Döntős szereplést harcoltak ki a magyar tornászok Japánban, a tornász-világbajnokságon – átmenetileg megszakadt a verseny egy koronavírus fertőzött miatt – videó

2021. október 21. 09:36

Az 50. FIG tornász-világbajnokságon, Kitakjusuban Mészáros Krisztofer a hatodik helyen jutott a legjobb huszonnégyet felvonultató férfi egyéni összetett döntőbe, a nők egyéni versenyében Bácskay Csenge első tartalékból jutott be a mai 24-es fináléba a Japánban zajló egyéni és szerenkénti tornász-világbajnokságon. Kovács Zsófia felemás korláton, Bácskay Csenge ugrásban ott lesz a szerenkénti fináléban.

2021. október 21. 09:36
null
Csisztu Zsuzsa

Az olimpia utáni világbajnokságot érdemes perspektívából szemlélni 

Az olimpia utáni tornászvilágbajnokság, mint oly sok olimpiai sportágban, egy új generáció megjelenéséről és az építkezésről szól általában. Ez persze azt is jelenti, hogy a nagy nevek gyakorta elmaradnak és ilyenkor még olimpia utáni pihenőjüket töltik, így valamelyest az ezen a világbajnokságon születő eredményeket is érdemes más perspektívából nézni.

Mindettől függetlenül pozitív és előremutató tendenciának tűnik, hogy két magyar tornásznő is be tudott jutni a szerenkénti döntőkbe, 

Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge ugrásban lesz ott a legjobb nyolc között a finálékban.

Az egyéni összetett versenyben első tartalék pozícióból előrelépett Bácskay Csenge is azok után, hogy gerincsérülés miatt Hitomi Hatakeda a verseny feladására kényszerült. Csenge így ma ugrásban kezd a legjobb 24 között, Székely Zója pedig első tartalékká avanzsált.

Simone Biles nem indult

A nők selejtezőjét kimagasló tudással és stílussal az orosz, csapatban Tokióban olimpiai bajnok és egyéni összetettben bronzérmes orosz Anzselika Melnyikova nyerte, ami mindössze iránymutató a mai verseny előtt, az azonban jelzésértékű, hogy az amerikai tornásznők legjobbjait, Leanne Wongot és Kayla di Cellot másfél ponttal túlszárnyalta.

A világbajnokságon a női tornasport legismertebb amerikai csillaga, Simone Biles nem indult, hiszen már hetekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy sportpályafutását már messze a tokiói olimpia előtt abba kellett volna hagynia.

A férfiak egyéni összetett versenyében Mészáros Krisztofer (Győri AC) a selejtezőkben az előkelő hatodik helyen zárt,

s bár az egyéni összetett döntőben nulláról indul a pontgyűjtés, ez ígéretes előrejelzés a legjobb 24 között. Szomorú ugyanakkor, hogy az utóbbi évek egyik legeredményesebb magyar szerversenyzője, a nyújtóspecialista Vecsernyés Dávid (BHSE) kedvenc szerén nem lesz ott a szerenkénti fináléban.

A férfiak egyéni összetett selejtezőjében a japán Hashimoto Daiki végzett az élen, a kínai Boeng Zsang és a török Adem Asil előtt, de az összetett döntőt itt is nulláról kezdik majd a versenyzők.

Koronavírus-fertőzés a versenyen

A selejtezőket egy sajnálatos koronavírusos fertőzés zavarta meg, remélhetőleg nem ilyen jelenetekkel telik majd meg a kitakjusui aréna a következő napokban.

 

 

A nyitóképen: Kovács Zsófia gerendagyakorlata a női tornászok egyéni összetett döntőjében a 2020-as tokiói nyári olimpián az Ariake Tornaközpontban 2021. július 29-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. november 03. 14:12
Hát ez elég gagyi lett. Arról kellene írni miért nincsenek éremesélyes magyar tornászok.
iimre
2021. október 23. 12:55
"A japán mentalitást is figyelembe kellene venni a világversenyek odaitélésénél! Mindent túlkombinálnak. Nem rugalmasak, merevek." Majd ha Te ítéled oda, feltétlen figyelj erre is! :D
bölcsbagoly
2021. október 21. 22:13
A japán mentalitást is figyelembe kellene venni a világversenyek odaitélésénél! Mindent túlkombinálnak. Nem rugalmasak, merevek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!