép és leírás mellett helyet kapott a magyar futball valamint a Népstadion és a Puskás Aréna története, is és a futballistákon kívül olyan neves sportújságírók is helyet kaptak, mint Pluhár István és Szepesi György, valamint a talán két legismertebb labdarúgó-játékvezetőnk, Palotai Károly és a közelmúltban távozott Puhl Sándor is. „S örömmel mondom el, hogy az MSÚSZ-nek ez már nem az első saját kiadású kötete, de

ez a mostani kiadvány az első számú büszkeségünk!”

A Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke felidézte, hogy annak idején Fürjes Balázs kormánybiztostól és Csányi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökétől kapott felkérést arra, hogy az MLSZ, az MSÚSZ és a Sportmúzeum szakértőivel közösen állítsanak össze egy olyan fotógyűjteményt, amely hűen reprezentálja a magyar futball sikerekben és nagy egyéniségekben gazdag történetét. Hozzátette, a képek Skardelli György főtervező által megálmodott, stilizált montázsok formájában láthatók a díszpáholyok emeletén lévő körfolyosó falán.

 

"Tiszteljük egymás értékeit"

 

Dr. Fürjes Balázs államtitkár elmondta, e könyvvel és az állandó fotókiállítással véget ért a közös munka Skardelli Györggyel (minden bizonnyal nem az utolsó), de „jó érzés lesz ezek után csupán futballszurkolóként visszatérni a Puskás Arénába. S jó érzés azt is látni, hogy amit mindig is gondolok a városépítésről, ezúttal is beigazolódott. Azt szoktam mondani, hogy

álmodj szabadon, tervezz felelősen és építs fegyelemmel!

Tehát amikor vizionálunk, engedjük szabadon a fantáziánkat, ám mindezt a múlt tiszteletével és megbecsülésével tegyük. A másik lényeges dolog a csapatmunka, hiszen hihetetlen gyorsan és egységesen készült el ez a könyv és a kiállítás is. Végezetül a tisztelet fontosságát emelném ki. A mai világban ez egy kiveszőben lévő fogalom, ezért figyeljünk arra, hogy ebben a nagy rohanásban elsősorban egymásnak adjuk meg a tiszteletet, és becsüljük meg a saját és mások értékeit is.

„A múlt megélése és ismerete nélkül a jövő nem létezik”<br> Fotó: MSÚSZ/Róth Tamás
„A múlt megélése és ismerete nélkül a jövő nem létezik”
Fotó: MSÚSZ/Róth Tamás

A sajtótájékoztatót is megtisztelő Nyilasi Tibor a MandinerSport részére a következőket mondta el „A körkép” című kiadvány és a fotókiállítás megnyitása kapcsán:

„Mindig meg szoktam említeni, hogy a múlt megélése és ismerete nélkül a jövő nem létezik. E csodálatosan szép kiadvány rendkívül magas színvonalon, csodálatos fotók segítségével szedi csokorba a magyar labdarúgás történetét, és bár tudom, hogy a világ megváltozott, azért bízom benne, hogy e hagyományt, a honi futballkultúra szerves részeként a fiatalok továbbviszik. Nagy megtiszteltetés és jóleső érzés, hogy egy fotó és egy grafika erejéig én is belefértem e 951 (a kötet elkészültéig éppen ennyi hivatalos mérkőzést játszott a magyar labdarúgó-válogatott - a szerk.) lépés hosszúságú kiállításba, amely révén a múlt és a jelen is megelevenedik a Puskás Aréna falain belül. Számomra ez azért is fontos, mert van igény annak a futballkultúrának a felelevenítésére, amelyet én még Albert Flóriántól és Rákosi Gyulától szippantottam be a Fradi-öltözőben. S ennek révén én is

lassan olyanná válok, mint a mesebeli Rémusz bácsi,

akinek a vicces történeteit sosem tudta abbahagyni és – hiába változott meg sok mindenben a körülöttünk lévő világ – úgy látom, a vicces anekdotákra a mai nap nagy igény van a fiatalabb korosztály köreiben is. A könyvet pedig sokat lapozgatom majd, és amerre csak lehet, elviszem a hírét.  

Nyitókép: MSÚSZ/Róth Tamás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!