Fenyegetések hatására mégsem versenyezhetnek az orosz és fehérorosz sportolók a téli paralimpián

2022. március 03. 23:16

Veszélybe került a pénteken kezdődő téli paralimpia életképes megrendezése, ezért a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) úgy döntött, mégsem indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók a pekingi játékokon.

2022. március 03. 23:16
null
Bánfalvi Szabolcs

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdán még úgy határozott az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolói versenyezhetnek a pénteken kezdődő téli paralimpián, viszont kizárólag semleges színekben indulhatnak, a paralimpiai zászló alatt, illetve e két ország versenyzőinek az eredményei nem számítanak bele az összesített éremtáblázatba.

Az IPC azonban némi nyomásra átgondolta a szerdai döntését, és csütörtökön újabb bejelentést tett a hivatalos honlapján az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. A közlemény szerint

a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság igazgatótanácsa rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy megtagadja az orosz és fehérorosz sportolók nevezését a 2022-es pekingi téli paralimpiára.

Ez azt jelenti, hogy ezen országok parasportolói a továbbiakban nem vehetnek részt a játékokon.

Az IPC elnöke, Andrew Parsons kifejtette, hogy a szervezet miért változtatott az előző napi állásfoglalásán. „Az IPC-nél nagyon szilárdan hiszünk abban, hogy a sport és a politika nem keveredhet össze – közölte Andrew Parsons az IPC hivatalos honlapján. – Ám a háború önhibáján kívül eljött erre a paralimpiára, és a színfalak mögött sok kormány befolyással bír dédelgetett eseményünkre. Az IPC egy tagsági alapú szervezet, és mi fogékonyak vagyunk a tagszervezeteink álláspontjára.

Amikor a tagjaink megválasztották az igazgatótanácsot 2021 decemberében, az volt a cél, hogy fenntartsuk és betartsuk a paralimpiai mozgalom alapelveit, értékeit és szabályait. Igazgatósági tagokként felelősségünk és kötelességünk, hogy ezeket rendkívül komolyan vegyük.

A szerdai döntéshozatalunk során megvizsgáltuk a paralimpiai mozgalom hosszú távú egészségét és fennmaradását. Nagyon büszkék vagyunk azokra az elvekre és értékekre, amelyek kialakították a mozgalom mai arculatát. Azonban világossá vált, hogy a gyorsan eszkalálódó helyzet egyedülálló és lehetetlen helyzetbe hozott minket ily közel a játékok kezdetéhez.”

Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke sajtótájékoztatót tart Pekingben 2022. március 3-án, egy nappal a paralimpiai játékok hivatalos megnyitója előtt. Az IPC ezen a napon jelentette be igazgatótanácsa döntését, amely szerint az orosz és fehérorosz sportolók függetlenként sem indulhatnak a téli paralimpián. MTI/AP/Dita Alangkara
Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke sajtótájékoztatót tart Pekingben 2022. március 3-án, egy nappal a paralimpiai játékok hivatalos megnyitója előtt. Az IPC ezen a napon jelentette be igazgatótanácsa döntését, amely szerint az orosz és fehérorosz sportolók függetlenként sem indulhatnak a téli paralimpián. MTI/AP/Dita Alangkara

Az IPC elnöke hozzátette, hogy szerdán jelezte a szervezet, hogy továbbra is nyomon követi a történéseket és meghallgatja a véleményeket, és ezúttal is így tett.

„Az elmúlt órákban a tagok túlnyomó része felvette velünk a kapcsolatot, és nagyon nyitott volt, ezért hálás vagyok – folytatta Andrew Parsons. – Azt mondták nekünk, hogy ha nem gondoljuk át a döntésünket, annak valószínűleg súlyos következményei lesznek a 2022-es pekingi paralimpiai téli játékokra nézve.

Számunkra kiemelten fontos, hogy biztosítani tudjuk a sportolók biztonságát, és a sportoló falvakban a helyzet fokozódott és mára tarthatatlanná vált. Mindenekelőtt az alapszabályban rögzített paralimpiai küldetés részeként kötelességünk, hogy garantáljuk és felügyeljük a sikeres paralimpiai játékok lebonyolítását, valamint biztosítsuk a paralimpiai mozgalom égisze alatt űzhető sportban a fair play szellemének érvényesülését, az erőszak betiltását, a sportolók egészségügyi kockázatának kezelését, és az alapvető etikai elvek betartását.

Mindezt szem előtt tartva, illetve a játékok integritásának és az összes résztvevő biztonságának megőrzése érdekében úgy döntöttünk, hogy megtagadjuk az orosz és fehérorosz sportolók nevezését. Nagyon sajnáljuk, hogy az érintett országok parasportolóira kihatottak a kormányaik múlt héten hozott döntései, amelyek megszegték az olimpiai fegyverszünetet.

A sportolók jóléte kulcsfontosságú számunkra, és mindig is az lesz. A csütörtöki döntés 83 parasportolót érint közvetlenül. Ha azonban az orosz és a fehérorosz küldöttség maradna Pekingben, akkor több ország valószínűleg visszalépne a részvételtől. Akkor valószínűleg nem lenne életképes a paralimpia. Ha ez megtörténne, annak hatása sokkal szélesebb körű lenne.

Remélem és imádkozom, hogy visszatérhetünk egy olyan helyzetbe, amikor a beszéd és a fókusz teljes mértékben a sport azon erejére irányul, amely megváltoztatja a fogyatékkal élők életét, és a legjobban szolgálja az emberiséget” – árulta el Andrew Parsons, az IPC első embere.

A XIII. téli paralimpiát március 4. és 13. között rendezik. Magyarországot egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd, aki háromévesen egy baleset következtében deréktól lefelé lebénult, azóta kerekesszékben éli mindennapjait. A 25 éves sportoló szabadkártyával vehet részt a játékokon, március 10-én óriás-műlesiklásban, két nappal később szlalomban versenyez. Hazánk így ötödik alkalommal képviselteti magát a téli paralimpián.

 

Nyitókép: Valerij Suskevics, az Ukrán Paralimpiai Bizottság elnöke (balra) kezet fog Andrew Parsons-szal, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnökével Pekingben 2022. március 3-án, egy nappal a játékok hivatalos megnyitója előtt. Az IPC ezen a napon jelentette be igazgatótanácsa döntését, amely szerint az orosz és fehérorosz sportolók függetlenként sem indulhatnak a téli paralimpián. MTI/AP/Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai információs szolgálata/Joe Toth

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
George Soros 2.0
2022. március 08. 21:37
Sokat fordít majd a háború kimenetelen hogy egy hátrányos helyzetű sportolotol megtagadjuk az indulasat nemzetiségi alapon.
huttentotta
2022. március 08. 21:37
Én meg nem akarok olyan sportolókat látni, akik kiutálnak egy másikat származása miatt. Az ilyenek nem sportolók. Az pedig nem sport, ahol így próbálják növelni az esélyeiket, hogy nem mérkőznek meg mindenkivel, akivel kellene. Nem lett volna szabad engedniük ezen zsarolásnak. Akkor sem, ha senki nem ment volna el. Ha valaki demonstrálni akar valamit, akkor tegye azzal, hogy ő nem megy el és hoz ezzel áldozatot. De persze a többségük úgyse tenné. Az ilyenek szégyelljék magukat. Mert tönkreteszik a sportot, pedig nekik nem lenne ott helyük.
confitür
2022. március 07. 21:01
A nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak elment a józan esze. Kibújt a szög a zsákból. Meglátszik ki a kirekesztő,náci stb...
Republik
2022. március 06. 10:01
Egy hányinger az egész!De nem csak a parasportban.Akik megtagadják a sportolóktól az indulás jogát származási alapon,egy szót se szóljanak Putyinra.Én értem hogy szankcio meg minden,de ez a sportolói letiltogatás gusztustalan.Itt már az érdekek vannak inkább.Meg most mindenki annyira együtt érző hirtelen.Amerikai sportolókat miért nem tiltottak el amikor volt az iraki háború?Most ugyanazt csinálják mint Benes anno a magyarokkal.Most minden orosz rossz ember,legyen sportoló vagy alármi,ez nevetséges.Azért mert az unio,vagy amerika nem tud,vagy nem mer az oroszokkal szembe szállni,attól még nem kellene ezt csinálni a sportolóikkal.Azok semmit nem tehetnek erről a háborúról!Ez hasonlóan szemét dolog,csak nem akkora horderejü mint a szerintük igazságtalanul inditott háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!