2022 legjobbja, Lionel Messi: A világbajnoki cím pályafutásom legcsodálatosabb pillanata!

2023. február 27. 23:51

Párizsban, impozáns körülmények között rendezték a FIFA idei díjátadó gáláját.

2023. február 27. 23:51
null
Vámos Tamás

Kezdésként a FIFA elnöke, Gianni Infantino lépett a színpadra, aki a labdarúgás ünnepén köszöntötte a jelenlévőket. Nem rejtette véka alá a véleményét: a tavalyi, katari világbajnokság minden idők legjobb futballvébéje volt - neki legyen mondva…

Ezt követően a tavaly elhunyt világsztárokra, a szerb Szinisa Mihajlovicsra és az olasz Gianluca Viallira emlékezett a FIFA-elnök, aki természetesen nem feledkezett meg arról, hogy december 29-én elhunyt a világ valaha volt legjobb futballistája, a brazil Pelé – akit egyszerűen  „A Labdarúgásnak” nevezett a sportvezető. A FIFA-vezér külön köszöntötte a brazil futballkirály jelenlévő családtagjait is, majd a világ egyetlen háromszoros világbajnok futballistája káprázatos pályafutásáról láthattak egy rövid összefoglalót a jelenlévők. 

Pelé Ronaldót is inspirálta   

Ezután egy másik korszak brazil futballcsillaga, a Fenomén, Ronaldo érkezett a színpadra, aki többek között elmondta, Pelé természetesen őt is inspirálta, és barátként is negemlékezett a futballkirályról. Ronaldo elmesélte: amikor a 2002-es világbajnokság előtt súlyosan megsérült, Pelé meglátogatta őt a kórházban, és „életem egyik legkeményebb pillanatában támogatásáról és szeretetéről biztosított. Ez akkor rendkívül sokat jelentett nekem, mint ahogy az is, hogy amikor felértem pályafutásom csúcsára, a 2002-es világbajnokság megnyerése pillanatában személyesen is köszöntött”

Ronaldo azt sem felejtette el megjegyezni: „amikor Pelé a pályafutása csúcsán volt, a rasszizmus jószerivel még ismeretlen fogalom volt a világon.

Ezt követően Pelé felesége, Marcia Aoki vett át egy posztomusz trófeát a futballkirály emléke előtt tisztelegve. Érzelemdús pillanat volt, ahogy az egyik jeles utód, Ronaldo átadta neki a díjat…  

A tavalyi esztendő díjazottjai közül először 2022 legjobb női kapusát szólították színpadra, aki az angol válogatott és a Manchester United játékosa, az Európa-bajnokság négy mérkőzésén mindössze két gólt kapó Mary Earps lett, aki meghatódottan és meglepve vette át a számára meglepően nehéz  trófeát, a saját kifejezésével élve: „miután felszedtek a konyhapadlóról”

Történelmi elsőség: a Puskás díjas Marcin Oleksy bizonyította, semmi sem lehetlen! Fotó: MTI/EPA Yoan Valat
Történelmi elsőség: a Puskás díjas Marcin Oleksy bizonyította, semmi sem lehetlen! Fotó: MTI/EPA Yoan Valat

Történelmi Puskás díj: egy amputált futballista kapta!

A férfi kapusok hármas versenyét a katari világbajnokság legjobb hálóőrének választott, így az Aranykesztyűt is kiérdemlő Emiliano Martinez nyerte. Az argentin klasszis ezúttal nem a botrányos, hanem az érzelmes oldalát mutatta meg: „rendkívül boldog vagyok, hogy így alakult a pályafutásom. A világbajnoki diadal egy történelmi pillanat volt számunkra, hiszen hosszú idő után tudtunk újra világbajnokok lenni. Nagyon büszkék vagyunk, én személy szerint arra is, hogy a családom mindenben támogatott engem, és egy álmom teljesült azzal, hogy egy világbajnokságon hazámat, Argentínát sikerrel képviselhettem”

Majd a magyar szívnek oly’ kedves Puskás díj átadására került sor, amelyet minden évben egy rangos tétmérkőzésen a leglátványosabb gól szerzője kapja. Hétfőn este történelmet írtunk, hiszen először fordult elő, hogy egy parafutballista érdemelte ki a Puskás díjat. A lengyel Marcin Oleksy hazája harmadosztályú bajnokságában játszott, majd munkája során, egy építkezésen szenvedett súlyos sérülést, melynek következtében amputálták az egyik lábát. Ezt követően a lengyel paralabdarúgó-válogatott tagja lett, és egy olyan látványos ollózással érdemelte ki az elismerést, amely után Lionel Messi és Kylian Mbappé is elismerően bólintott. A könnyeivelk küszködő Oleksy a következtőket mondta el: „Óriási öröm számomra, hogy önökkel találkozhatom,

Szeretném tehát mindenkinek, a világ futballcsaládjának megköszönni, hogy ekkora élményben lehet részem”

A női edzők kategóriájában – ha lehet ezt mondani – papírforma-győzelem született, hiszen az ezúttal Anglia női válogatottjával Európa-bajnokságot nyerő Sabrina Wiegmann lett az első - 2017 és 2020 után immár harmadszor! A szakember őszintén elmondta: „Imádom a labdarúgást! A női labdarúgás évről évre fejlődik, és örülök, hogy együtt ünnepelhetjük a szakágat” 

Ha harcolsz az álmaidért, elérheted őket!

A férfi edzők versenyében a világbajnok argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a mindössze 44 éves Lionel Scaloni lett az első, akit legelőször két fia, Noé és Ian köszöntött, akik a kitűnő hír hallatán nemes egyszerűséggel hátba vágták édesapjukat! Scaloni meghatódottan többek között elmondta: „sok embernek köszönhetem ezt a díjat, köztük azoknak a labdarúgóknak, akik rám szavaztak, ám leginkább annak a 26 futballistának, akikkel megnyertük a világbajnokságot. Nagyon hálás vagyok nekik, mint ahogy az Argentin Labdarúgó Szövetség vezetőinek is, akik annak idején megadták nekem a lehetőséget. Nagyszerű dolog, hogy sikerült boldoggá tenni az argentin embereket. Mindez megfizethetetlen, hiszen elsősorban a szurkolókért játszunk!”

A FIFA Fair Play-díját az olasz Cremonese futballistája, a tavalyi szezonban még az osztrák Wolfsbergerben játszó grúz légiós, Luka Locsosvili kapta, aki egy Austria Wien elleni bajnokin egy ütközés során eszméletét vesztő ellenfele, Georg Teigl életét mentette meg egy gyors közbeavatkozással.

Majd 2022 álomcsapatai következtek – megjegyzendő, a hölgyek és a férfiak esetében is a futballisták voksoltak a legjobbakra, tehát így talán még nagyobb érteke van a csapattagságnak.

2022 női álomtizenegye: Christiane Endler (chilei) – Lucy Bronze (angol), Mapi Leon (spanyol), Wendie Renard (francia), Leah Williamson (angol) – Lena Oberdorf (német), Alexia Putellas (spanyol), Keira Walsh (angol), Samantha Kerr (ausztrál) – Beth Mead (angol), Alex Morgan (amerikai)

2022 férfi álomtizenegye: Thibaut Courtois (belga) – Asraf Hakimi (marokkói), Virgil van Dijk (holland), Joao Cancelo (portugál) – Luka Modric (horvát), Kevin De Bruyne (belga), Casemiro (brazil) –Lionel Messi (argentin), Karim Benzema (francia), Erling Haaland (norvég), Kylian Mbappé (francia)   

Nem csak csinos, futballozni is tud! Alexia Putellas jogos öröme Fotó: MTI/AP/Michel Euler
Nem csak csinos, futballozni is tud! Alexia Putellas jogos öröme Fotó: MTI/AP/Michel Euler
         

A tavalyi év legjobb női labdarúgója a spanyol Alexia Putellas lett, a díj alapítása óta a Barcelona kitűnősége az első, akinek sikerült megvédenie a címét, többek között azzal, hogy a Bajnokok Ligája legeredményesebb labdarúgója lett, 11 góllal. A gólerős játékos a színpadra érve nem titkolta meglepettségét:

„Nem nagyon készültem különleges mondanivalóval, de köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott. Gratulálok a többi jelöltnek is, és külön köszönöm a családom támogatását is. Hálás vagyok a Barcelona szakmai stábjának, és persze, mindenkinek, aki akár a színfalak mögött dolgozva is támogatott engem. Azt üzenem mindenkinek, hogy ha harcolsz az álmaidért, elérheted őket!”

S mint ahogy azt előzetesen a Mandiner is megjósolta, 2022 legjobb férfi labdarúgója

Messi a következőt mondta el a díj átvételékor: „Nagyszerű érzés és megtisztelő, hogy megkaphattam ezt a díjat. 2022 egy csodálatos év volt. Különösen hálás vagyok a csapattársaimnak, valamint Lionel Scaloni szövetségi kapitánynak, hiszen nélkülük nem lehetnék itt.  Elsősorban csapatként nyertük meg a világbajnokságot, és ezzel megvalósítottunk egy olyan álmot, amelyet nagyon régóta dédelgettünk. Nyugodtan kijelenthetem: a világbajnoki cím pályafutásom legcsodálatosabb pillanata!”

Ganxsta Zolee már korábbi műsorainkban is elmondta, hogy szerinte „Maradona az Isten, Messi a földi helytartója". Nézze meg a Jobbfelső pipában mit gondolták az esélyekről és a Puskás-díj jelöltjeiről.

Nyitókép: Nem férhetett kétség Lionel Messi elsőségéhez Fotó: MTI/AP Michel Euler

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. február 28. 13:01
Messi páratlan! Messi fantasztikus! Gratulálunk!
Zsolt75
2023. február 28. 11:17
Hányan dolgozhattak azon önzetlenül minden energiájukkal, családot és pihenést háttérbe szorítva, hogy ez a vb. pont Katarban rendeztessék meg! Sírnom kell, ha az áldozatukra gondolok!
Zsolt75
2023. február 28. 11:17
A legjobb bohóc a cirkuszban.
need-info
2023. február 28. 11:14
Megérdemli! Ki az az ökör, aki Benzemát beválasztotta? Mocskos gangszter.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!