Kirúgták a Barcelona vezetőedzőjét, Ronald Koemant

2021. október 28. 12:09

Eljött az elkerülhetetlen, menesztették Ronald Koemant a Barcelona vezetőedzői posztjáról. Utódja egyelőre ismeretlen.

2021. október 28. 12:09
null
Balázs Boldizsár

Véget ért Ronald Koeman vezetőedzői pályafutása a Barcelonánál. A Real Madridtól hétvégén elszenvedett vereség után – az eredménytelen hónapokon feldühödött szurkolók elég hatásosan kifejezett ellenvéleményének dacára – még kitartott a klub türelme, de a tegnap esti zakót a Rayo Vallecanótól már az alternatíva híján álló és pénzügyi nehézségekkel küzdő elnök, Laporta nem hagyhatta következmények nélkül.

Koeman kirúgása a hírek szerint 13 millió eurójába került a Barcelonának, amely hatalmas, egymilliárd feletti adósságban van, és nemrég vett fel további másfél millárd euró hitelt a stadionjuk felújítására.

A Koeman számára ennyire kedvező szerződési feltételek az előző elnöknek, Josep Maria Bartomeunek és a 2020 nyári edzőpótlási kényszerhelyzetnek köszönhetők. Annak a megoldásnak – Koeman lényegében cserbenhagyta a holland válogatottat: a barcelonai szerződés kedvéért lelépett, mielőtt lejátszotta volna hazájával az Európa-bajonokságot, amelyre ő kivezette őket – most fizeti meg az árát a klub.

De már ez az ár sem túl magas ahhoz képest, amit szigorúan pénzügyileg nézve is veszthetnek, ha kiesnek a BL-csoportból vagy jövőre nem jutnak el a főtáblára egyáltalán.

Mindkettő kilátásban. Jelenleg 9. helyen áll a Barcelona a 20 csapatos spanyol bajnokságban (az első 4 helyezett jut a Bajnokok Ligájába), míg a Bajnokok Ligája csoportköréből kiesésre áll féltávnál, jövő hétközben nyernie kell a kijevi későőszben, a Dinamo ellen, hogy legyen igazán esélye továbbjutni.

Az első Messi nélküli szezon mind a négy eddigi nagy meccsét elvesztette a Barcelona. A Bayern München, a Benfica és az Atlético Madrid ellen összesen két kaput eltaláló lövésük volt, gólt egyedül a Real Madrid ellen szereztek, azt is az utolsó percben, 0-2-es állásnál.

A klubnak a szurkolók körében is némi dögszaga van. Az évben a legtöbb jegyet, 86.422-t el tudtak ugyan adni a Real Madrid ellen, de az elmúlt 33 év során ez a Camp Nou leggyatrább látogatottsága a világ legrangosabb klubfocimeccsén.

Válaszúton az elnök

Laporta elnök döntése a következő edzőt illetően a klub egész történelmét meghatározhatja, és nem bővelkedik lehetőségekben. A számtalan felmerülő név közül az egyetlen visszatérő Xavié, aki a Barcelona aranykorszakának meghatározó játékosa volt, de edzői tapasztalattal alig rendelkezik. Eddigi egyetlen munkája inkább a katari szponzorációs pénzek megszolgálásának számít, mintsem edzősködésnek – a világ egyik legnagyobb klubjának vezetéséhez képest mindenképp.

Laportának egy Xavihoz hasonló húzása már egyszer bejött. Akkor, előző ciklusa során, 2008-ban a távozó, szintén holland Rijkaard helyett egy alig tapasztalt, de játékosként volt helyi legendát, Pep Guardiolát nevezte ki. Az azt követő négy év az egyetemes klubfocinak az egyik, a Barcelonának messze a legeredményesebbje. 

Xavi kinevezésére korábban is lett volna módja Laportának, ám a korábbi passz-százalékkirály az elnökválasztási kampányban más jelöltet támogatott.

Hogy egy bármekkora klub is el tud sorvadni pár rossz döntés nyomán, arra intő jel lehet a Milan példája, amely a Barcelonánál nagyobb nagyon kevés klubok egyikeként hét éven keresztül nem jutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe sem.

Nyitókép: Koeman még a bemutatásakor. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. november 01. 19:20
Hogy lehetett évekig elnök? Senki em látta, hogy meztelen a király?
Lion
2021. november 01. 19:18
Túl kevés volt a krízishez sajna, a hollandokat erőltette, nem cserélt időben stb, Viszont a Bartomeu nevű szélhámost, a klub fő tönkretevőjét mikör csukják le?
Kekec54
2021. október 29. 17:29
Reméljük, hogy hamarosan.
renoman
2021. október 29. 17:29
Lehető legrosszabbkor érkezett meg Barcelonába. Kár érte jó edző.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!