A Medvedev vezette Oroszország nyerte a Davis-kupát

2021. december 05. 19:18

Az esélyeknek megfelelően simán gyalogolt át a Davis-kupa mezőnyén az orosz válogatott. Az idén Grand Slam-bajnokká lett Daniil Medvedev nem vesztett szettet sem a tornán.

2021. december 05. 19:18
null
Balázs Boldizsár

A Davis-kupa idei nagydöntője Piros Zsombor csillagokat lehozó lelkesedéséről, óriásokat leterítő teljesítményéről marad emlékezetes. Nem csak nekünk; a csoportkör legértékesebb játékosának is őt választották a Davis-kupa hivatalos oldalán. Ismerve a magyar önmozgósítást közönségszavazások alkalmával, felmerülhet, hogy azért mégiscsak nekünk egyedül tűnt fel bármi, de ez nincs így, a világ számtalan pontján figyeltek fel Piros bravúrgyőzelmeire.

Ezek a meccsgyőzelmek viszont a magyar tenisz első legfelső kategóriás párharcgyőzelméhez nem voltak elegek, így a továbbjutáshoz sem.

Szerencsétlen sorsolásuk miatt a címvédő és a végjátéknak otthont adó spanyolok, a világ legstabilabb hátországú tenisznemzete is a csoportban ragadt, a legnagyobb esélyes Oroszország jóvoltából. 

A végső győzelemre így négy csapatnak volt kilátása a negyeddöntőben: az oroszok mellett az olaszoknak, a szerbeknek és a horvátoknak.

Horvátországnak egyetlen jó egyes játékosa egészséges csak, Marin Cilic személyében, de náluk van a világ legjobb párosa, a Mektic-Pavic duó, akiket a Davis-kupában megszokott, egyesjátékosok kényszerű és összeszokatlan párosa természetesen lehetetlen, hogy megverjen. Így a két egyéni, egy páros meccsből álló párharcok elején, a két egyéniből elég egyet megnyerni a horvátoknak a borítékolható győzelemhez. Érdekes módon ezt a győzelmet a jó formában érkező Marin Cilic egyszer sem szállította, amikor igazán kellett. Az olaszok elleni negyeddöntőben és a szerbek elleni elődöntőben is a második ember Borna Gojo bravúrgyőzelmét tudták a páros mellé rakni.

Az olaszok a wimbledoni döntős Matteo Berrettinit nélkülözni kényszerültek sérülés miatt. Jannik Sinner így hiába játszott hibátlanul egyéniben, Lorenzo Sonego kisiklása a horvát Borna Gojo ellen korai búcsút jelentett.

A szerbeknél egyes meccset csak az osztrákok ellen nyert valaki Djokovicon kívül, a legelső csoporttalálkozón. A világelső természetesen minden egyesét hozta, ez az elődöntőre volt elég egy nagyon gyenge ágon: Ausztria Thiem nélkül, Németország Zverev nélkül, Kazahsztán.

 

A négy között, vagy akárhol, teniszben, vagy akármiben, egy horvátok elleni vereségnek nem szoktak örülni Belgrádban.

A két top5-ös egyéni játékossal, a keménypályán legerősebb Medvedevvel és Rubjlovval felálló oroszok az a csoda, hogy egy egyest azért elvesztettek. Még a spanyolok, a veterán Feliciano López ellen a csoportkörben Rubljov. Ott a US Open-bajnok Medvedev mentett egyéniben, párosban pedig Rubjlov és Karatsev – akik legutóbb a vegyespáros olimpiai döntőjében párosoztak, egymás ellen – helyreütötte a dolgokat.

Főként Medvedevre ezután rászállt a madridi közönség a hátralévő meccsein. A mezőny legeredetibb figurája erre utánozhatatlanul reagált. Egyik győzelme után azokkal a mozdulatokkal nyugtatta a őket, mint pár éve a kedvencük, Cristiano Ronaldo a Barca-szurkolókkal teli Camp Nout. Majd a pályaszéli interjúban a kérdésre nem is válaszolva kiemelte, mennyire csodálatos győzelmet arattak a spanyolok felett, az volt neki a torna csúcspontja.

Az egyenes kieséses szakaszban az oroszok minden egyest megnyertek. A döntőben, a horvátok ellen szettet sem vesztettek. Ezzel ők lettek a Gerard Pique-féle befektetési társaság által lezüllesztett új formátum második bajnokai. Ebben a rendszerben alig látszik, hogy rövidzárlatok nélkül kitől kaphatnának ki a következő években; és az egyesben olimpiai ezüstérmes Karen Khachanov nem is játszott tétmeccset idén a csapatban.

Egyébként a nők csapatvilágbajnokságát, a Billie Jean King-kupát is Oroszország nyerte.

A mai napon kisorsolták a jövő évi Davis-kupa legfelsőbb ligájának első körét. Eszerint a magyar válogatott Ausztráliával fog játszani idegenben azért, hogy egy év múlva visszatérhessünk a tenisznemzetek elitklubjába, a Davis-kupa nagydöntőbe. Az összecsapást március 4-5 rendezik majd, az ausztrálok határozzák meg, milyen borításon. Legvalószínűbbnek a fű tűnik.

Nyitókép: Az orosz csapat ünnepl. Balról a második Medvedev, a harmadik Rubljov. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsoel
2021. december 08. 08:19
Danyiil Medvegyevnek írjuk magyar szövegben, keziccsókolom. Orosz az, nem angol.
Orbanophyl
2021. december 06. 22:33
És miként írjuk akkor pl Karatsev et, vagy éppen Djokovic ot?
KannibálTatárÚr
2021. december 06. 14:55
Aziszem a Medvedev magyarul Medvegyev.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!