Kiütés Nápolyban – ezzel a diadallal az Európa Liga megnyerésére is bejelentkezett a Barcelona?

2022. február 25. 01:33

Az Európa Liga csütörtöki játéknapja talán legjobban várt mérkőzésén a katalánok idegenben a vártnál jóval simább győzelmet arattak.

2022. február 25. 01:33
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Még el sem kezdődött a mérkőzés, de máris begyűrűzött a politika, hiszen a két csapat futballistái egy „No, War!” („Ne háborúzz!)" feliratú közös képre álltak össze, majd a Barcelona játékosai a kezdő sípszó előtt fél térdre ereszkedtek. Az UEFA illetékeseit nem befolyásolták az orosz-ukrán események, legalábbis abban az értelemben, hogy nem nyúltak bele az előzetes programba, hiszen a rangadót régi jó ismerősünk, az orosz Szergej Karaszjov és csapata vezette (a derék sípos fújta a sípot a 2016-os Európa-bajnokság Izland – Magyarország, valamint a 2020-as kontinensviadal Németország – Magyarország meccsén is…), valamint a Zenit is pályára léphetett a Real Betis otthonában.

S bár sokan féltették a Barcát, már a 8. percben vezetést szereztek a katalánok: egy egészen gyatrán elvégzett Insigne-szöglet után meglódultak a vendégek, Aubameyang passzával Adama Traoré lépett ki, még felborítani sem tudták, a támadást pedig a balhátvéd Jordi Alba fejezte be a gyengébbik, jobb lábával szerzett góllal.

Jelzésértékű: a legszebb Barca-időket idéző támadás mindössze 12 másodpercig tartott.

Maradt a spanyolok fölénye, és a 13. percben már 2-0-ra vezettek! Történt, hogy Ter Stegen kirúgása után Ferran Torreshez került a labda, aki gyönyörűen passzolt Frenkie de Jonghoz, aki káprázatos lövést eresztett kapura – szegény nápolyi kapusnak, Alex Meretnek földbe gyökerezett a lába, mozdulni sem tudott a lövésre…

Érdekesség:

a Napoli az olasz bajnokságban 26 mérkőzésen csupán 18 gólt kapott (a Serie A-ban a legkevesebbet), ebből is látszik, hogy a Barcelona azért – más kávéház…

A hazaiak nem adták föl (miért is adták volna?...), s egy kis VAR-ozás után a 23. percben büntetőhöz is jutott Luciano Spalletti együttese. Történt, hogy Osimhen ugrott ki a 16-os jobb oldali csücskénél, Ter Stegen rossz szokásához híven ütemtelenül futott ki, és bár véletlenül, de eltalálta a nigériai lábát. Kiderült, a tizenegyest sokkal jobban rúgja Lorenzo Insigne, mint a szögletet: magabiztos lövésével szépítettek a nápolyiak.

A remek mérkőzést igazán élvezte a mintegy 70 ezres publikum, rengeteg helyzet alakult ki mindkét oldalon, feltűnő volt, hogy a Valencia elleni bajnokin mesterhármast elérő Pierre Aubameyang ezúttal milyen nagy hibaszázalékkal játszik. Egyelőre…

Ezzel együtt a félidő végén valóságos kegyelemdöfést kaptak a hazaiak: Jordi Alba ezúttal előkészítőként tüsténkedett, labdáját Gerard Piqué (tudták, hogy a kitűnő védő harmadik neve Bernabéu???...) felpörgette magának, majd a hosszú sarokba lőtt.

Ekkor már sejteni lehetett: a közvetlenül az első játékrész befejezése előtt bekapott gól okozta sokkból a Napoli nehezen tud majd felállni…

Pláne, hogy a második játékrészben magára talált Aubameyang is: a gaboni támadó Traoré (ki más?) gólpasszát egy hatalmas lövéssel értékesítette. Ez a találat végképp betett a Napolinak, a Barca őrizte a végeredményt, Xavi fiatalított a csapatán, talán ennek is köszönhető, hogy a végén a második félidőre jól beszálló Politano szépített.

Diego Maradona életnagyságú bronzszobra a róla elnevezett nápolyi stadion előtt Fotó: MTI/EPA/ANSA Cesare Abbate
Diego Maradona életnagyságú bronzszobra a róla elnevezett nápolyi stadion előtt Fotó: MTI/EPA/ANSA Cesare Abbate

A Barcelona az utóbbi hetekben egyre meggyőzőbb játékot mutat: az La Ligában, a Valenciában aratott idegenbeli győzelme (4-1) után magabiztosan nyerte a kupanap rangadóját is, a lefújást követően egyöntetű volt a vélemény Nápolyban, hogy ezzel a demonstratív játékkal a katalánok bejelentkeztek az Európa Liga végső megnyerésére is!

Egyelőre azonban csak a nyolcaddöntőbe jutottak (sorsolás pénteken 13 órakor, Nyonban); a mérkőzést látva egyébként nem is csodálkozhatunk a magas színvonalon, hiszen a nápolyi stadionban nem játszhatott rossz mérkőzést éppen ez a két csapat. Hiszen a névadó nem érdemelhetett mást, csak kiváló meccset – persze, hogy a Napoliban és a Barcelonában is maradandót alkotó Diego Armando Maradonát sosem lehet elfelejteni!

Nyitókép Nyerőemberek: Traoré, Aubameyang, Piqué Fotó: fcbhusc/Facebook   

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!