Egy szemtanú szerint a térdelőgesztust elutasító molinó miatt vonulhattak a rendezők a vendégszektorba az angol–magyar meccsen

2021. október 14. 23:41

A keddi Anglia–Magyarország (1–1) találkozó után több brit lap is arról számolt be, hogy a vendégszektorban a mérkőzés elején azért tört ki a botrány, mert egy szurkoló rasszista megjegyzést tett az egyik rendezőre. A Bors információi alapján viszont a térdelőgesztust elutasító molinó miatt nyomultak a rendfenntartók a magyar szektorba, és a verekedés azután kezdődött.

2021. október 14. 23:41
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott bravúros, 1-1-es döntetlent játszott az angolok ellen a vb-selejtezőben kedden a Wembleyben. Nemzetközi lapszemlénkben is részleteztük, hogy a külföldi lapokban is kiemelten foglalkoztak a mérkőzéssel, mind a meglepő eredmény, mind a magyar szurkolói szektorban kitört balhé miatt.

Az Anglia–Magyarország meccs után több brit lap – Guardian, BBC, Sky Sports – is azt adta hírül, hogy

a vendégszektorban a találkozó elején azért tört ki a botrány, mert egy ott tartózkodó szurkoló rasszista megjegyzést tett az egyik rendezőre.

A Sky Sports idézte is a helyi rendőrség hivatalos közleményét. „Nem sokkal a meccs kezdete után a rendőrök a lelátóra mentek, hogy letartóztassanak egy nézőt, aki rasszizmus szempontjából súlyos közrendi szabálysértést követett el egy rendező felé tett megjegyzéssel. Amikor a hatósági személyek letartóztatást alkalmaztak, kisebb rendbontás tört ki, amely több drukkert érintett. A rend gyorsan helyreállt, további incidensek nem történtek” – írta a londoni rendőrség Twitter-oldala.

A magyar szurkolók a világbajnoki selejtezőkön is lelkesen buzdítják a magyar labdarúgó-válogatottat. MTI/Kovács Tamás
A magyar szurkolók a világbajnoki selejtezőkön is lelkesen buzdítják a magyar labdarúgó-válogatottat. MTI/Kovács Tamás

A Bors információi alapján viszont megkérdőjelezhető, hogy ez okozta-e a drukkerek és a rendfenntartók közötti összecsapást. Ugyanis a lapnak nyilatkozó

magyar szemtanú szerint az egyik szurkoló által a meccs kezdése előtt magasba tartott, a térdelőgesztust elutasító molinó miatt mentek a rendezők a vendégszektorba, és a verekedés azután tört ki,

hogy a lelátó ezen részén lévő lengyel, illetve magyar drukkerek meg akarták védeni a molinót tartó társukat, mivel megpróbálták megakadályozni, hogy a rendfenntartók kivezessék az illetőt.

„A szektorban szokás szerint indokolatlanul nagy volt a helyi rendőrök jelenléte, akik azt várták, hogy bárkit is kiemelhessenek. Az egyik társunknál volt egy transzparens, ami nem felelt meg a mai gendersemleges, mindent is elfogadó társadalmi követelményeknek. Így megpróbálták eltávolítani a személyt a lelátóról. Ő nyilván maradt volna, ebből alakult ki a balhé” – mesélte a Borsnak egy Londonban élő magyar szurkoló.

A Bors továbbá azt írja az üggyel kapcsolatban, hogy néhány perc alatt főleg lengyel drukkerek kikergették a rendfenntartókat a szektorból, akik jobb a békesség elven, nem tértek vissza nagyobb erővel. Egy lengyel személyt őrizetbe vettek, s a meccs lezárása békés volt, az utcákon már nem volt balhé.

Sallai Roland büntetőből szerzett gólt a világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia–Magyarország mérkőzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Háttal az angol kapus, Jordan Pickford. MTI/Kovács Tamás
Sallai Roland büntetőből szerzett gólt a világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia–Magyarország mérkőzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Háttal az angol kapus, Jordan Pickford. MTI/Kovács Tamás

Tehát a Borsnak nyilatkozó szemtanú beszámolója alapján úgy tűnik, ha az egyik szurkoló rasszista megjegyzéssel illette az egyik rendezőt, akkor az már a rendfenntartók fellépésére adott reakció lehetett, és nem ebből indult a drukkerek és a helyi erők közötti verekedés. A felvételek tanúsága szerint a londoni rendőrök viperával és gumibottal ütötték a lengyel és magyar szurkolókat.

Az üggyel kapcsolatban az egyik beszámolónkban a Mandiner állandó jogi szakértője, dr. Borbély Zoltán ügyvéd, sportjogász osztotta meg gondolatait, akinek markáns véleménye van e témában is, és kitér arra a helyzetre, ha a Wembley vendégszektorában nem magyar szurkoló követte el a jogsértést.

A Bors által közölt képen pedig jól látható, ahogy a találkozót megelőzően a magyar szektorban egy szurkoló a térdelőgesztust elutasító molinót tart fel, miközben több angol labdarúgó is féltérdre ereszkedik, míg a magyar válogatott játékosai – a fotón Loic Nego látható –

az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által indított hivatalos, rasszizmus elleni kampányt jelképező „respect”, azaz magyarul „tisztelet” feliratra mutatnak mezük vállrészén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán közölte, egy magyar és egy lengyel szurkolót tartóztatott le a londoni rendőrség. Míg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a találkozó után arról számolt be, hogy elítéli és megvizsgálja az Anglia–Magyarország és az Albánia–Lengyelország mérkőzésen történt rendbontásokat.

Sallai Roland (balra háttal), miután büntetőből gólt szerzett az Anglia–Magyarország mérkőzésen a Wembleyben. Mellette Nagy Ádám. MTI/Kovács Tamás
Sallai Roland (balra háttal), miután büntetőből gólt szerzett az Anglia–Magyarország mérkőzésen a Wembleyben. Mellette Nagy Ádám. MTI/Kovács Tamás

Az angol–magyar meccs azonban sportszakmai szempontból is rendkívüli, hiszen miután Anglia nem tudott győzni, először vesztett pontokat hazai pályán Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezőkön a 2012. szeptemberi Ukrajna elleni döntetlen óta. Tehát a magyar szempontból bravúros, 1-1-es eredmény azt is jelentette, hogy az angol válogatott 21 mérkőzés után vesztett ismét pontot hazai pályán az Eb- és vb-selejtezőkön.

A magyar válogatott pedig ezúttal azt az arcát mutatta, amelyet az Európa-bajnokságon is láthattunk tőle Franciaország és Németország ellen.

 

Nyitókép: A magyar válogatott játékosai a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének 8. fordulójában játszott Anglia–Magyarország mérkőzés végén a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. MTI/Kovács Tamás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. december 06. 18:59
Te miről beszélsz??? A térdelés az angol hatóságok szerint nem provokáció, az ellene való tiltakozás viszont az. Ez nem kettős mérce, hanem kommunista-libsi eljárás. Tudod a térdelés és ennek ellenzése is a szólásszabadság része és most az teljesen érdektelen, hogy ki szerint provokáció. Az a gond, hogy egyszerűen nem érted a demokrácia lényegét. A szólásszabadság szempontjából tudod nincs libernyák vagy nemzeti, vagy kommunista.
csapláros
2021. december 06. 18:58
Péppé verték volna? Mint anno Dunaszerdahelyen a szlovák rendőrök, akik egy életre nyomorítottak meg egy felvidéki magyar gyereket?
csapláros
2021. december 06. 18:58
Akár EGY beszólás, akár molinó, tök mindegy. Törvényileg tiltott jelkép pl. egy áthúzott térdeplő ábra? NEM! Ennyit erről...
Agnieszka
2021. december 06. 18:57
A sorrend sem érdektelen. A magyar csapat ismertetése és magyar himnusz pfujjolása, kifütyülése nem büntetendő. Ez egyébként tömeges angol szurkolói megmozdulás volt, ha valami "kollktív" akkor z az volt. Utána egy molinó jött a térdelés ellen, meg egy állítólagos megjegyzés, mint elszigetelt este. Ezt már büntetik. Végeredményben ezek vélemény nyílvánítások, csak az a kérdés mi volt tömeges és mi abszolút jelentéktelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!