Rafa Nadal csak úgy virult ma az Ausztrál Openen

2022. január 21. 17:03

Úgy a nők, mint a férfiak versenyében veszedelmesen nagy labdameneteket és kiélezett csatákat hozott az Ausztrál Open mai játéknapja, ahol a legjobb tizenhat közé kerülés volt a tét.

2022. január 21. 17:03
null
Balázs Boldizsár

Minden Grand Slam torna játékképe jelentősen megváltozik akkor, amikor nem csupán a világ 128 fős élmezőnye, hanem – a főtábla első két köre után – már a kiemeléssel bíró legjobbak adnak partit egymásnak. Vagy azoknak, akik az elsők napok legnagyobb meglepetéseit okozták.

Azaz: amikor 32-en maradnak mind a férfiak, mind a nők mezőnyében. 

Ennek jött el az ideje ma az Ausztrál Openen. Sajnos egyik magyar teniszező sem ért el eddig a szakaszig idén, Fucsovics Márton, Udvardy Panna és Bondár Anna is az első fordulóban búcsúztak.

Az első napon, amikor a nyolcaddöntőkért játszott a mezőny, ismét kiviláglott:

a női tenisz aranykor előtt áll.

Vagy talán már benne is jár az elejében. Egyszerűen annyi érdekes játékos hemzseg a mezőnyben, hogy a ma lejátszott nyolc meccsből legalább hét, de inkább mind a nyolc, legalább az egyik fél részéről elsőrangú szórakozást hozott. (Az eredmények itt érhetők el.)

Feszültségben és jelentőségben viszont nem volt párja a Naomi Osaka – Amanda Anisimova összecsapásnak. Ahol az amerikai-orosz Anisimova szetthátrányból fordított a Tokióban az olimpiai lángot meggyújtó japán-amerikai Osaka ellen – és nem azért, mert a világ legjobb keménypályás teniszezőnője, a címvédő Osaka rosszul játszott volna. Sőt, a meccs végére mindketten a labdaütés tisztaságának ritkán látható magasságába jutottak; egyszerre.

Győzelmével és játékával Anisimova bizonyította, hogy ha édesapja váratlan, két és fél évvel ezelőtti halála, majd a feltápászkodásra nem éppen alkalmas korona-időszak nem zökkenti ki a pályafutását, már a meccs előtt is mindenki számolt volna vele bármelyik nagy címért. Az elkövetkező napokban, majd még pár évig mostmár biztosan így lesz.

A világelső Novak Djokovic deportálásával a férfi mezőnyben

Rafael Nadal az egyetlen, aki megnyerte korábban a tornát.

A spanyol első ellenfele a kiemeltek közül az olimpiai ezüstérmes Karen Khachanov volt, aki ellen az első, majd az elvesztett harmadik után a negyedik játszmában hiperagresszív teniszt játszott, ami az ő képességeivel bámulatos pontokat képes hozni a győzelem mellett.

A nap legkedvesebb jelenetét is Nadal hozta. A pályán adott interjúban megkérdezték tőle, mit üzenne a teniszező gyerekeknek. A válasz semmi különös(nek sem szabadna, hogy számítson): ne vegyék túl komolyan, élvezzék, ez egy játék. A lényeg Nadal egyre terebélyesedő vigyora, ahogy visszaképzeli magát a gyerekkorába.

Vigyorra bőven van oka, ugyanis a következő körös ellenfele, Adrian Mannarino egy négy és fél órás meccsből ausztrál idő szerint éjjel fél háromkor menekedett ki. Friss nem lesz a vasárnapi nyolcaddöntőre.

Frissnek a wimbledoni döntős Matteo Berrettini sem fogja magát érezni, de legalább ott lesz a nyolcaddöntőben, miután döntő szett végén, szupertiebékben kiverte a férfi tenisz legfiatalabb szenációját, Carlos Alcarazt. (A spanyol szupertinit a US Openen, berobbanása alkalmával részletesebben is bemutattuk.)

A holnapi nap legszebb meccsét Stefanos Tsitsipas és Benoit Paire vívják majd várhatóan, a kora reggeli órákban. Magyar idő szerint reggel 9-től pedig a legtudatosabb női játékos, a lengyel Iga Świątek lép pályára, az Eurosport 2-n.

Nyitókép: Rafael Nadal öröme Karen Khachanov ellen. Fotó: Martin Keep / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2022. január 25. 11:13
Nincs ott a macska, cincognak az egerek
hlaci83
2022. január 25. 11:12
Saját magát iktatta ki.
Ildikó99
2022. január 22. 13:29
Rafael Nadal
Senki Alfonz
2022. január 22. 10:18
Igazad van, nem sisters ők!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!