Minden, amit a Ferencváros új vezetőedzőjéről, Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszovról tudni érdemes

2021. december 21. 15:26

A bajnok hétfőn jelentette be Peter Stöger utódját, aki székfoglalójában kijelentette: nála a tehetség az elvégzett munka nélkül semmit sem ér. Annyi tehát borítékolható: Csercseszov, aki önmagát is a szigorú edzők közé sorolja, rövid időn belül rendet rak a Fradi öltözőjében.

2021. december 21. 15:26
null
Vámos Tamás

Az oszét származású, 58 éves szakember a Vlagyikavkaztól 54 kilométerre lévő Alagírban született, játékos-pályafutása során védett az Alanyija Vlagyikavkazban, a Szpartak Moszkvában, a Lokomotív Moszkvában valamint légióskodott a német Dynamo Dresden és az osztrák FC Tirol Innsbruck csapatában is. Remek képességeit bizonyítja:

A szovjet és az orosz válogatottban összesen 49-szer lépett pályára.

Edzői pályafutását Ausztriában kezdte el (Kufstein, Innsbruck), majd hazájába visszatérve először a Szpartak Moszkva, majd a Szocsi, a Groznij, a Perm, a Dinamo Moszkva (itt Dzsudzsák Balázs a játékosa volt), végül a lengyel Legia szakmai munkáját irányította, kezei alatt lett gólkirály a magyar válogatott Nikolics Nemanja, akivel egyébként a mai napig jóban van. Már orosz szövetségi kapitányként dolgozott, de többször is felhívta a jelenleg a MOL Fehérvár alkalmazásában álló támadót.

Az egyébként közgazdász diplomával is rendelkező Sztanyiszlav Csercseszov edzői karrierjének eddigi csúcspontja az orosz válogatott irányítása, amellyel a hazai rendezésű, 2018-as vb-n a negyeddöntőig jutott (Horvátország csak büntetőkkel verte ki őket), ám mivel a 2020-as Európa-bajnokság B-csoportjában utolsók lettek (nem csak Belgium és Dánia, hanem szégyenszemre Finnország is megelőzte őket!) ez Csercseszov állásába került. Összesen 57 mérkőzésen (ezeken 25 győzelem, 11 döntetlen és 21 vereség a mérlege) ült az orosz válogatott kispadján, legemlékezetesebb jelenete, hogy azok után, hogy Cristiano Ronaldo éppen a mieink elleni csoportmérkőzés előtt látványosan a vizet ajánlotta mindenkinek az eseményt szponzoráló Coca-Cola helyett, az orosz válogatott következő sajtótájékoztatóján (miután az egyik kupakkal nyitotta föl a másikat) feltűnően kortyolt az üdítőből. Csercseszovnak nyár óta nem volt munkája, több klubbal, így a Besiktassal is tárgyalásban állt, sőt a török szövetség a szövetségi kapitányi posztot is felajánlotta neki, végül a mester a Ferencváros mellett döntött. Ebben nem kis szerepe lehet Varga Sándor menedzsernek is, aki annak idején a Fradival három bajnoki címet szerző, az EL és a BL csoportkörét is elérő ukrán Szerhij Rebrovot is az Üllői útra irányította.

A hétfői szerződéskötés után (a felek két és fél éves időtartamban állapodtak meg) az orosz szakember a Groupama Aréna megtekintését követően ellátogatott a népligeti sportközpontba, majd meglátogatta a Fradi-múzeumot is. Székfoglalójában többek között a következőket mondta el:

„Amint értesültem a Ferencváros érdeklődéséről, elkezdtem információkat felkutatni a klubról. Nem volt teljesen ismeretlen számomra a Fradi, mivel az 1975-ös Kupagyőztesek Európa Kupája során nagyon megtetszett nekem a döntőig menetelő magyar csapat. Most pedig gyorsan tudtam azonosulni a projekttel, amit felvázoltak elém. Magamat szigorú és célratörő edzőnek tartom, és azt is fontosnak tartom elmondani, hogy a tehetség nálam munka nélkül semmit sem ér, az utóbbit sokkal többre tartom. Bajnok szeretnék lenni a csapattal, olyan játékkal, amely még több szurkolót csalogat ki a stadionba. A Fradi drukkerei fantasztikusak, emlékszem rájuk a CSZKA Moszkva otthonában aratott győzelem során leszurkolták a hazai drukkereket”

Orosz Pál jogos öröme: egyfajta karácsonyi ajándékként sikerült klasszis edzőt szerződtetni Fotó: MTI/Cseke Csilla
Orosz Pál jogos öröme: egyfajta karácsonyi ajándékként sikerült klasszis edzőt szerződtetni Fotó: MTI/Cseke Csilla

Az FTC vezérigazgatója, Orosz Pál szerint a magyar futballnak is nagy jelentőségű, hogy egy igazi sztáredzőt sikerült a Ferencvároshoz csábítani.      

„Nagy büszkeség az egész magyar labdarúgásnak, hogy ekkora szaktekintély veszi át az irányítást férfi labdarúgócsapatunknál. Cél a magyar bajnokság és a Magyar Kupa megnyerése, illetve a nemzetközi porondon a csoportkör újbóli elérése, lehetőleg a Bajnokok Ligájában. 

Tudjuk hol kezdtük tizenegy éve, tudjuk hova jutottunk el, s milyen lehetőségek rejlenek ebben a keretben. Ő az a karakter, azzal a szakmai tudással, akivel ezt ki tudjuk hozni. Érdekelte őt a kihívás, ezért gyorsan meg is egyeztünk. Sztanyiszlav Csercseszov segítségével szeretnénk meghatározó helyet elfoglalni a közép-európai labdarúgásban”

Sztanyiszlav Csercseszov érkezésével megújul a Ferencváros szakmai stábja is, hiszen a hírek szerint öt állandó segítője érkezik az Üllői útra: a 48 éves fehérorosz Miroszlav Romascsenko Pro-licences edző, tíz éve dolgozik főnöke mellett. Az 51 éves spanyol, Paulino Granero két évig a Betis, majd az elmúlt tíz évben a CSZKA Moszkva és az orosz válogatott erőnléti edzője volt, PhD-je van sporttudományból, öt éve dolgozik Csercseszov mellett. Az orosz Vlagyimir Panyinkov szintén erőnléti edzőként segít - immár 10 éve - Csercseszovnak, míg a 62 éves Eduárd Cgojev (aki a vezetőedző szűkebb pátriájából, szintén Oszétiából származik) 2012 óta tartozik a Ferencváros új vezetőedzője stábjába.

Nyitókép: Nagy reményekkel érkezett az Üllői útra Fotó: fradi.hu

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bonaparte
2022. január 23. 02:37
- oké fiúk! két kör futással kezdjük - a félpályát kerüljük meg vagy az egészet? - a várost! :-)
filopatl
2021. december 25. 12:11
számomra a /akármiért/piros-fehér-zöld Legia a jó ajánlólevél
Gépész53
2021. december 25. 12:11
Hozhatnák Guardiolát is, ezekkel a falábúakkal ő se menne semmire!
zakar zoltán béla
2021. december 25. 12:10
Nem FRADI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!