A dicsőséges tavaszi hadjárat folytatódott az osztrákok ellen

2022. március 30. 22:11

A hétfőn Villachban aratott nagyszerű diadal után szerdán hazai pályán kellett növelni a Fehérvárnak az előnyét az osztrák bázisú hokibajnokság, az ICEHL (korábban EBEL) elődöntőjének négy nyert mérkőzésig tartó párviadalban. Óriási izgalmak után, hosszabbításban sikerült. Így ha pénteken ismét nyer a Wörthi-tó mellett, akkor vége a csatának, jöhet a végső harc a kupáért.

2022. március 30. 22:11
null
Edvi László

Annak ellenére volt nagyon izgalmas a negyedik mérkőzés, hogy az osztrák Villach egy pillanatig sem vezetett.

Annak ellenére tördeltük a kezünket a második harmad közepén, hogy már 3-0-ra is vezetett a magyar csapat.

És annak ellenére is idegesen kellett várnunk a hosszabbítást, hogy két perccel a vége előtt is gólelőnyben volt a Volán.

Ilyen a hoki!

És olyan, ha a rájátszásban 60 perc után döntetlen az állás, akkor egyetlen gól dönt.

Így volt ez az első mérkőzésen, és így alakult ez a negyediken is. Az elsőn a tengerentúlról átvett kifejezés szerint "hirtelen halálnak" nevezett ráadásban az osztrákok örültek, most meg...

De, ne szaladjunk ennyire előre!

Kezdjük ott, hogy szenzációsan kezdett a Volán! Akárcsak szombaton, a második meccsen, de akkor mégis ő kapta a találkozó első gólját, most meg ő lőtte.

Erre mondják: micsoda különbség!

A 3. perc elején a kapitány, Hári János lopta-lopta a távolságot, majd szemből behúzta a korongot a vendégkapus mammutja mellé. Oda sem kézzel, sem lábbal nem lehet elérni. Gyönyörű volt! Aztán a 14-ben egy emberelőny klasszikus kijátszásának végén a kapusról kijövő korongot Terbócs vágta a kapuba. 2-0.

"Még, még, még, még, még, ennyi nem elég"

-- énekelték a szurkolók az ilyenkor megszokott nótát, és még épp'hogy befejezték, és Terbócs már saját második, csapata harmadik gólját is bevágta. Ezúttal távolabbról célzott, többen végeztek zavarórepülést, és elsőre úgy tűnt, hogy talán Sarauer ért utoljára a koronghoz, de utóbbi elárulta társának, hogy nem. Egészen pontosan

1 perc és 42 másodperc telt el a két Terbócs-gól között

, és ekkor az optimisták már újabb kiütésről álmodoztak. Mert ne feledjük: két napja nagy győzelmet aratott a gárda idegenben. Sajnos mielőtt ez megvalósult volna a villachiak szépítettek, így az első szünetben csak két gól volt a két csapat között. És tudjuk: ez hokiban semmi.

Főleg úgy nem, hogy a vendégek nagyon vehemensen jöttek ki az öltözőből, és a meccs ott folytatódott, ahol az első játékrészben zajlott. Mármint "helyileg", ugyanis ismét a főbejárattól balra eső kapunál zajlott a játék, apró szépséghiba, hogy közben térfelet cseréltek a csapatok. A másik szépséghiba meg az, hogy

a 29. percben két gólt is ütöttek a "sógorok".

Előbb balról, távolról egy húzott lövéssel, majd jobbról, a kör távolabbi részéről. 3-3.

Így a meccs rendes játékidejének felénél új meccs kezdődött. 

És végre a Volán ebben a harmadban is átment a túlsó térfélre, mert már félő volt, hogy a találkozó első 30 percének tapasztalata alapján egy élelmes vállalkozó kiadja közönségkorcsolyázásra a jobboldali térfelet. Jó, hogy nem tette! Ugyanis

a 38. percben gyönyörű góllal újra vezetést szerzett a Volán!

Petan nehezen szedte össze a pakkot, de végül valahogy bevitte a harmadba. Erdély lendületből jött és kegyetlen lövéssel vette vissza az előnyt. Majd a második szünetben elégedetlenül ezt mondta a közvetítő televízió riporterének:

"Nem tetszett ez a harmad, kényelmesek voltunk, akárcsak az első meccsen. Vigyáznunk kell, hogy ne kapjunk kiállítást, és vigyázni kell a buliknál is, hisz' pont így kapott a mi sorunk egy gólt"

Két harmad után még minden nyílt volt. A szerző felvétele
Két harmad után még minden nyílt volt. A szerző felvétele
A villachiak talpra állása abban is megmutatkozott, hogy 40 perc során ők 24-szer lőttek kapura, a mieink csak 19-szer. Aztán 60 után ez az arány 35-22-re módosult "oda", de a kevesebb kapura lövés ellenére a Volán megnyerhette volna a meccset 60 perc alatt is. Két perccel a vége előtt még úgy tűnt. Ám a vendégek időt kértek, és nemcsak kitalálták, hogy mit kell tenni, hanem meg is csinálták. A kapusuk helyére is csatárt küldtek, és a létszámfölényes szituációt okosan váltották gólra. Körbeadogatták a magyar kaput, jobbról az alapvonalról középre tették a pakkot, és ott 2 méterre a kaputól volt szabad ember. 4-4.

Ezzel ért véget a 60 perc,

jöhetett a jégfelújító berendezés, majd a hosszabbítás az első gólig.

Amely csak 2 perc 14 másodpercig tartott, és olyan szép keretes szerkezetűvé vált tőle a meccs, mint a legszebb verseink az osztrákok elleni szabadságharcunk idejéről. Ugyanis a találkozó elején Hári János 2.12-nél kezdte meg a gólgyártást, most meg

2.14-el a ráadás pakkejtése után ugyanő zárta le a csatát.

Shaw vitte be a korongot a kapu mögé, visszatette a balról érkező Fournier-nek, aki átadta a jobboldali vasnál lévő Hárinak. A nap hőse közelről nem találta el jól, de belepiszkált másodjára, és az átment a gólvonalon. 

Az osztrákok "hirtelen haltak". 

Hári első gólja gyönyőrű volt, a meccset lezáró pedig nagyon-nagyon fontos. Még nem tartunk ott, hogy minden idők legfontosabb Volán-gólja, de utólag lehet, hogy azok közé kell majd sorolnunk.

Hári néhány perccel korábban, a harmadik harmad lefújása után szűkszavúan csak ennyit mondott a tv-nézőknek a folytatásról:

"Egészen egyszerű a helyzet, ütni kell egy gólt!"

Ez a Hári János nem beszél a levegőbe, nem mond nagyokat, hanem cselekszik, és gólt üt. Amikor nagyon kell.

A Hydro Fehérvár AV19 3-1-re vezet az ICEHL elődöntőjének négy győzelemig tartó párharcban. Még egy diadal, és jöhet a Salzburg elleni finálé!

Az osztrákok elleni dicsőséges tavaszi hadjáratnak folytatódnia kell!

 

 

A nyitóképen: a fehérvári hokisok öt nap alatt már harmadszor jöttek le boldogan a jégről a Villach ellen.

MTI/Vasvári Tamás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!