Csapatban már bajnok lett 2021-ben Kiss Norbert

2021. október 04. 17:42

A szombathelyi Kiss Norbert és spanyol kamionversenyző kollégája, Antonio Albacete a 2021-es szezon elején összeállt egy csapatba, és Jaramában már be is húzták együtt a csapatbajnoki címet a múlt hétvégén. Az FIA kamion Eb-n általában márkatársak alkotnak egy párost, így az idei győztesek is a MAN versenykamionjaival vitézkednek. A magyar pilóta kicsit sikeresebben, mert ő alig két hét múlva Misanoban a szezonzárón akár már háromszoros Európa-bajnok is lehet.

2021. október 04. 17:42
null

RAPID - A Mandiner Sport és a Racingline.hu hétfői digitális autó-motor sport melléklete

Vámosi Péter írása

Kiss Norbert az újabb Európa-bajnoki győzelem közelében

A Madrid melletti, klasszikus vonalvezetésű pályán Kiss ott folytatta, ahol bő egy héttel korábban abbahagyta Le Mansban, tehát mindenféle körülmények között képes volt elhozni a pole pozíciót, majd amikor csak tudott, nyert is.

A szombathelyi versenyzőnek egyáltalán nem titkoltan ez az egyik kedvenc helyszíne a kamionos versenynaptárban,

hiszen szép emlékek fűzik Jaramához. Még túrauutósként, a Zengő Motorsport tagjaként is nyert itt már futamot. Akkoriban - szinte újoncként -, éppen 10 éve, amikor kamionra váltott, az első győzelmét a sorozatban itt aratta. Azt a sikerét is egy magyar alakulattal érte el, és már jelenlegi főmérnökével, Bakó Csabával az oldalán, mégis, a körülmények teljesen másképp alakultak. 2011-ben még csak "B" variáns MAN motorra "futotta" akkor hazánk fiainak, de a gyártó szakemberei is egyből felfigyeltek a sikeres pilótára, és ennek köszönhetően 2012-ben már megkapták a jobb minőségű ”A” variánst, sőt némi anyagi támogatást is a német vállalattól. A közös munka 2014-ben és 2015-ben igazi gyümölcsöt érlelt, így Norbi kétszeres kamion Európa-bajnok lett egyéniben.

Idén már csak egyetlen versenyhétvége választja el őt attól, hogy újra magasba emelhesse a hőn áhított győzelmi trófeát.

Jelenlegi csapata azonban már teljesen átakalult. Sokkal felkészültebb szabemberré érett Bakó Csaba is, hiszen mindkettejük mögött 10 évnyi szakmai tapasztalat halmozódott fel, ami igen jól jön, hiszen egy igencsak újoncokból álló gárdával álltak ki 2020-ban. A Révész Racingnek rövidke a múltja, mégis annál sikeresebbek, s ezt akkor is elmondhatjuk, ha tavaly végül nem osztottak a sorozatban bajnoki címeket, a koronavírus miatt elmaradt versenyek okán. Idén azonban odapatették magukat a magyarok, összeért a tavaly alapított csapat.

A képen: Balu, a Révész csapat kamionja úton a győzelem felé. Fotó: Kiss Norbert Média
A képen: Balu, a Révész csapat kamionja úton a győzelem felé. Fotó: Kiss Norbert Média

Balu is jól bírat a gyűrődést

Spanyolországban is a jól ismert koreográfia szerint ment a dolog, szombaton és vasárnap is elhozta a legjobb köridőt Kiss Norbert a kvalifikációkon. Az első versenyt simán nyerte, pedig ez egy gumigyilkos pálya, így különösen figyelni kellett a rajtnál, és az sem árt, ha valaki jól osztja be a tartalékait. A szombati második, fordított rajtrácsos versenyen pedig okos versenyzéssel a nyolcadik helyről, a negyedikre jött előre a magyar versenyző.

A legjobb hír azonban egyértelműen az volt, hogy a piros "Balu" névre keresztelt járgány épségben került ki a "darálóból",

így törés nélkül várhatták a vasárnapi folytatást.

Tegnap olajzottan mentek a dolgok, sajnos szó szerint. A helyi spanyol kamionos bajnokság szolgáltatta a betétfutamot a "nagyok" között, ezek a gépek sajnos viszont

elfolyattak némi gázolajat a pályán, ami esővel kombinálva nem tűnt jó ómennek.

A versenyigazgató csúsztatni volt kénytelen a fő eseményt, kicsit hasonlóan a Forma-1-es Belga Nagydíjhoz, pár héttel korábbról. Szerencsére azonban itt rendre lement végül a verseny, így kiosztották az összes pontot, itt nem történt felezés. 

Kiss Norbert vasárnap is nyert, remekül sikerültek az esős beállítások is.

A hétvége utolsó futamán pedig a felszáradó pályan az ötödik helyig tört előre, amelllyel egyéniben 46 pontos előnyt épített ki, Sascha Lenz előtt. Reálisan nézve, a németnek csak akkor lenne bármi esélye Norbi ellen, ha két hét múlva Misanóban esetleg történne valami a Révész csapat kamionjával. Kiss azonban a verseny utáni videóüzenetében megerősítette, hogy nem alibi versenyezni megy Olaszországba, hanem

győzelemmel akarja ünnepelni a harmadik Európa-bajnoki elsőségét,

amely a Révész alakulatnak az első nemzetközi sikere lenne...

 

A nyitóképen: Kiss Norbert spanyolországi győzelme. Fotó: Kiss Norbert Média

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!