Beindult az NB I (II. rész) - távozó gólkirályok, menekülőre fogta az MTK!

2022. január 05. 13:17

Folytatjuk kétrészes sorozatunkat, amelyben az élvonalbeli csapatok felkészüléséről, új igazolásairól, távozó futballistáiról írunk.

2022. január 05. 13:17
null
Vámos Tamás

Paksi FC

Kilenc és fél év után távozik a korábbi alapember

Az NB I leggólképesebb csapata (Bognárék 42 gólt szereztek, de 36-ot kaptak, így mindkét listán vezetik s mezőnyt) is orvosi vizsgálatokkal, fizikai felméréssel kezdte az alapozást, majd január 8-19. között a törökországi Belekben edzőtáborozik a csapat. Jó hír, hogy

a góllövőlista vezetője, Ádám Martin szerződését a klub 2026-ig meghosszabbította,

fél év kölcsönjáték után visszatért az MTK-tól Haraszti Zsolt, az viszont fájdalmasan érinthet minden tolnai szurkolót, hogy kilenc és fél év után (!) távozik a klubtól Kulcsár Dávid, a védő a másodosztályú III. ker. TVE-hez szerződött. A futballista a klub honlapján érzelmesen búcsúzik:

„Imádtam és szerettem itt futballozni, felettébb jól éreztem magam a csapatnál, és rendkívül hiányozni fog az a közeg, amit a paksi öltöző adott. Pakson született meg a kisfiam, itt lett családom, de sajnos most ez így alakult. Már érett a váltás, akár a múlt nyáron, viszont ezúttal realizálódott is. Lelkileg már készültem rá, talán most könnyebb egy kicsit, de még így is nehéz a szívemnek elhagyni Paksot. Azért döntöttem így, hogy folyamatos játéklehetőséget kapjak, hiszen egész pályafutásom során többé-kevésbé alapembernek számítottam, nem volt ez máshogy Pakson sem, ugyanakkor az utolsó egy év nem úgy alakult, ahogy azt terveztem”.

Budapest Honvéd

Hiába a gólkirályi cím, hiába a sorsdöntő találatok

A kispestiek is már vasárnap belevágtak: a koronavírus-tesztelést követően hétfőn kezdődött az alapozás. Az már idény közben kiderült, hogy a korábbi gólkirály, Eppel Mártonról, a Kisvárda ellen csereként beálló, és a hosszabbításban látványos szabadrúgásgólt szerző Zinedine Machachról valamint a tavalyi bennmaradás során elévülhetetlen érdemeket szerző (Budafokon győztes gólt szerző) Mohamed Mezgraniról lemondott a klub, e társasághoz csatlakozott az ősszel kevés lehetőséget kapó brazil védő, Talys Oliveira is. Nos, azóta kiderült: Mezgranit a Puskás Akadémia egyből szerződtette. Az érkezők kapcsán még nincsen konkrétum, de a lengyel Piast Gliwiczétől érkező Vida Kristopher szerződtetésére nagy az esély, mint ahogy a szerb Crvena Zvezdától távozó Aleksza Vukanovicséra is.

Debreceni VSC

Hét meccs után távozott az Eb-résztvevő csatár

A hajdúságiak a teljes téli alapozást Pallagon végzik, és elképzelhető, hogy a csapat kapusa, Gróf Dávid a ciprusi AEL Limasszolhoz szerződik. Az viszont már tény: mindössze féléves debreceni szerepvállalás után a korábbi válogatott Németh Krisztiánnal – közös megegyezéssel – szerződést bontott a klub. A nemzeti csapatban 37-szer pályára lépő támadó a Lokinál 7 bajnokin egyszer volt eredményes, és a Zalaegerszeg elleni, decemberi bajnokin szenvedett részleges szalagszakadást. Vajon melyik lesz pályafutása tizenötödik klubja?

Nebojsa Vignjevics korábban hét éven át irányította az Újpestet Fotó: MTI/Beliczay László
Nebojsa Vignjevics korábban hét éven át irányította az Újpestet Fotó: MTI/Beliczay László

Újpest FC

Vignjevics visszatér?

Az év utolsó napján robbant a bomba, ugyanis a klub – mindössze egy év után – szerződést bontott Michael Oenning vezetőedzővel és segítőjével, Gál Istvánnal. A felkészülést a másik másodedző, Víg Péter irányításával kezdték el a lilák, s bár már az őszi idény végén szó volt róla, hogy ázsiai befektető érkezik a klubhoz, esetleg a magyar állam komolyabb szerepet vállal az Újpest FC-nél, egyelőre minden marad a régiben. Új játékosokról sem hallani, viszont elképzelhető, hogy a korábbi sikeredző, Nebojsa Vignjevics visszatér a Megyeri útra; a szakember legutóbb a lett FK Liepaját irányította, de a családja továbbra is Budapesten él. Annak idején nem is titkolták: hosszú időre rendezkednek be fővárosunkban.

MTK Budapest

Teljes átalakulás

A felkészülés első hetében a legtöbb változás a Hungária körúton történt, ami nem is csoda, hiszen az őszi utolsó fordulót követően Márton Gábor vezetőedző sejtelmes kijelentést tett: ”az az érzésem, nem csak a pályán, hanem azon kívül is súlytalanok vagyunk”. Nos, mintha a klub vezetői ennek ellenkezőjét szeretnék bizonyítani, hiszen pár nap alatt leigazolták a válogatott Futács Márkót az Olimpija Ljubljanától, a szlovák élvonal őszi álomcsapatában – a balhátvéd posztján – helyet kapó Andrej Kadlecet, a Zilinától kölcsönvették az ugyancsak szlovák Branislav Slukát, és már a kék-fehéreknél kezdi el a felkészülést a rutinos Szakály Dénes, aki már Siófokon is együtt dolgozott Mártonnal.

S a végére egy igazi nagyhalat is kifogtak a vezetők:

a korábban a Ferencvárossal bajnoki címet szerző, a hazájában az „Év játékosának” is megválasztott, a tavalyi Európa-bajnokságon résztvevő északmacedón Sztefan Szpirovszki is aláírt a Hungária körútiakhoz. Ezek után nem meglepő, hogy távozók is szép számmal akadnak: a kölcsönben lévő Haraszti Zsolt visszatért Paksra, és már nem a klub játékosa a portugál Thiago Ferreira és a szerb Szrdjan Dimitrov sem.

Gyirmót FC Győr

Nincs változás - egyelőre

Csertői Aurél együttese sem hagyja el Magyarországot a felkészülés alatt, s bár az ősszel csak három ponttal maradtak le a már bennmaradó helyen álló Újpesttől. nyilvánvaló, hogy komoly erősítésekre lesz szükség. Mindenesetre az első héten változatlan kerettel kezdte meg az alapozást a szakmai stáb.

A sorozat első részét itt olvashatja!

Nyitókép: Németh Krisztián nem sok nyomot hagyott Debrecenben MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!