Extrém versenyen lettek hatodikak Herczig Norberték Portugáliában

2021. október 04. 22:00

A rali Európa-bajnokság (ERC) hatodik versenyét Portugáliában rendezték a hétvégén. A murvás pályákon rendezett Fafe Ralit a bajnokságot vezető Andreas Mikklesen nyerte. Herczig Norbert és Ferencz Ramón hatodik helyen ért célba. Ám a statisztikák arról nem árulkodnak, hogy milyen brutális körülmények között születtek ezek az eredmények.

2021. október 04. 22:00
null

RAPID - A Mandiner Sport és a Racingline.hu digitális autó-motor sport melléklete

Tóth Róbert írása

 

Taktikus versenyzés

Portugália. Napsütés, gyönyörű tájak, mediterrán hangulat. Ideális helyszín egy október eleji utószezoni nyaraláshoz. 2021 őszén azonban ez nem így volt. Sem nyaralni, sem autóversenyezni nem lehetett ezen a hétvégén a Portótól északkeletre fekvő Fafe városának környékén.

Az ERC szokásos forgatókönyvének megfelelően pénteken edzéssel majd a kvalifikációval indult a hétvége. Herczig Norberték már a versenyre taktikázva, a mezőny nagy részétől eltérően az ezen a pályán lassabb kemény abroncsokkal indultak, de így is megszerezték a hetedik helyet. A kvalifikáción eredmény alapján választanak rajthelyet a párosok, ami murvás versenyeken azért fontos, mert az elején folyamatosan tisztul a pálya, ahogy a versenyautók lesöprik a kavicsokat a murva tetejéről. Ez másodpercekben mérhető különbséget jelent a szakaszokon. Norbiék hetedikként választottak rajthelyet, amivel kedvező pozícióból indulhattak.

És aztán dagonyázás verseny helyett

A szombat azonban meglepetéssel kezdődött, a vasárnapra várt eső korábban érkezett, és alaposan feláztatta a pályákat. A helyzeten rontott, hogy a verseny előtt a szervezők feltöltötték az úthibákat, de ez a feltöltés felázott, így olyan szintű dagonyázássá alakult a futam, amilyennel még a sokat látott versenyzők sem találkoztak eddig.

Előfordult, hogy 15 km/h-ás sebességnél is megállíthatatlanul csúszott a versenyautó. Olyat sem éltünk még át Ramónnal, hogy a verseny alatt volt időnk összenézni, mert a kanyarokból nem tudott kigyorsítani az autó, másodpercekig szinte egy helyben álltunk” – mesélte az első versenynapot Herczig Norbert.

A képen: A Skoda Rally Team Hungaria versenyautója a Fafe Rali szervizparkjában, fotó: Grégory Lenormand / DPPI
A képen: A Skoda Rally Team Hungaria versenyautója a Fafe Rali szervizparkjában, fotó: Grégory Lenormand / DPPI

Ebben a helyzetben már az is nagy teljesítmény volt, ha valaki eljutott a nap végéig. A magyar páros gyorsan alkalmazkodott az extrém útviszonyokhoz, és bár lassan kezdtek, de sokat léptek előre, és az ötödik helyen várták a vasárnapi folytatást.

Nyolc gyorsasági szakaszon 83 kilométer volt a zárónapi feladat. Az eső csillapodott, de a pályák lassabban száradtak a vártnál, ami megtréfálta a mieinket,

hiszen amikor év elején ezen a környéken a világbajnoki futamon versenyeztek, akkor száraz időben szereztek tapasztalatot. Egy évvel ezelőtt pedig a Fafe Ralit aszfaltos pályákon rendezték. A környékbeli utakat jobban ismerő spanyol Nil Solans-szal vívott nagy csatát Herczig Norbert és Ferencz Ramón, de a helyismeret nem az őket segítette. Érdemes megjegyezni, hogy Solansnak az a Marc Marti diktálta az itinert, aki már a kétszeres világbajnok Carlos Sainz-nak is sorolta a kanyarokat ezeken a pályákon.

„Sajnos nem tudtuk megtartani az ötödik helyet. Ez azon is múlt, hogy egész hétvégén szenvedtünk az autó beállításaival. Mindig picit keményebb futóművel mentünk ki a gyorsaságikra, mint ami ideális lett volna, és a gumiválasztás sem sikerült jól.

Nem vagyok elégedett, de a lényeg, hogy sikerült befejezni a versenyt, és fontos pontokat gyűjtöttünk” – mondta Herczig Norbert, aki gondolatban már a következő helyszínen járt. „ A hazai versenyünk, a Rally Hungary következik szűk három hét múlva. Végre újra a magyar szurkolók előtt versenyezhetünk, rádásul aszfalton, ahol ebben az évben remek eredményeket értünk el. Alig várjuk már, hogy elkezdődjön!”

A képen: Andreas Mikkelsen és Elliot Edmondson a Fafe Rali harmadik versenynapján, fotó: Rui Reis / DPPI
A képen: Andreas Mikkelsen és Elliot Edmondson a Fafe Rali harmadik versenynapján, fotó: Rui Reis / DPPI

A Rally Hungaryt az Európa-bajnokság ötödik helyén várja a magyar páros. A Fafe Ralit megnyerő Andreas Mikkelsen vezeti a bajnokságot, a második helyezett Alexey Lukyanuk a negyedik helyen áll.

 

A nyitóképen: Herczig Norbert és Ferencz Ramón a Fafe Ralin, fotó: Grégory Lenormand/DPPI

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!