A Bayern nyerte a csillagok háborúját Németországban

2021. december 04. 21:41

A szezon legjobb mérkőzését hozta a Bundesligában a német klasszikus, a Borussia Dortmund- Bayern München. A hét elején Párizsban, az Aranylabda díjátadóján övön aluli ütést kapó Robert Lewandowski felkelt a földről, és bizonyította, hogy rá mindig számíthat csapata. Két góllal járult hozzá egykori klubja legyőzéséhez.

2021. december 04. 21:41
null
Edvi László

Szenzációs mérkőzést hozott a német labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga szuperrangadója, a listavezető, Bayern München és a második Borussia Dortmund csatája.

Der Klassiker, ahogy a németek nevezik néhány éve, a spanyol El Clasico mintájára.

Ez ugyan nem tekint vissza olyan nagy múltra, mint a déli ütközet, de mostanában talán még annál is nagyobb jelentőséggel bír. Az biztos, hogy évek óta a Der Klassiker jobb mérkőzés, mint az El Clasico.

A múlt évezred utolsó évtizedében nőtt fel a Dortmund az addigra már háromszor a BEK-et (a mai Bajnokok Ligája elődjét) megnyerő Bayern mellé. Azóta tart ez a rivalizálás a Ruhr-vidéki és a bajor klub között.

2013-ban a Bajnokok Ligája döntőjét ez a két csapat vívta, azóta hívják Der Klassikernek kettejük találkozását.

Akkor ugyanis a világ El Clasicot várt, ám a két német csapat az elődöntőben megálljt parancsolt a két spanyolnak. A Bayern lemosta a Barcelonát, míg a Dortmund hazai gólparádéja után már Madridban nem adott esélyt a Realnak. A dortmundi mérkőzésen Lewandowski mesternégyest rúgott.

Most szombaton a lengyel focista már egykori klubja rajongóit keserítette el, bizonyítván, hogy

túltette magát az újságírók döntésén, miszerint idén sem ő kapta az Aranylabdát.

A jelenlegi járványügyi szabályozások miatt csak 15.000 ember lehetett a lelátókon 80.000 helyett a világ egyik leghangulatosabb stadionjában. A nézők többsége hamar boldogan ugrott talpra: a hazai csapat Julian Brandt szenzációs lövésével vezetéshez jutott: 1-0.

Julian Brandt kezdte a gólgyártást, aki később hordágyon hagyta el a pályát, mert egy szerencsétlen ütközés után fejjel csapódott a földre. Fotó: MTI/EPA/David Hecker
Julian Brandt kezdte a gólgyártást, aki később hordágyon hagyta el a pályát, mert egy szerencsétlen ütközés után fejjel csapódott a földre. Fotó: MTI/EPA/David Hecker

Nem vezetett sokáig a meccset a tabella második helyén váró gárda, ugyanis a BVB középhátvédje, Mats Hummels belerúgta a labdát gyerekkori barátjába, Thomas Müllerbe, akivel együtt nőtt fel, és később együtt lett világbajnok, és az tőle (ki máshoz?) Lewandowskihoz pattant, aki kapura húzott és egyenlített. 1-1.

A félidő hajrájában pedig Guerreiro rúgta hason Hummelst, és a róla  Comanhoz került labdát a francia támadó Kobel kapujába bombázta. 1-2.

Fantasztikus iramú, remek technikai megoldásokat hozó 45 percet láttunk, néha már a televízió előtt ülve is szédült az ember, és nem akart hinni a szemének, hogy ilyen szinten is lehet focizni!

A 2020-as Bajnokok Ligája döntőjének egyetlen gólját szerző Kingsley Coman góljával szerzett először vezetést a Bayern. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
A 2020-as Bajnokok Ligája döntőjének egyetlen gólját szerző Kingsley Coman góljával szerzett először vezetést a Bayern. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A szünetben tehát a Bayern 2-1-re vezetett, ám a hátrányban lévő hazai csapat hatalmas elánnal jött ki a második félidőre. Arra a kapura támadott, amely mögött a legendás Sárga Fal tagjai tombolnak minden mérkőzésen. Ebben a hivatalosan déli állónak hívott szektorban, "békeidőben" 25.000-en vannak, sajnos most sokkal kevesebben lehettek, de a kényszerből távolmaradóknak is üzentek a sárga-feketék a produkciójukkal. Erling Haaland, a norvég tank pedig egy szenzációs lövéssel, mellyel szemben tehetetlen volt a világ legjobb kapusa, Manuel Neuer. 2-2.

Erling Haaland szenzációs gólja is kevés volt a dortmundi pontszerzéshez. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Erling Haaland szenzációs gólja is kevés volt a dortmundi pontszerzéshez. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Haaland zseniális gólja után a Dortmund remekül játszott, próbálta ismét megszerezni a vezetést. Ám a Bayernben nevelkedett középhátvédje, Mats Hummels ismét elkövetett egy óriási hibát Thomas Müller mellett: a saját 16-osán belül kézzel ütötte el a labdát legjobb barátja elöl, és ezért némi videózgatás után a játékvezető 11-est ítélt. A lengyel zseni pedig nem kegyelmezett. 2-3.

2013-ban Hummels és Lewandowski együtt veszítette el a BL-döntőt a Bayern ellen, aztán együtt lettek bajnokok a müncheni csapat mezében, de most csak a világ legjobb csatárának választott lengyel örülhetett.

Ezt követően a Dortmund hiába próbált egyenlíteni a (Brandt súlyos sérülése, és a hosszas videózás miatt) 101 perces találkozón, nem sikerült neki.

A Bayern 3-2-re nyerte a Bundesliga idei legjobb mérkőzését, és négy pontra meglépett elsőszámú kihívójától.

Korai még arról beszélni a bajnokság fele előtt, hogy nagyot lépett zsinórban 10. bajnoki címe felé, de az tény, hogy egyértelműen bizonyította, hogy jelenleg (is) jobb, mint a Dortmund. Sőt, jelenleg ő a legjobb német csapat. 

 

 

A nyitóképen: Robert Lewandowski két gólja után ünnepelhetett a német szuperrangadón. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!