Kettős magyar győzelmet arattak a Liu-testvérek a debreceni rövid pályás gyorskorcsolya-világkupaversenyen

2021. november 20. 20:16

A Liu-testvérek kettős magyar sikert értek el a rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyén a világkupa-viadalon Debrecenben. Liu Shaolin Sándor a 26. szülinapját ünnepelte az aranyéremmel, s összesítésben átvette a vezetést a legrövidebb egyéni távon. Liu Shaoang az ezüstérmével feljött az ötödik helyre összetettben, ahol Krueger John-Henry a hatodik helyezett. A férfiváltó pedig bejutott a vasárnapi döntőbe.

2021. november 20. 20:16
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott kiválóan teljesített a debreceni világkupaverseny első két napján, és a harmadik nap is folytatta a kítűnő szereplést.

A női 1500 méter elődöntőjében Jászapáti Petra képviselte Magyarországot, s a szegedi short trackes a B-döntőbe jutott.

A férfi 1500 méter második elődöntőjében pedig az orosz Szemjon Jelisztratov akadályozta Liu Shaolin Sándort, azonban a magyar versenyzőt továbbjuttatták a fináléba a bírók, miután visszanézték az esetet felvételről. A következő futamban indult a másik két magyar klasszis: Liu Shaoang és Krueger John-Henry. Előbbit kizárták, utóbbi pedig a B-döntőbe jutott, amelyben győzött Krueger.

Liu Shaolin Sándor elesett a férfi 1500 méteres verseny döntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Liu Shaolin Sándor elesett a férfi 1500 méteres verseny döntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A döntőben Liu Shaolin Sándor nagyot küzdött, s értékes olimpiai kvalifikációs pontokat szerzett, miután fenéken csúszva ért a célba az ötödik helyen.

A női 500 méteren Kónya Zsófia negyedik helyen végzett a negyeddöntőbeli futamában, és ezzel búcsúzott a további összecsapásoktól ezen a távon.

A férfiak szereplése viszont jóval több örömöt okozott a legrövidebb egyéni távon. Az 500 méter negyeddöntőjéből mindhárom magyar versenyző – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry – kivívta a továbbjutást az elődöntőbe. Ott már Kruegernek láthatóan gondjai akadtak a korcsolyájával és a jéggel, így a B-döntőben folytathatta a küzdelmeket, ahol negyedikként végzett, s ezzel összesítésben a kilencedik helyen zárt.

A későbbi győztes Liu Shaolin Sándor (elöl) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang (középen) a férfi 500 méteres verseny döntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A Liu-testvérek viszont tovább meneteltek. Liu Shaoang futamgyőztesként kvalifikálta magát a fináléba, míg a bátyja, Liu Shaolin Sándor az elődöntőbeli második helyezésével harcolta ki a döntőbe jutást.

A fináléban rendkívül erős mezőny jött össze. Az egyes pályát kapta a szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, a kínai Vu Ta-csing, a kettesről indult Liu Shaolin Sándor, a hármas pozícióból Liu Shaoang rajtolt, a négyesről az olimpiai ezüstérmes kínai Ren Ce-vej startolt, míg az ötösről a versenyszám olimpiai ezüstérmese és kétszeres világbajnoka, a dél-koreai Hwang Dae-heon kezdett.

A győztes Liu Shaolin Sándor (balra) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A rajt után a kínai Vu Ta-csing korcsolyázott az élen, mögötte másodikként Liu Shaolin Sándor és harmadikként Liu Shaoang haladt. Három körrel a vége előtt azonban Liu Shaolin Sándor megelőzte a kínai világklasszist, aki mellett a fiatalabb Liu-testvér is nagyon szépen elhaladt nem sokkal később. Ezzel az első két helyen álltak a Liu-testvérek, majd két körrel a vége előtt a többi három versenyző kicsúszott egy összeütközés következtében. Ezzel a Liu-fivérek szinte kéz a kézben masíroztak a célba, végül

a 26. születésnapját ünneplő Liu Shaolin Sándor nyerte meg a futamot, mögötte pedig egy századdal lemaradva az öccse, Shaoang lett a második.

Végül a bírók a dél-koreait okolták a három korcsolyázó kicsúszásáért, így őt kizárták, míg Ren Ce-vej nyerte meg a bronzérmet, Vu Ta-csing pedig negyedikként zárt.

Ezzel férfi 500 méteren Liu Shaolin Sándor összesítésben átvette a vezetést a világkupa-sorozatban, mivel a pekingi és debreceni világkupa-viadalon is diadalmaskodott ezen a távon. 

Liu Shaoang pedig a Debrecenben szerzett ezüstérmével feljött az ötödik helyre összetettben, ahol Krueger a hatodik helyen áll. Nos, mindez bizakodásra adhat okot a pekingi olimpiát szem előtt tartva, hiszen remekelnek 500 méteren a magyar férfi short trackesek.

A holland Sjinkie Knegt (balra) és Liu Shaolin Sándor összecsapása a férfi 5000 méteres váltóverseny elődöntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTICzeglédi Zsolt
A holland Sjinkie Knegt (balra) és Liu Shaolin Sándor összecsapása a férfi 5000 méteres váltóverseny elődöntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTICzeglédi Zsolt

Emellett az olimpiai bajnoki címvédő férfiváltónk is nagyszerűen teljesít. A szombati versenynap végén a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Tiborcz Dániel alkotta kvartett a negyedik helyen ért célba a váltók 5000 méteres elődöntőjében, miután Liu Shaolin Sándor kicsúszott a futam alatt. Viszont a főbíró visszanézte az esetet, és úgy döntött, a hollandok szabálytalankodtak, s kizárta őket, mivel a holland Sjinkie Knegt kézzel akadályozta Liu Shaolin Sándort, aki emiatt esett el, s csúszott vissza a magyar csapat a negyedik pozícióba. Ennek értelmében a főbíró továbbjuttatta a férfi magyar váltót a vasárnapi fináléba.

 

Nyitókép: A győztes Liu Shaolin Sándor (jobbra) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntője után a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!