Rénszarvas, szánkó, csúcsdísz – téli sportok karácsonyi trófeái

2021. december 26. 12:35

A bolygó tönkretételével párhuzamosan egyre kevésbé reménykedhetünk abban, hogy látunk még élőben fehér karácsonyt idehaza. Egy kis autentikusabb hangulatért körbenéztünk a havas sportokat űző világtájakon!

2021. december 26. 12:35
null

Az alpesi sí Világkupa-sorozat legészakibb pontja a lappföldi Levi, a sarkkörön túl. A hagyományosan tél elején rendezett szlalomverseny győztesének személyesen a Mikulás adja át jutalmát: egy rénszarvast. Az állatot aztán a helyi állattartók gondozzák, de a tulajdonosa minden évben meglátogatja, mikor újra erre jár.

A szezon előtt az amerikai Mikaela Shiffrin rendelkezett a legtöbb rénszarvassal, néggyel, az idei dupla verseny mindkét napját azonban a szlová Petra Vlhova nyerte, ezzel utolérte, és le is előzte Shiffrint.

Mikaela Shiffrin a négy rénszarvasa egyikével. <br> Fotó: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP
Mikaela Shiffrin a négy rénszarvasa egyikével.
Fotó: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP
Petra Vlhova, a rénszarvasúrnő. <br> Fotó: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP
Petra Vlhova, a rénszarvasúrnő.
Fotó: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP

A sífutók mezőnye nem szorul rá túl sok karácsonyi külsőségre, maga a mezőny a megtestesült Tél. Elég csak az egyik legnagyobbra, a norvég Martin Johnsrud Sundbyre gondolni.

Martin Johnsrud Sundby egy könnyed 30 kilométer után a magaslati Davosban. <br> Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Martin Johnsrud Sundby egy könnyed 30 kilométer után a magaslati Davosban.
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

De azért a december második felében megrendezett davosi Világkupa-verseny győztesei egy szép szánkót kapnak. Általában gyermeki örömmel, mint alant a női mezőnyt pillanatnyilag uraló, szintén norvég Therese Johaug.

Valószínűleg angyalszárnyakkal is megterhelő lenne olyan távolságokra repülni, mint a síugrók. Képünkön a lengyel Kamil Stoch, a két ünnep között keződődő éves csúcsesemény, a Négysánc-verseny idei címvédője.

Kamil Stoch tavaly, a harmadik állomáson, Innsbruckban. Vagyis Innsbruck felett. 130 méteres ugrásával megnyerte az állomást, majd az összetettet is. <br> Fotó: Christof Stache / AFP
Kamil Stoch tavaly, a harmadik állomáson, Innsbruckban. Vagyis Innsbruck felett. 130 méteres ugrásával megnyerte az állomást, majd az összetettet is.
Fotó: Christof Stache / AFP

Mint minden havas sportban, a tél legerősebb versenyzőjét, azaz az összetett Világkupa győztesét biatlonban is egy kristálygömbbel jutalmazzák. A francia Martin Fourcade 2018-ban szerezte az utolsó, rekorddöntő hetedik csúcsdíszét.

A Mandiner sportrovata minden kedves Olvasójának áldott Karácsonyt kíván!

A Nyitóképen: A norvég Martin Johnsrud Sundby, a francia Maurice Manificat és az olasz Francesco de Fabiani (b-j) a férfi sífutók 4x10 kilométeres váltóversenyében a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Sífutó Központban 2018. február 18-án. (MTI/EPA/Diego Azubel)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!