Tisztul a kép: a felvidéki Körkép helyszíni beszámolója az Anglia–Magyarország vb-selejtezőn történtekről

2021. október 17. 04:20

A keddi Anglia–Magyarország (1–1) világbajnoki selejtező után több brit lap is beszámolt a mérkőzés elején a vendégszurkolók és a londoni rendfenntartók között kitört balhéról. Ezúttal a felvidéki korkep.sk főszerkesztője, Király Zsolt helyszíni beszámolójából idézünk a vendégszektorban történtekről, amely jelentősen árnyalja az eseményeket.

2021. október 17. 04:20
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott szenzációs, 1-1-es döntetlent ért el az Európa-bajnoki ezüstérmes angolok ellen a világbajnoki selejtezőben kedden a Wembleyben. Nemzetközi lapszemlénkben is részleteztük, hogy a külföldi lapokban is kiemelten foglalkoztak a találkozóval, mind a meglepő eredmény, mind a vendégszektorban kitört botrány miatt.

Az Anglia–Magyarország mérkőzés után több brit lap – Guardian, BBC, Sky Sports – is azt adta hírül, hogy

a vendégszektorban a meccs elején azért tört ki a botrány, mert egy ott tartózkodó szurkoló rasszista megjegyzést tett az egyik rendezőre.

Mint azt közöltük, a Bors információi alapján viszont megkérdőjelezhető, hogy ez okozta-e a szurkolók és a rendfenntartók közötti összecsapást. Ugyanis a Borsnak nyilatkozó magyar szemtanú szerint az egyik drukker által a meccs kezdése előtt magasba tartott, a térdelőgesztust elutasító molinó miatt mentek a rendezők a vendégszektorba, és a verekedés azután tört ki, hogy a lelátó ezen részén lévő lengyel, illetve magyar szurkolók meg akarták védeni a molinót tartó társukat, mivel megpróbálták megakadályozni, hogy a rendfenntartók kivezessék az illetőt.

Sallai Roland (jobbról a harmadik), miután büntetőből gólt szerzett az Anglia–Magyarország mérkőzésen. Mellette Szoboszlai Dominik (jobbról a második). MTI/Kovács Tamás
Sallai Roland (jobbról a harmadik), miután büntetőből gólt szerzett az Anglia–Magyarország mérkőzésen. Mellette Szoboszlai Dominik (jobbról a második). MTI/Kovács Tamás

Ezután újabb hírek láttak napvilágot a balhéval kapcsolatban. A felvidéki korkep.sk főszerkesztője, Király Zsolt számolt be a vendégszektorban történtekről. Király a saját tapasztalatait osztotta meg a korkep.sk-n megjelent helyszíni beszámolójában a helyszínen készült képekkel és videókkal együtt, az alábbiakban ebből a cikkből idézünk pontokba szedve, ahogy a szerző írta.

Lengyel-magyar két jó barát  

A Wembley vendégszektora nem kizárólag magyarokból állt. A 800 eladott jegy mintegy felét lengyel szurkolók vásárolták meg, mert jöttek segíteni a magyar csapatot. Igen, különböző lengyel klubok harcedzett, kisportolt ultrái, akik a meccs erejéig félretették nézeteltéréseiket, felálltak a magyarok mellé, és vállvetve, teli torokból együtt énekelték velünk a Ria, ria, Hungária, a Hajrá, magyarok! a Lengyel, magyar, két jó barát…stb. rigmusokat.

Fütyülés  

Nem, nem mi fütyültük ki az angol himnuszt sem, erre külön odafigyelt mindenki, hanem

A véleménynyilvánításnak ezen formájáért egyébként két sör között bármelyik brit szurkoló gratulál. Elmondják, hogy irigyelnek bennünket, közép-európaiakat azért, hogy mi még véleményt nyilváníthatunk. Ők ugyanis már egyre kevésbé fejezhetik ki nemtetszésüket például a kezdés előtti térdeléssel kapcsolatban, mert azonnal perifériára kerülnek.

Verekedés

A balhé a mérkőzés 3. percében tört ki, amikor a biztonságiak megpróbáltak kivinni egy lengyel szurkolót a szektorból. Mint utólag kiderült, megvádolták őt azzal, hogy állítólag rasszista megjegyzést tett az egyik szervezőre, aki kihívta rájuk a rendőröket. Na most ilyen mérkőzésen talán a szervezőknek is illene elővigyázatosabbnak, belátóbbnak lenniük. Mert miért megy be egyáltalán tucatnyi rendőr a kemény, edzett szurkolókkal teli vendégszektorba rendet tenni? Tudhatták, tudhatta bárki, aki körülnézett, hogy ott bizony nem a nyugdíjas szektorba járó szotyizós, tökmagozós bámészkodók, hanem ultrák gyülekeznek, akik egyébként semmi rosszat nem csináltak.

Így nem csoda, ha a meglepett rendőrök ellen egységesen fellépve hét perc kemény csata után, puszta ököllel a viperákkal, gumibotokkal válogatás nélkül ütő karhatalommal szemben kipofozták a biztonságiakat a szektorból, akik vissza sem mertek jönni. Pedig a vipera válogatás nélkül ütött mindenkit, aki a közelébe került.

A magyar szurkolók a világbajnoki selejtezőkön is lelkesen buzdítják a magyar labdarúgó-válogatottat. MTI/Kovács Tamás
A magyar szurkolók a világbajnoki selejtezőkön is lelkesen buzdítják a magyar labdarúgó-válogatottat. MTI/Kovács Tamás

Rendőri túlkapás?

Miért volt szükség egyáltalán az ilyen indokolatlan rendőri fellépésre? Miért nem lehetett meccs után, útban kifelé (ahogy egy-két szurkolóval egyébként meg is tették) kiemelni az állítólagos elkövetőt, felvenni a jegyzőkönyvet, kiróni rá – amennyiben szükséges – a büntetést, majd elengedni őt?

Teljesen felesleges volt a rendőrök részéről belerohanni egy ilyen pofonba. Főleg, hogy a rasszista vád eleve nehezen bizonyítható, és látva az előző időszak történéseit, az angolok hozzáállását, kérdés, hogy melyik oldal kereste jobban a balhét. Ha el is hangzott valami bántó (vigyázat, az is legfeljebb az adott rendezővel szemben, nem pedig skandálás formájában), azt biztos, hogy nem a lelátón, meccs közben kell megoldani, több tucat harcedzett lengyel szurkolóval szemben. Bármi is történt, ilyen légkörben, hangulatban a személyzetnek is előrelátóbbnak kellene lennie, kerülve a felesleges konfliktust. Talán ezt látták be a rendőrök is, miután ki lettek kergetve a szektorból, és vissza sem jöttek.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy fellépésük reakció, védekezés volt (társukat védték) a kérdések sokaságát felvető, túlkompenzált rendőri fellépéssel szemben.

Dicséret  

A hangulat ezt követően ugyan még jó ideig feszült volt, amit a lelátón helyet foglaló magyar és lengyel szurkolók egy pillanatig sem egymáson, hanem szurkolással vezették le, hogy félidőben aztán együtt sörözzenek, meccs végén pedig együtt ünnepeljenek és fotózkodjanak.

Ezt jelenti a foci. Végezetül, érdemes megjegyezni azt is, hogy az angol rendőrök, szervezők, biztonságiak, kisegítő személyzet túlnyomó többsége barátságos, segítőkész volt, akik igyekeztek barátságosan, mosolyogva, nyitottsággal kezelni a helyzetet. Kérésre a lovas rendőrök is felálltak egy fotó erejéig, illetve a pályán szolgálatot teljesítő segítő is készségesen segítkezett a szurkolói emlék megörökítésében.

Zárásként, az angol–magyar jóval több emlékezetes pillanatot, felejthetetlen élményt hozott játékosoknak, szurkolóknak, edzőnek egyaránt. Kár, hogy a sajtóban és a közbeszédben nem ez köszön vissza, mint ahogy a FIFA is megint csak a lehetséges szankciókkal foglalkozik.

A Wembleyben mindenesetre a pályán és lengyel barátainkkal együtt a lelátón is bizonyítottunk. Írjanak bármit is a brit címlapok.”

Az üggyel kapcsolatban az egyik cikkünkben a Mandiner állandó jogi szakértője, dr. Borbély Zoltán ügyvéd, sportjogász megosztotta gondolatait, markáns véleménye van e témában is, és kitér arra a helyzetre, ha a Wembley vendégszektorában nem magyar szurkoló követte el a jogsértést.

Sallai Roland büntetőből szerzett gólt a világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia–Magyarország mérkőzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Háttal az angol kapus, Jordan Pickford. MTI/Kovács Tamás
Sallai Roland büntetőből szerzett gólt a világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia–Magyarország mérkőzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Háttal az angol kapus, Jordan Pickford. MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozó másnapján, szerdán arról számolt be, hogy a londoni rendőrség egy magyar és egy lengyel szurkolót tartóztatott le. Míg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a keddi angol–magyar mérkőzés után közölte, hogy elítéli és megvizsgálja az Anglia–Magyarország és az Albánia–Lengyelország meccsen történt rendbontásokat.

Az angol–magyar összecsapás azonban sportszakmai szempontból is különleges, hiszen miután Anglia nem tudott nyerni, így

először vesztett pontokat hazai pályán Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezőkön a 2012. szeptemberi Ukrajna ellen elért döntetlen óta.

Nos, a magyar szempontból bravúros, 1-1-es eredmény révén az angol válogatott 21 meccs után vesztett ismét pontot a Wembleyben az Eb- és vb-selejtezőkön.

A magyar nemzeti csapat pedig ezúttal azt az arcát mutatta, amelyet az idei Európa-bajnokságon is láthattunk tőle Franciaország és Németország ellen.

 

Nyitókép: A magyar válogatott játékosai a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének 8. fordulójában játszott Anglia–Magyarország mérkőzés végén a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Középen Szoboszlai Dominik, balról Vécsei Bálint, jobbról Kecskés Ákos. MTI/Kovács Tamás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. október 20. 09:31
Nem hiszek a Körképnek. A magyar és lengyel szurkolók kemény legények, de angolul biztos nem tudnak még egy néger kedvéért sem. Csakhogy belefutottak egy csapdába: a nem hószinű rendezőjük tud magyarul és lengyelül! Hiába beszéltek a szurkolóink csak magyarul és lengyelül, a nem hószinű emberük értett mindent, leginkább a neki szóló sértéseket. Ezt kellett volna a Körképnek kihangsúlyoznia, nem pedig másokra kenni a balhét. Más: Nem tetszik nekem, hogy a magyar sajtó annyira kihangsúlyozza, hogy a lengyelek voltak a fő tevékenykedők. Kijöttek nekünk segíteni, tartsuk őket is magyaroknak. Legalább erre az egy meccsre.
Gèbi
2021. október 20. 09:30
Picinyem, menj inkább haza és vond felelősségre a bátyádat, aki egyben az apád is, hogy miért nem vesznek be harmadiknak amikor este anyukáddal üzekedik
yanoo
2021. október 19. 09:41
Szerintem is parancsot teljesítettek.
yanoo
2021. október 19. 09:41
Egyértelműen angol provokáció volt ez az esemény. A vezető ideológia erejét hivatott demonstrálni. ( Nem sikerült erőszakkal. Majd a zöld asztalnál.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!