Az UEFA elvette a Bajnokok Ligája-döntőt Szentpétervártól, Párizs kapta meg a rendezési jogot

2022. február 25. 17:18

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a hivatalos honlapján közölte, nem Szentpétervár, hanem a párizsi Stade de France ad otthont május 28-án az idei Bajnokok Ligája-döntőnek.

2022. február 25. 17:18
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos oldalán közölte, az UEFA elítéli az orosz katonai inváziót Ukrajnában, valamint az orosz-ukrán háború miatt február 25-én összeült az UEFA végrehajtó bizottsága – Csányi Sándor MLSZ-elnökkel a soraiban. A rendkívüli ülésen született döntésekről az UEFA újabb közleményt adott ki pénteken.

Az UEFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, elveszi a Bajnokok Ligája döntőjének rendezési jogát Szentpétervártól, és május 28-án Párizsban, a Stade de France-ban tartják meg a BL-finálét.

 

 

„A Stade de France ad otthont az UEFA Bajnokok Ligája döntőjének május 28-án.

Az UEFA végrehajtó bizottsága ma rendkívüli ülést tartott az európai biztonsági helyzet súlyos eszkalálódását követően.

Az UEFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy Szentpétervárról áthelyezi a 2021–2022-es UEFA Férfi Bajnokok Ligája döntőjét a Saint-Denis-i Stade de France-ba. Az eredeti tervek szerint május 28-án, szombaton 21:00 órakor játsszák le a mérkőzést.

Az UEFA szeretné kifejezni köszönetét és elismerését Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek személyes támogatásáért és elkötelezettségéért, hogy az európai klubfutball legrangosabb meccse Franciaországba kerüljön a páratlan válság idején. A francia kormánnyal együtt az UEFA teljes mértékben támogatni fogja az érdekelt felek erőfeszítéseit annak érdekében, hogy biztosítsák az ukrajnai futballisták és családjaik megmentését, akik súlyos emberi szenvedéssel, pusztítással és kitelepítéssel néznek szembe.

Az UEFA végrehajtó bizottsága mai ülésén arról is döntött, hogy

Az UEFA végrehajtó bizottsága továbbá elhatározta, hogy készenlétben áll további rendkívüli ülések összehívására, szükség esetén rendszeresen, hogy újraértékelje a jogi és ténybeli helyzet alakulását és szükség esetén további határozatokat hozzon meg” – jelentette be az UEFA a hivatalos oldalán megjelent közleményében.

Alekszandr Gyukov, miután ellenszavazat nélkül elnökké választották az Orosz Labdarúgó-szövetség moszkvai tisztújító küldöttgyűlésén 2019. február 22-én. MTIEPAMakszim Sipenkov
Alekszandr Gyukov, miután ellenszavazat nélkül elnökké választották az Orosz Labdarúgó-szövetség moszkvai tisztújító küldöttgyűlésén 2019. február 22-én. MTIEPAMakszim Sipenkov

Alekszandr Gyukov, az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) elnöke kommentálta az UEFA végrehajtó bizottsága rendkívüli ülésének döntéseit.

„Az RFU hosszú ideje az UEFA megbízható partnereként működik, nemcsak minden szükséges kötelezettséget teljesít, hanem új projektek megvalósításában és jelentős versenyek lebonyolításában is átfogó támogatást kínál és nyújt. A legfontosabb és legrangosabb ezek közül a szentpétervári Bajnokok Ligája-döntő volt, amelynek előkészületei a mai napig tartanak, és minden követelménynek teljes mértékben megfelelt, beleértve a biztonságot is. Úgy gondoljuk, hogy

– idézte a Szport-Expressz orosz lap Alekszandr Gyukovot. A szentpétervári üzletember 2019 februárjától vezeti az RFU-t, valamint az UEFA végrehajtó bizottságának tagja 2021 áprilisa óta, emellett a Gazprom igazgatótanácsának elnöke. Az orosz vállalat a főszponzora a szentpétervári futballklubnak, a 2008-ban UEFA-kupa-győztes Zenitnek, amelynek Gyukov volt az elnöke 2008-tól 2017-ig.

Az UEFA új intézkedése nem vonatkozik az orosz labdarúgó-válogatott Lengyelország elleni 2022-es világbajnokság európai pótselejtező meccsére, mivel ez a sorozat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) égisze alá tartozik. Az eredeti tervek szerint március 24-én Oroszországban rendezik meg a lengyelek elleni összecsapást. Továbbjutás esetén eredetileg az oroszok szintén hazai pályán mérkőznek majd meg a Svédország–Csehország találkozó győztesével. Csütörtökön a lengyel, a cseh és a svéd labdarúgó-szövetség közös közleményt adott ki, amelyben azt jelezte a FIFA-nak, hogy a rájátszás mérkőzéseit nem Oroszországban kellene lejátszani. Mindezek kapcsán a FIFA hozza majd meg a döntést.

Az európai kupasorozatokban még versenyben lévő klubcsapatok közül csak a Szpartak Moszkvát érinti az UEFA végrehajtó bizottságának határozata. A pénteken Lyonban megtartott sorsoláson a moszkvai együttes a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig-ot kapta ellenfélnek az Európa-liga nyolcaddöntőjében. Az UEFA rendelkezése szerint a Szpartak Moszkva nem játszhat odahaza, emiatt semleges pályán tartják meg a lipcseiek elleni visszavágót március 17-én. Az első meccset a Leipzig otthonában rendezik március 10-én.

Az Európa-liga csütörtöki játéknapján labdarúgók és csapataik fejezték ki véleményüket a orosz-ukrán háború kapcsán.

Az olasz Atalanta 45-szörös ukrán válogatott középpályása, Ruszlan Malinovszkij a görög Olympiakosz Pireusz ellen szerzett hatalmas gólja után a meze alá vett pólójára írt üzenetben fejezte ki véleményét az Ukrajnában zajló háború ellen. Az Atalanta jutott tovább 5-1-es összesítéssel, mivel a 2-1-es hazai siker után 3-0-ra győzött az Olympiakosz stadionjában. A bergámói kék-feketék a német Bayer Leverkusennel csapnak majd össze a legjobb 16 között.

 

 

A Barcelona és a Napoli játékosai pedig a csütörtöki Európa Liga-mérkőzésük előtt „STOP WAR” – magyarul „Állítsák meg a háborút” – feliratú transzparenst tettek ki. Az ESPN osztott meg egy képet erről a közösségi oldalán. Mint írtuk, a Barca nyert 4-2-re a nápolyi Diego Armando Maradona Stadionban, és 5-3-as összesítéssel jutott tovább. A sorozat nyolcaddöntőjében a katalán gárda a török Galatasarayjal csap össze.

 

 

A Fenerbahce 92-szeres német válogatott futballistája, a 2014-ben világbajnok Mesut Özil egy szívszorító képpel üzent, hogy fejezzék be a háborút. A török származású labdarúgó egy fotót tett ki közösségi oldalán, amelyen egy Özil-mezben játszó kisfiú piros lapot mutat egy katonának.

 

 

A Fenerbahce kettős vereséget szenvedett a Slavia Prahától az Európa-konferencialigában a nyolcaddöntőbe jutásért vívott párharcban, így a Szalai Attilát is foglalkoztató török csapat búcsúzott a sorozat küzdelmeitől. A magyar válogatott hátvéd végigjátszotta a Prágában rendezett csütörtöki találkozót.

 

Nyitókép: A 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság megnyitó ünnepsége az A-csoport első fordulójának Franciaország–Románia mérkőzése előtt a Saint-Denis-i Stade de France stadionban 2016. június 10-én, az Eb nyitónapján. (MTI/EPA/Srdjan Suki)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sróf
2022. március 01. 09:56
A jólelkű focisták a legnagyobb áldozatok. A szivárványosdi és a térdelősdi mellé mostantól minden meccs előtt valami háborúskodás elleni egyezményes balettmozdulatot is mindig be kell majd mutatniuk.
Magyarok Pásztora
2022. március 01. 09:55
Az uefa egy részrehajló, tolvaj, hazug banda.
Bitrex®
2022. február 26. 17:54
A sok IQ bajnok focista. Milyen meghatóak. Pedig ők az egyik fő haszonélvezői ennek a zsidók irányította, eszement pénzvilágnak, amiben ők a cirkuszi bohócok. (panem et circenses)
Frankie Bunn
2022. február 26. 15:18
Chelsea meg tönkre mehet az Amrahamovicsot érő szankciók miatt, de szép is lenne, megérdemlik egymást, ez a rohadt képmutató velejéig korrupt kibaszott elit foci bisznissz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!