Hetet számoltak a spanyolok a magyar labdarúgó-válogatottra

2021. szeptember 22. 00:47

Ahogy arra számítani lehetett, hölgyeinknek esélye sem volt a FIFA-világranglista tizedik helyezett együttese ellen.

2021. szeptember 22. 00:47
null
Vámos Tamás

A skótok elleni pénteki vb-selejtezőn 2-0-s vereséggel debütáló szövetségi kapitány, Margret Kratz Európa egyik legjobbja, a spanyolok ellen sem számíthatott túl sok jóra, mégis megpróbált az újabb megméretés előtt pozitívan nyilatkozni:

"A spanyol válogatott egy különleges csapat, jó kombinációs játékra képesek, és nagyon jól zárják le a területeket. Elsősorban arra kértem a lányokat, hogy már a középpályán támadjanak le, mozogjanak együtt, és zárják el a passzsávokat. Jól felkészültünk, de természetesen tudjuk, hogy a védekezés lesz az első számú feladatunk. Döntő lesz, hogy az egy az egyben szituációkat miként tudjuk megjátszani, és hogy ebből sikeresen vezessünk kontratámadásokat. Majd meglátjuk, mi jön ki ebből…”

Pedig ha visszatekerjük a történelem kerekét, igazán önbizalomnövelő adatokat találhatunk. Hiszen 1985-ben éppen a spanyolok ellen játszotta első tétmérkőzését a női labdarúgó-válogatott, amelyet Lovász Gyöngyi találatával meg is nyertünk, sőt a visszavágón is 2-1-re diadalmaskodtunk. De a jelen is tartogat meglepetéseket, hiszen

bármilyen hihetetlen, a magyar női válogatott azon kevés együttes közé tartozott, amelyet a spanyol lányok még egyszer sem győztek le,

igaz az elmúlt évtizedekben csupán négyszer találkoztunk velük.

Ezzel együtt nem sok jót sejtetett – és ez az adat remekül igazolja a jelenkori spanyol női válogatott játékerejét – hogy Jorge Vilda tanítványai 2020 márciusa óta úgy nyertek sorozatban tizenegy tétmérkőzést, hogy még gólt sem kaptak, utoljára 2019 novemberében játszottak döntetlent – a lengyel válogatott ellen.

A mérkőzés koreográfiája (sajnos) éppen úgy alakult, ahogy az várható volt: a világ egyik legjobb női labdarúgója, Esther González – a spanyol góllövőlista tavalyi második helyezettje először egy középre fejelt labádt továbbított könnyedén a tehetetlen Szőcs Réka kapujába, majd egy kiugrás után lőtt szép gólt a jobb felső sarokba – két villanásával már a 21. percben világossá vált, a spanyolok nem viccelnek, sőt, Mariona Caldebtey révén a 25. percben már 3-0-ra vezettek.

Lenyomtak minket... Fotó: MTI/Illyés Tibor
Lenyomtak minket... Fotó: MTI/Illyés Tibor

A második játékrész sem kezdődött szebben: a rendkívül tehetséges Athenea del Castillo magabiztosan értékesített egy beadást (az első találatát szerezte a spanyol válogatottban), de azért azt jegyezzük meg:

ha a mérkőzés játékvezetője, a horvát Sabina Bolic kicsit szigorúbb, akkor az első félidőben két sárga lapos figyelmeztetéssel nyugodtan kiállíthatta volna őt.

A spanyolok persze, klasszisokkal nagyobb játékerőt képviselnek nálunk, kicsit az volt az ember érzése, mintha a magyar válogatott egy férfi csapattal játszott volna.

Jelzésértékű: a teljes mérkőzés alatt két lövést kellett védenie a világ egyik legkiválóbb kapusának, a tavalyi Bajnokok Ligája-szezon legjobbjának is megválasztott Sandra Panosnak,

aki csak azért lehetett kissé bosszús, mert a mérkőzés 83. percében, Vachter Fanni lövését védve kissé összekócolódott a frizurája.

A spanyol válogatott erejét és profizmusát mutatja, hogy végig komolyan vették a találkozót, és még a 93. percben is lőttek egy gólt a lelkes, de a mérkőzés végére teljesen elfáradó magyar válogatottnak.

A bekapott hét gól ellenére a mieink legjobbja a 96-szoros válogatott kapus, Szőcs Réka volt. A mérkőzés végén Margret Kratz is elismerte, hogy elsősorban fizikálisan, erőnlétben és agresszivitásban nőttek fölénk a spanyolok, ám az akaraterővel sem a skótok, sem a spanyolok ellen nem volt probléma. A szövetségi kapitány hozzátette: "a klubokkal közösen kell felépítenünk a jövő sikeres magyar női válogatottját”.

Erre már a közeljövőben is lehetőségünk adódik, hiszen Vágó Fannyék legközelebb október 22-én Skóciában, majd 26-án a Feröer-szigetek ellen lépnek pályára.

Nyitókép: Tánc, tánc, Esther-tánc... Fotó: MTI/Illyés Tibor  

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!