A magyar szabadfogású válogatott számára véget ért az idei birkózó-világbajnokság

2021. október 04. 22:12

A birkózó-világbajnokságot október 2. és 10. között rendezik Oslóban, ahol a magyar szabadfogású csapat már befejezte szereplését, miután a négyfős válogatott minden tagja elveszítette első meccsét és kiesett. A folytatásban további kilenc versenyző képviseli Magyarországot.

2021. október 04. 22:12
null
Bánfalvi Szabolcs

Szombaton kezdődött a birkózó-világbajnokság a norvégiai Oslóban, s e hét vasárnapig tart. Érdekesség, hogy ez a sportág harmadik nemzetközi versenye ebben az évben, hiszen a koronavírus-járvány okozta halasztások miatt 2021-ben rendezték a birkózó Európa-bajnokságot Lengyelországban, Varsóban, valamint a tokiói olimpiát.

A magyar színeket 13 sportoló képviseli a norvég fővárosban tartott világbajnokságon, s a hat idei olimpikonunkból egyedül Szőke Alex indul,

aki a kötöttfogású 97 kilósok között ötödik helyezést ért el Tokióban az ötkarikás játékokon.

A nőknél egyedül az Eb-ezüstérmes, U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett vesz részt a vb-n 76 kilóban. Az Európa-bajnok Barka Emese visszavonult, a világbajnok Sastin Marianna még nem döntötte el, hogy folytatja-e a pályafutását. Az U23-as sportolók pedig kihagyják a felnőtt vb-t, mivel a novemberi U23-as világbajnokságra készülnek inkább, míg az Európa-bajnoki bronzérmes és U23-as Eb-győztes Galambos Ramóna megbetegedett.

A férfiaknál kötöttfogásban nyolcan képviselik Magyarországot. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás abbahagyta a birkózást az ötkarikás játékok után, így csak vendégként szerepel az idei vb-n. Ezen felül nem indul a tornán Lőrincz Tamás öccse, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Lőrincz Viktor sem, valamint a világbajnok Kiss Balázs, illetve a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint sem. Azonban a junior Európa-bajnok Szőke Alexon kívül más tehetséges magyar fiatalok is szerepelnek, így Váncza István U23-as kontinensbajnok, Takács István junior világ- és Európa-bajnok, illetve Lévai Tamás junior Eb-nyertes.

A Lőrincz testvérek nem versenyeznek az idei birkózó-világbajnokságon. MTI/Illyés Tibor
A Lőrincz testvérek nem versenyeznek az idei birkózó-világbajnokságon. MTI/Illyés Tibor

Szabadfogásban Dvorák László szakági szövetségi kapitány közös megegyezéssel távozott a válogatott éléről a vb előtt, s januárig ideiglenesen Bánkuti Zsolt végzi el a munkát. A szabadfogású birkózók közül az Európa-bajnoki ezüst-és bronzérmes Ligeti Dániel pihenő miatt hagyta ki a vb-t, akárcsak a világbajnoki harmadik, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail. Azonban másik két magyar honosított bírkózó Halidov Gamzatgadzsi és Kuramagomedov Murad már szombaton szőnyegre lépett a vb-n, míg Vida Csaba vasárnap, Antal Dániel pedig hétfőn mutatkozott be a tornán, hiszen

a világbajnokság első napjain tartották meg a szabadfogásúak küzdelemeit.

A két orosz származású sportoló egyaránt a nyolcaddöntőbe jutásért vívta meg az első meccsét a vb nyitónapján. A 22 éves Halidov Gamzatgadzsi az iráni Rahman Amuzdahalili ellen birkózott a 61 kilogrammos súlycsoportban. A19 éves ázsiai rivális megnyerte az idei junior világbajnokságot, s ezen a találkozón pedig 5–0-ra győzött Halidov ellen, aki ezzel a vereséggel kiesett. Hasonlóan járt a 74 kilóban versenyző Kuramagomedov Murad is, mivel technikai tussal kapott ki az ukrán Zjemlian Tohuzovtól, és ezzel befejezte a világbajnoki szereplését.

Kuramagomedov Murad (Magyarország, pirosban) és Maxim Vasilioglo (Románia, kékben) küzd a szabadfogásúak bronzmérkőzésén, a 74 kilogrammos súlycsoportban a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyén a budapesti BOK Sportcsarnokban 2021. március 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Kuramagomedov Murad (Magyarország, pirosban) és Maxim Vasilioglo (Románia, kékben) küzd a szabadfogásúak bronzmérkőzésén, a 74 kilogrammos súlycsoportban a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyén a budapesti BOK Sportcsarnokban 2021. március 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar szempontból vasárnap sem alakult jobban a verseny. A 79 kilogrammban érdekelt Vida Csaba a nyolcaddöntőbe kerülésért Bolat Szakajevvel küzdött meg, s a találkozó elején a kazah sportoló 3–0-ra vezetett, ám a kecskemétiek versenyzője szépen fordított 5–3-ra, majd próbált még több pontot szerezni, de egy szerencsétlen felfordítás során beragadt a fogásba, és tusba szorult.

Ezzel a peches vereséggel a 24 éves Vida is búcsúzott a tornától,

ugyanis a vigaszághoz Szakajevnek döntőig kellett volna menetelnie, azonban ő ki sem állt az amerikai legenda, az olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok Jordan Burroughs ellen a legjobb 16 között.

Antal Dániel pedig hétfőn lépett szőnyegre a norvégiai világbajnokságon, a négy magyar szabadfogású közül utolsóként, és csapattársaihoz hasonlóan neki sem sikerült jól a bemutatkozás. A 70 kilogrammosok selejtezőjében a 25 éves Antal az ukrán Ivan Kuszjakot kapta ellenfélnek, aki simán, 12–2-es technikai tussal verte meg az újpesti sportolót. Az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó 8–0-ra is vezetett, majd Antal szépített 8–2-re még az első menet végén. A szünet után is Kuszjak dominálta a mérkőzést, s gyorsan szerzett még négy pontot, amivel véget vetett a találkozónak, hiszen elérte a technikai tushoz szükséges tíz egységnyi különbséget.

Halidov Gangzatgadzsi (Magyarország, pirosban) és Simone Vincenzo Piroddu (Olaszország, kékben) a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyének selejtezőjében, az 57 kilogrammos súlycsoportban, a szabadfogású küzdelemben, a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. március 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Halidov Gangzatgadzsi (Magyarország, pirosban) és Simone Vincenzo Piroddu (Olaszország, kékben) a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyének selejtezőjében, az 57 kilogrammos súlycsoportban, a szabadfogású küzdelemben, a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. március 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Ezzel a vereséggel Antal még a vigaszági folytatásban bízhatott, amihez Kuszjaknak be kellett volna verekednie magát a döntőbe, viszont az ukrán birkózó már a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett az Ázsia-bajnokság bronzérmesétől, a mongol Batmagnai Batchuluuntól.

Antal így búcsúzott a tornától, s a kiesése egyben azt is jelenti, hogy

a négyfős magyar szabadfogású válogatott győzelem nélkül fejezte be szereplését az idei világbajnokságon.

Kedden a vb egyetlen magyar női birkózója, a 76 kilogrammban érdekelt Németh Zsanett kezdi meg szereplését, majd a kötöttfogásúak küzdelmeivel folytatódik a világbajnokság.

 

Nyitókép: Antal Dániel (Magyarország, pirosban) elveszítette első mérkőzését a birkózó-világbajnokságon, s ezzel búcsúzott a tornától. Magyar Birkózószövetség (MBSZ)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!