"Hirtelen halt" a Debrecen, közel került a Fradi-Újpest hokiőrület

2022. március 09. 23:55

A Ferencváros hokicsapata bejutott az Erste Liga elődöntőjébe, miután 4-1-re verte a DVTK Jegesmedvéket, és ilyen arányban nyerte meg a párharcot is. Az Újpest meghosszabbította a DEAC elleni páros csatát, miután "hirtelen halálban" nyerni tudott az ötödik találkozón. Így ez a vetélkedés pénteken folytatódik, a Debrecen győzelme esetén le is zárul, ám újpesti diadal vasárnapi, hetedik meccset eredményezne. Vagyis a sokak által várt Fradi-Újpest ütközetet a DEAC meggátolhatja, és ezzel a kupa-arany után egy bajnoki érmet is tehetnének a vitrinjükbe játékosai.

2022. március 09. 23:55
null
Edvi László

Az Erste Liga negyeddöntői során a legkésőbb kezdődött párharc végződött a legkorábban. Az „erdélyi csata” a létező legrövidebb lett:

a Gyergyó négyből négyszer legyőzte a Brassót

, így már kedden eldőlt a továbbjutása. Múlt héten mindkét gyergyói találkozó az alapszakasz negyedikjének 4-1-es győzelmével ért véget, majd Brassóban hétfőn 5-1-re, kedden 2-1-re nyert a Gyergyói Hoki Klub. Vagyis csak egy találkozó volt szoros, a többi, akárcsak az egész párharc egyértelmű lett.

Mindkét magyar párharc szerdán véget érhetett volna, de csak az egyik fejeződött be. A Ferencváros 4-1-re győzte le a DVTK Jegesmedvéket, így

ugyanilyen arányban nyerte meg a párharcot is.

Már a Fradi hokisai is hátradőlve nézhetik a többiek csatározást.

Mert két párosmérkőzés még tart.

A Ferencváros aranysisakos játékosa, vagyis az alapszakaszban csapatából a legtöbb pontot szerző, Nagy Gergő két gólpasszal járult hozzá a sikerhez.
A Ferencváros aranysisakos játékosa, vagyis az alapszakaszban csapatából a legtöbb pontot szerző, Nagy Gergő két gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

Az erdélyi-magyar párharc csütörtökön fejeződhet be. Itt múlt héten a „nagy utazástól” fáradt MAC HKB Újbuda az első csíkszeredai csatáját a záróharmadban veszítette el, amikor kijött a fizikai állapotok közötti különbség. Ám másnap már közel állt az idegenbeli sikerhez. A második harmad elején 3-1-re vezetett, innen győzött az alapszakaszt magabiztosan nyerő címvédő 5-4-re. Vagyis úgy jöhetett a „Tüskébe”, hogy

az egyik itteni mérkőzés megnyerésével otthon lezárhatja a párharcot.

Az első pesti meccsen hasonló dolog történt, mint az első erdélyin. A buszozástól elmerevedett csapat az első két harmadban tartotta magát, de a záró játékrészben dominált a frissebb, hazai gárda. Hétfőn 5-2-re nyert az újbudai társaság, ám kedden ugyanilyen arányban az erdélyi. Amely a találkozót követően hazament, így pihentebben várhatja vissza ellenfelét, melyet ha legyőz csütörtökön, akkor ő is elődöntős.

A negyedik párharc viszont legkorábban csak pénteken zárulhat.

Előre is kalkulálható volt, hogy itt lesz a legnagyobb harc. A Magyar Kupa győztese, a Debreceni EAC az első meccsen „hirtelen halálban” nyert Újpesten, majd a másodikon az UTE az első harmadban "behúzta" a találkozót, így legalább 1-1-el mehetett Debrecenbe.

Ott mindkét hétvégi találkozójukat a DEAC nyerte

, vagyis három „meccslabdát” kapott a kupagyőztes.

Az elsővel szerda este nem tudott élni.

Az újpestiek elérték azt a céljukat, amelyet az ismert nóta így fogalmaz meg:

Debrecenbe kéne menni!

Mehetnek, méghozzá pénteken, de még akkor is a DEAC-nak lesz „meccslabdája”.

Szerdán, az ötödik találkozón óvatos első harmadot látott a kb. 1000 újpesti és 26 debreceni drukker, melynek végén Jack Suter a Hetényiről kipattanó korongot közelről vágta a debreceni kapuba. Így 1-0-s hazai vezetéssel mentek öltözőbe a csapatok.

Az aranysisakos Sam Coatta remek teljesítménye is kellett az UTE életben maradásához. Fotó: Jani Martin/UTE
Az aranysisakos Sam Coatta remek teljesítménye is kellett az UTE életben maradásához. Fotó: Jani Martin/UTE

A második játékrész elején a hátrányba került debreceniek lövöldöztek mindenhonnan, mert ezúttal nem Rajna Miklós védte a lilák kapuját, hanem a fiatal Márkus Levente.

Rajna a szombati meccsen agyrázkódást szenvedett

, így is védett vasárnap, de ezúttal már nem engedte az orvosi stáb, hogy beöltözzön. Márkus sokáig mindent védett, bár a lövések többsége csak amolyan statisztikajavító volt a debreceniektől.

A vendégszurkolók kedélyét viszont nem javította. Aztán a 28.percben

meghűlt a vér mindenki ereiben

, attól függetlenül, hogy kinek szurkolt. A debreceniek kapitányát, Berta Ákost arcon találta egy korong, és sokáig kellett ápolni a jégen, majd azonnal kórházba szállították. Súlyos sérülést szenvedett a DEAC egyik legjobbja, szerencse a nagy bajban, hogy a kórházból származó első információk szerint a szeme nem károsodott. Több öltéssel varrták össze a száját és az arcát.

A debreceni kapitányt, Berta Ákost a jégről egyenesen a kórházba kellett vinni, az első hírek szerint legalább a szeme nem sérült meg. Fotó: Jani Martin/UTE
A debreceni kapitányt, Berta Ákost a jégről egyenesen a kórházba kellett vinni, az első hírek szerint legalább a szeme nem sérült meg. Fotó: Jani Martin/UTE
A kupagyőztes kapitánya nélkül lövöldözött tovább, és ez a 35. percben eredményt hozott: Jordan Klimek kék vonalról elindított bombája utat talált Márkus kapujába. A hivatalos jegyzőkönyv szerint Mazzag Dániel is hozzáért a lövéshez, ez zavarhatta meg Rajna Miklós helyettesét.

1-1-ről kezdték a harmadik játékrészt a felek.

Amely nem lett az utolsó. Pedig felpörgették az addig nem éppen gyors tempót a csapatok, ám nem esett gól. Az Újpest inkább a csapatjátékkal próbálkozott, míg a debreceniek egyéni villanásokkal szerették volna dűlőre vinni a dolgot. Egyik stílus sem hozott eredményt.

Úgyhogy

jöhetett ráadás az első gólig.

Akárcsak az első mérkőzésen. Akkor a debreceniek örülhettek, most az újpestiek. A 17 perces jégfelújítós szünet után csak 2 perc 26 másodperc játék következett. Egy perc 38 másodperc után Gőz kiállítása miatt a mérkőzés során először játszhatott emberelőnyben az alapszakasz harmadikja, és Németh Attila góljával életben maradt, míg a debreceniek „hirtelen haltak”.

A párharc állása: 3-2 a Debreceni EAC javára.

Újpesti öröm a győzelem után. Fotó: Jani Martin/UTE
Újpesti öröm a győzelem után. Fotó: Jani Martin/UTE

Virág Csaba, vezetőedző, UTE:

Az első két harmadban ahogy játszottunk, az kritikán aluli volt. Nagyon feltűnő volt, hogy nem akarunk kikapni, de nekünk nyerni kell, és ez a két dolog nagyon sokban különbözik egymástól. Az első két harmadban nem volt meg bennünk az a győztes mentalitás, ami a harmadikban és a hosszabbításban már jelentkezett.

György József, vezetőedző, DEAC:

Ezúttal a párharc korábbi meccseivel ellentétben csak 20 percen át tudtunk komoly nyomást gyakorolni az ellenfélre, így azt kell mondjam, hogy megérdemelten nyert az Újpest, gratulálunk. A végeredmény miatt nincs dráma, tudtuk, hogy egy jó csapat ellen játszunk, talán ezt a meccset nem vettük elég komolyan. Ezt megbeszéljük, pénteken pedig folytatjuk tovább

 

 

A nyitóképen: A nagyon fontos újpesti vezetőgólt gólt Jack Suter szerezte az első harmad végén. Fotó: Jani Martin/UTE

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!