Párnacsata a lovaglás helyett az öttusában – ez valami vicc?

2022. február 03. 19:19

Még viccnek is rossz, pedig állítólag komolyan felmerült a párnacsata lehetősége, amikor az öttusából száműzött lovaglás helyére kerestek alternatívát az illetékesek. Eközben persze hiába a kétségbeesett sportágkeresés, a NOB mai pekingi ülése után kiderült, hogy a rémhírek igazak: a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában már nincs is benne a három tradicionális sportág, vagyis az öttusa, a súlyemelés és a boksz.

2022. február 03. 19:19
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Párnacsata és drónreptetés a lovaglás helyett?

Még viccnek is rossz, pedig egyesekben komolyan felmerült a párnacsata lehetősége, amelynek - viccen kívül - nemzetközi bajnoksága is van, illetve a drónreptetés, amely szintén szóba került, amikor az öttusából száműzött lovaglás helyére kerestek vagy keresnek alternatívát az illetékesek. Eközben persze hiába a kétségbeesett sportágkeresés, a NOB mai, pekingi ülése után kiderült, hogy a rémhírek igazak: a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában már nincs is benne a három tradicionális sport, vagyis az öttusa, a súlyemelés a boksz.

A képen: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség elnöke sajtótájékoztatót tart a pekingi téli olimpia médiaközpontjában 2022. február 3-án, egy nappal a hivatalos megnyitó előtt. Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail
A képen: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség elnöke sajtótájékoztatót tart a pekingi téli olimpia médiaközpontjában 2022. február 3-án, egy nappal a hivatalos megnyitó előtt. Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

Csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pekingi ülésszaka 28 sportágból álló programot hagyott jóvá, erős hangsúlyt helyezve az „ifjúságra”. A NOB úgy véli ezt az irányt a gördeszkázás, a sportmászás és a szörfözés erősítheti tovább, míg a Los Angeles-i szervező bizottság, házigazdaként 2023-ban további sportágakat javasolhat majd.

Szalmaszálként él a remény, hogy jövőre az ökölvívás, a súlyemelés és az öttusa is be-, illetve visszakerülhet a programba,

ha sikeresen bebizonyítják, hogy megoldották a sportágakon belüli problémákat, de valljuk meg, ez már nagyon erősen kézivezérlés szagú és lehetőséget teremt arra, hogy ne a vegytiszta sportértéket és tradíciókat, hanem az üzleti érdekeket helyezzék egyes sportági vezetők előtérbe, amikor döntést hoznak a sportág átalakításáról.

A boksz nemzetközi szövetsége, az AIBA felé olyan elvárást fogalmazott meg az ötkarikás testület, hogy be kell mutatnia, komolyan újratervezi a sportág irányítói mechanizmusait. Ebben nagy szerep hárulhat a tavaly márciusban az AIBA főtitkárának megválasztott magyar olimpiai bajnok, Kovács Kokó Istvánra, akinek azzal a kihívással is szembe kell néznie, hogy számos aggály merül fel az AIBA játékvezetői és bíráskodási folyamataival kapcsolatban.

Szeptemberben ugyanis egy független vizsgálat megállapította, hogy a 2016-os riói olimpián egy olyan manipulatív rendszert alkalmaztak, amely lehetővé tette, hogy

a bírák befolyásolják a bokszmeccsek kimenetelét.

Ha mindez még nem lenne elég, a szakma amúgy is temeti egy ideje az amatőr ökölvívást a professzionális világszövetségek által kínált showműsorokba ágyazott ölre menő – boksznak már aligha nevezhető – harccal szemben.

A tét tehát nem kevesebb, akár számunkra is, hogy lekerül-e Papp László egykori sikersportága az olimpia műsoráról? 

A súlyemelés a másik tradicionális, mégis igen problematikus sportág, amely a Taigetosz szélére került. A sportág legfőbb és megoldásra váró problémája a semmi más sportághoz nem hasonítható doppingérzékenység, amely a súlyemelésből – máig vitatott módon -  száműzött Aján Tamás vezetése után sem látszik megoldódni.

A magyar szempontból talán legfájdalmasabb veszteség lehet az öttusa végleges száműzése, amelynek egyelőre az a feladata, hogy a versenyszámok közül törölt lovaglás helyére találjon a fiatalok és a sportág tévés eladhatósága szempontjából is vonzó alternatívát.

Amikor a Sportrádió ma délutáni, Hazafutás című műsorában a mai NOB-döntésről Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázót és szövetségi kapitányt Szujó Zoltán arról kérdezte, hogy melyik szám lehetne a lovaglás méltó utódja, akkor Martinek úgy válaszolt, hogy a lovaglás. Nem viccnek szánta a személyes véleményét, miközben arra is kitért, hogy

az alternatíva-keresés közben a szakmában olyan méltatlan ötletek is felmerültek, mint a párnacsata vagy a drónreptetés.

A képen: Drónbajnokság. Fotó: MTI/Mónus Márton
A képen: Drónbajnokság. Fotó: MTI/Mónus Márton

Mi, magyarok az öttusa megmentésért folytatott csatánkban ismét a figyelem középpontjába kerülhetünk, hiszen most úgy tűnik, az öttusa új számának megtalálására, kiválasztására életre hívott munkabizottság az április és május fordulóján Budapesten sorra kerülő Világkupa-verseny idején hozhatja meg az erre vonatkozó döntését":

 

A nyitóképen: Londoniak, akik a párnacsata nemzetközi világnapon vesznek részt a küzdelemben. Fotó: GEOVIEN SO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. december 15. 13:13
"Frisbee"-zni is lehetne - lópatkóval...
teljesenertelmetlen
2022. szeptember 20. 22:52
A Monthy Python már rég megkapta a Spengler-díjat...
fatman
2022. május 03. 23:03
A sportnak úgyis lőttek azzal, h transzok szerepelhetnek... Szét kell kúrni az egész civilizációt, ez a cél...
ergo07
2022. május 03. 23:02
Nem kommunisták, nem libsik, nem is elmebetegek, hanem sátánisták. Kezdettől embergyilkos szolgái
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!