Kezdődik az olimpiai kvóta-harc a rövidpályás gyorskori Világkupákon

2021. október 21. 15:03

A Liu-testvérek vezette magyar gyorskorcsolya-válogatott Pekingben kezdi meg a Világkupa-sorozatot a hétvégén. A hadjárat négy állomás hosszú, célja, hogy a csapat maximális létszámmal térhessen majd vissza ugyanerre a helyszínre: februárban az olimpiára.

2021. október 21. 15:03
null
Balázs Boldizsár

Szeptember végén, egy hazai válogató után alakult ki azon rövidpályás gyorskorcsolyázóink névsora, akik a következő bő hónapban harcba szállnak a pekingi téli olimpia kvótáiért.

Férfiak: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel.
Nők: Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somodi Maja és Somogyi Barbara.

A kvótákat négy Világkupa-állomás alapján osztják, a ma kezdődő első egyúttal a februári olimpia tesztversenye is lesz. Peking után marad a mezőny Ázsiában, majd a harmadik felvonást Debrecenben rendezik, november 18-21. között.

Férfiak: a Liu páros maradt meg az olimpiai címvédő váltóból

Ha valaki utoljára Pjongcsangból látott rövidpályás gyorskorcsolyát, akkor sem kell kapkodja a fejét, az alapvetések változatlanok. A Liu-testvérek számítanak a magyar csapat fő erősségének. Mi több, ebben az olimpiai ciklusban Shaolin Sándor és Shaoang eljutottak oda, hogy az egész világon ők a legesélyesebb kihívói a dél-koreaiak (Kínával megosztott) uralmának a férfiak között. 

Hogy ők a legesélyesebbek, az megkérdőjelezhetetlen a tavalyi világbajnokság óta, ahol is a 4 egyéni vb-címből elhoztak 3-at. Shaoang nyerte az 500 méteres számot, Shaolin Sándor az öccse előtt az 1000-et, és összetettben is kettős Liu-győzelem született, Shaoang volt egy hajszállal jobb.

Viszont hogy ez az esély mekkora, azt még nagyjából sem lehet megmondani az olimpiai szezon előtt, mivel

az ázsiai nagyhatalmak kihagyták a tavalyi vb-t. 

A most rajtoló Világkupával ezt nyilvánvalóan már nem tehetik meg, itt lehet olimpiai kvótát szerezni. Az erőviszonyokra kíváncsiaknak pedig tisztábban látni.

A pjongcsangi téli olimpián magyar sporttörténeti győzelmet arató váltóból Knoch Viktor már korábban befejezte a pályafutását, Burján Csaba pedig nem tudta kiharcolni a csapattagságot a szeptemberi magyar válogatón. A válogatott edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos fontosnak tartotta kiemelni, hogy „azok, akik most kimaradtak a keretből, még kivívhatják a helyüket az olimpiára utazó csapatba. Ez persze függ majd a világkupán megszerzett kvótaszámtól.”

A kimaradtak tehát nem végleg maradtak ki, de valljuk be, kevéssé derűsek a kilátásaik. A Világkupa-csapat vagy jól teljesít, lesz sok kvóta, de nincs ok a cserére; vagy rosszul, kevés kvóta lesz, és nincs hely a cserére.

 

A magyar gyorskorcsolya válogatott hét hetet töltött Olaszországban, magaslati edzőtáborban.

 

Ahogy lenni szokott, egy kiugró siker és a meghatározó arcok megemelik a sportágukat: az olimpiai bajnok Burjánt a válogatón megelőző Tiborcz Dániel huszonegy éves, Jászapáti Péter és Nógrádi Bence tizennyolcak. És ahogy lenni szokott, a siker vonzóvá is teszi az országot: a hatodiknak (erősorrendben harmadiknak) nevezett John-Henry Krueger Pjongcsangban még amerikai színekben nyert egyéni ezüstérmet, azóta a váltóremények bátyjával együtt Magyarországra csábították. Kettejük közül az idősebb, Cole volt tagja a világcsúcstartó magyar váltónak három évvel ezelőtt.

Nők: a 22 éves Jászapáti Petra a legtapasztaltabb

Míg a férfiaknál hárman (Liu, Liu, Krueger) mentesültek a válogatás kötelezettsége alól korábbi eredményeikre való tekintettel, addig a nőknél csupán az egy szem Jászapáti Petra. 

Jászapáti ifjúsági olimpiai ezüstérmes, volt junior világcsúcstartó, a pjongcsangi olimpián A-döntőt korcsolyázott 1500 méteren. A gyors, robbanékony combizomkötegek többféleképpen használhatók: a koronavírus alatt részben kényszerűségből, részben kalandvágyból pályakerékpárban is versenyzett, 200 és 500 méteres időfutamban és csapatversenyben országos bajnoki címet is nyert. 

A női csapat összetétele megegyezik a tavaszi világbajnokságra nevezettel.

Akkor (ázsiaiak nélkül) 1000 méteren Jászapáti Petra 7., Kónya Zsófia 28. lett, a váltó pedig a hatodik helyen végzett. Jászapáti Petra a világbajnokságra koronavírus-fertőzése miatt nem tudott teljes edzésmunkát végezni.

Bácskai Sára Luca 2017-ben Jászapátival együtt tagja volt a váltónak, amikor világbajnoki ezüstérmet szereztek. Egy évvel később, az olimpián már Kónya Zsófia is bekerült a negyedik helyezett váltóba.

A női szakágban Dél-Korea legnagyobb ellenlábasa Hollandia. Előbbiek távollétében a 2021-es világbajnokság minden egyéni számát Suzanne Schulting nyerte, de még az olimpiai ciklus másik, teljes mezőnyű világbajnokságán, 2019-ben is három holland női arany született két dél-koreai ellenében.

2018-ban a női váltó olimpiai aranyát Dél-Korea nyerte, míg a bronzérmes Hollandia világcsúcsot állított fel. A képtelenség feloldása: a hollandok (a szintén a régi világcsúcson belüli időt elérő Magyarország előtt) a B-döntőt nyerték meg, a dobogóra A-döntőbeli kizárásokkal állhattak fel. 

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor (b) győz öccse, Liu Shaoang (j) előtt a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méteres döntőjében 2021. március 7-én. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. október 24. 13:59
Hajrá, mindent bele!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!