A magyar férfiváltó megnyerte a B-döntőt – videó a győztes futamról

2022. február 16. 12:30

A magyar férfi short track váltó győzött a B-döntőben, így hatodik helyen zárt a rövid pályás gyorskorcsolya utolsó versenynapján a pekingi téli olimpián – videón a győztes futam. Jászapáti Petra az elődöntőben, Kónya Zsófia a negyeddöntőben búcsúzott 1500 méteren. A magyar főbíró, Pádár Beáta mindkét szegedi versenyzőt kizárta.

2022. február 16. 12:30
null
Bánfalvi Szabolcs

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó-válogatott komoly érzelmi hullámvasúton ment át eddig Pekingben. A vegyes váltónk bronzérmet szerzett február 5-én, két nappal később Liu Shaolin Sándort kizárták, miután elsőként ért célba a férfi 1000 méter döntőjében, így Liu Shaoang történelmi bronzérmet nyert, ő szerezte meg Magyarország első egyéni téli olimpiai érmét. A csapat továbblépett a történteken, és szerdán férfi 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor hatodik helyezést ért el. Ráadásul Liu Shaolin Sándor olimpiai rekordot korcsolyázott. Az olimpiai címvédő férfiváltónk a pénteki elődöntőben egy rossz váltás miatt a negyedik helyen ért célba, és csak a B-döntőbe jutott. Vasárnap pedig Liu Shaoang olimpiai bajnok lett 500 méteren, és megszerezte Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét.

Szerdán a magyar férfiváltó a B-döntőben lépett jégre a rövidpályás gyorskorcsolya utolsó versenynapján a pekingi téli olimpián, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia 1500 méteren versenyzett.

Jászapáti Petra elődöntőbe jutott a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyén a pekingi téli olimpián. MTI/Kovács Tamás
Jászapáti Petra elődöntőbe jutott a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyén a pekingi téli olimpián. MTI/Kovács Tamás

NŐI 1500 MÉTER, NEGYEDDÖNTŐ

A női 1500 méteres negyeddöntőkkel kezdődött a versenynap. Jászapáti Petra a negyeddöntő első futamában indult. A Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője az ötödik helyen haladt sokáig a hatfős mezőnyben, majd kívülről előzve feljött a második helyre, ezt követően az élre állt. Ezután az első két helyen felváltva korcsolyázott, majd az élen futó dél-koreai Csoj Min Dzsung elhúzott a többiektől, míg

Jászapáti megtartotta a második pozícióját a futam végéig, és kiváló versenyzéssel bejutott az elődöntőbe.

A szám esélyese, a későbbi győztes Csoj Min Dzsung nyerte a futamot.

Kónya Zsófiát kizárták a női rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének negyeddöntőjében a pekingi téli olimpián. MTI/Kovács Tamás

Kónya Zsófia a harmadik futamban lépett jégre. Hatan álltak rajthoz, a szegedi versenyző kezdetben az első két helyen korcsolyázott, később visszacsúszott az ötödik, hatodik helyre. Két körrel a vége előtt elesett a kanadai rivális, így Kónya az ötödik helyre került, és ötödikként ért be a célba. Hosszas videózás után a magyar főbíró, Pádár Beáta kizárta Kónyát sávváltás okozta testkontaktus és az ellenfél akadályozása miatt. Nagy jelentősége nem volt, Kónya futamötödikként sem jutott volna tovább.

A 27 éves sportoló így búcsúzott a harmadik téli olimpiájától.

„Sajnálom az 1500 méteres versenyt is, nem éreztem jogosnak a kizárást, pedig a futamban jól helyezkedtem. Ám ez nem a legerősebb távom, nem volt óriási elvárásom magammal szemben a jégre lépés előtt. Nagyon elfáradtam a végére, teljesen kihajtottam magam. Örültem volna a továbbjutásnak, úgy érzem, összejöhetett volna. Az egyéni futamaim nem alakultak a legjobban, szerettem volna, ha azok jobban sikerülnek. Viszont a vegyes váltóval nyert bronzérem nagyon boldoggá tesz, néhány nap múlva ennek az öröme lesz az erősebb, és erre fogok inkább emlékezni. A jövőre vonatkozóan nincs még konkrét tervem. Azt tudom, hogy nem valószínű, hogy még négy évet kibírnék, több okból kifolyólag is. Elképzelhető, hogy folytatom még az olimpia után, de erről még nem tudok semmi konkrétumot” – nyilatkozta Kónya Zsófia az M4 Sportnak az 1500 méteres futama után.

Pádár Beáta főbíró a női rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás

Magyar szempontból külön érdekesség, hogy a 2018-as pjongcsangi olimpián Pádár Beáta már első asszisztensként tevékenykedett, míg a pekingi ötkarikás játékokon a női short trackesek versenyének főbírójának kérték fel, ám Pekingbe érkezésekor január 31-én pozitív koronavírustesztet produkált a reptéren, így onnantól tíz napig karanténhotelben tartózkodott. Szabadulása után feburár 13-án a videoszobába osztották be, onnan segítette a zsűri munkáját. Az utolsó versenynapon, szerdán lehetett végre a női short trackesek versenyének főbírója.

Hatalmas teljesítménynek számít ez bíráskodásban.

Korábban magyar bíró nem kapott ilyen felkérést, ráadásul olimpián előtte még soha nem volt női főbíró rövid pályás gyorskorcsolyában.

Pádár versenyzőként is szerzett tapasztalatokat, a kilencvenes években fontos szerepet töltött be korcsolyázóként a sportágban Magyarországon.

Jászapáti Petra (jobbra) és a kínai Csang Csü-ting a női rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás
Jászapáti Petra (jobbra) és a kínai Csang Csü-ting a női rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás

NŐI 1500 MÉTER, ELŐDÖNTŐ

Jászapáti Petra a második elődöntőbe került. Heten indultak a rendkívül erős futamban, köztük az 1000 méter pekingi döntősei: az olimpiai bajnok Suzanne Schulting, a bronzérmes belga Hanne Desmet, és a negyedik helyezett amerikai Kristen Santos.

A futam elején Santos állt az élre, Jászapáti az ötödik helyen ment. Négy körrel a vége előtt többen robbantottak, a japán korcsolyázó elesett, és közben kisodorta Santost, így Jászapáti feljött a harmadik pozícióba két körrel a vége előtt, és harmadikként csúszott át a célvonalon. Schulting és Desmet együtt szokott edzeni, és kiváló a kapcsolata a két sportolónak, így egymást segítve Schulting elsőként, Desmet másodikként ért a célba. Remekül dolgozott együtt a két barátnő, akárcsak 1000 méteren.

A főbíró, Pádár Beáta visszanézte a futamot videón, és kizárta Jászapátit,

mert a 23 éves szegedi sportoló úgy lépett be kívülről a sávba, hogy azzal akadályozta és kézzel kicsit meglökte a japán ellenfelét, aki emiatt elesett, és magával rántotta az amerikait is. Utóbbi kettőt a B-döntőbe juttatta tovább a zsűri.

Íme a videó a női 1500 méter második elődöntőjéről Jászapáti Petrával:

„Jól jött, hogy volt négy nap pihenő a középtávú és a hosszútávú verseny között. Nem esett jól a kizárás, úgy gondolom, hogy a japán lány rám ugrott. De ezt leszámítva nagyon büszke vagyok a két futamra ezerötszázon, hiszen kihoztam magamból a maximumot. Az első futamban elromlott a körszámláló, tizenegy kört mutatott folyamatosan, fejben kellett számolni, ami elég érdekes volt egy olimpián. Izgalmas nap van magam mögött.

Izgalmas két és fél hét volt, nagyon büszke vagyok minden egyes napjára. Próbáltam mindig a következő napra fókuszálni, csak otthon fogom felfogni igazán, mi is történt velem, otthon kell átgondolnom mindezt, és helyre kell majd tennem az eredményeket magamban, és jól kell kezelni. Az elmúlt négy évben nagyon kevésszer jutottam B-döntőbe ezer és ötszáz méteren,

Még nem gondolkodom a következő olimpiai ciklusban, négy év nagyon sok idő. Egyelőre a márciusi világbajnokságra koncentrálok, arra fel szeretnék készülni. Azután pihenni szeretnék” – árulta el a 23 éves Jászapáti Petra az M4 Sportnak az elődöntő után.

Nógrádi Bence (jobbról a második) váltja Liu Shaolin Sándort (jobbra) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B-döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás
Nógrádi Bence (jobbról a második) váltja Liu Shaolin Sándort (jobbra) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B-döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás

FÉRFIVÁLTÓ 5000 MÉTER, B-DÖNTŐ

Az olimpai címvédő férfiváltónk a B-döntőben a holland és a japán négyessel vívott csatát az 5000 méteres távon, ez 45 kört jelent. A magyar kvartett a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Nógrádi Bence összeállításban indult. Az 500 méteren olimpiai bajnok, Liu Shaoang rajtolt a mieinknél. Az elejétől a táv kétharmadáig a harmadik helyen korcsolyázott az olimpiai és világcsúcstartó magyar alakulat szorosan a két rivális együttes mögött. Krueger előzött egyet 16 körrel a vége előtt, két körrel később Liu Shaoang úgy lökte be bátyját a váltásnál, hogy azzal Liu Shaolin Sándor az élre állt. Tíz kör volt hátra, amikor a hollandok egy agresszív váltással visszavették a vezetést, kockázatos manőver volt mindenki számára, Krueger okosan kimaradt ebből, így nem törtent probléma. Ezzel a második helyre csúszott vissza a magyar együttes.

Két körrel a vége előtt Liu Shaolin Sándor megindult a holland rivális után, és körülbelül három-négy méternyi hátrányt faragott le, és a cél előtt gyönyörűen és könnyedén előzte meg belső íven Sjinkie Knegtet.

A magyar férfiváltó megnyerte a B-döntőt.

Az A-döntőben a kanadaik győztek, a dél-koreaiak másodikok lettek, az olaszok bronzérmet szereztek kilenc ezreddel megelőzve a negyedik helyezett oroszokat, a házigazda kínaiak elestek és az utolsó, ötödik helyen végeztek.

A kanadai legenda, Charles Hamelin egy olimpiai aranyéremmel zárja le csodálatos pályafutását. A 37 éves short trackes így minden idők legidősebb olimpikonja és egyben legidősebb olimpiai bajnoka lett a rövid pályás gyorskorcsolyázás történetében.

Ezzel Hamelin hatszoros olimpiai érmes lett: a 2006-os, a 2010-es, a 2014-es, a 2018-as és a 2022-es téli olimpián négy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot nyert. Ezenkívül kétszeres világbajnok 500 méteren, háromszoros világbajnok 1500 méteren, kétszeres világbajnok 1000 méteres távon, és a kanadai férfiváltót öt világbajnoki címig vezette. Hamelin szerezte minden idők legtöbb kanadai medálját a téli olimpiákon.

Mivel az A-döntőben nem történt kizárás, eldőlt, hogy

a férfiváltónk a pontszerző, hatodik helyen végzett.

Íme a videó a B-döntőről a magyar férfiváltó győzelmével:

„Nagyon jól éreztem magam. Meg szerettük volna nyerni a B-döntőt, illetve egy jó futammal szerettük volna zárni az olimpiát, és ez sikerült is. Nagyon boldogok vagyunk. Lehettünk volna az A-döntőben is, szerintem a többi csapat örömében fogta a fejét, hogy nem jutottunk be, de ez most így alakult.

– fejtette ki Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak.

„Nagyon sok futamon vagyok túl. Örülök, hogy mindhárom egyéni távban tudtam döntőzni. Nagyon elfáradtam most is. Kivett belőlem ez az olimpia, mentálisan és fizikailag is. Mindenki jó tapasztalatokkal fog hazautazni, és rengeteget tudtunk tanulni Pekingben, úgyhogy jó élmények kötnek majd ide minket, hiába voltak kudarcok és sok-sok igazságtalanság” – értékelt Liu Shaoang az M4 Sportnak.

Krueger John-Henry (középen) váltja Nógrádi Bencét a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B-döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás
Krueger John-Henry (középen) váltja Nógrádi Bencét a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B-döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás

„Ez mindenképp jobb futás volt, sokkal jobban éreztem magam, mint az első futamban. Ezúttal megszokottabb felállást alkalmaztunk, ez sokkal jobban benne volt a lábamban, mint az előző taktika. Talán ezért volt sokkal jobb érzés ezt a futamot lekorizni. Örülök, hogy ennek a váltónak a tagja lehettem az olimpián. Boldoggá tesz, hogy sikerült így befejezni. Nagyon nehezen ment lelkileg átverekedni magam azon, hogy nem sikerült az elődöntő. Úgy érzem, nagyjából sikerült túltennem magam rajta. Nagyon sokan támogattak, rengeteg üzenetet kaptam barátoktól, ismerősöktől és idegenektől.

Az olimpiát így pozitív lendülettel tudom itthagyni, nagyon fontos lesz a következő négy év nekem. Hozzá kell tenni, hogy egy éve edzek Sanyiékkal, és ez az olimpia nagy ajándék volt számomra” – árulta el a 19 éves Nógrádi Bence az M4 Sportnak.

„Sajnos csak a B-döntőbe jutottunk, azonban mi az A-döntőben szerettünk volna indulni. Most az olimpiai pontokért, az ötkarikás szellemiségért és a büszkeségünkért mentünk ebben a futamban. Sok negatívum ért engem ebben az olimpiai ciklusban, de örülök, hogy csapatként összeálltunk és meg tudtuk nyerni a B-döntőt” – mondta Krueger John-Henry az M4 Sportnak.

Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere. MTI/Czeglédi Zsolt (Archív)
Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere. MTI/Czeglédi Zsolt (Archív)

„Jól mozogtak a lányok. Zsófi kizárását vehetjük jogosnak, befejezte az előzést, és ha egy picit jobban összehúzta volna magát, akkor vállal nem ütötte volna meg szegény ellenfele fejét, valójában apróság hiányzott, hogy az előzés meglegyen. Petra nagyon jól mozgott ma is, nagyon sajnálom, nem feltétlenül értek egyet Betti (Pádár Beáta főbíró – a szerk.) döntésével, igaz, nem ő hozza meg a döntést egyedül, hanem egy bírói stáb teszi ezt. A japán hölgy elesett, így nem túl sok esélyünk volt arra, hogy ne legyen büntetés. A fiúk pedig kiválóan mentek, ez most más helyzet volt, mert sok nap telt el az előző futam óta,

Hosszú napok állnak mögöttünk, benne volt minden esszenciája ennek a szép sportnak. Tudnék kiemelni momentumokat, van egy csodálatos aranyérmünk, van két gyönyörű bronzérmünk, nagyszerű helyezéseink vannak, volt okunk nagyon bánatosnak is lenni. Ez egy ilyen bicikli, ezen kell haladni” – értékelt a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos az M4 Sportnak.

A magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott 20 pontot gyűjtött Pekingben, és ezzel Magyarország minden idők legeredményesebb téli olimpiai szereplését érte el.

 

 

 

 

Nyitókép: Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Liu Shaoling Sándor és Krueger John-Henry (balról jobbra) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B-döntője előtt a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. A magyar férfiváltó megnyerte a B-döntőt, így a hatodik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideszes2022
2022. február 21. 18:06
akkor nyald a migránsok valagát, csak azért mert gyorsan korcsolyáznak
Ödenburger
2022. február 18. 20:03
Ez a két "kínai fasz" magyar anyától Magyarországon született, magyar az anyanyelvük, Magyarországon élnek, magyarnak vallják magukat és Magyarországnak szereztek dicsőséget. A nagyképűség esetén meg az a fő kérdés, hogy van-e mire....
Da Vinci
2022. február 18. 20:02
GRATULÁLUNK ÉS BÜSZKÉK VAGYUNK RÁTOK!!!
llnnhegyi
2022. február 18. 20:02
Gratulálunk! Arany,bronz, helyezések! Nagyszerű szereplés volt a Pekingi olimpián.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!