Szenzációs világcsúcs született jégtáncban az oroszok nélkül rendezett világbajnokságon

2022. március 26. 06:01

A Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron francia páros óriási világrekorddal vezet a ritmustánc után a jégtáncosok versenyében a montpellier-i műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon. A magyar delegáció pénteken fejezte be szereplését az oroszokat és fehéroroszokat nélkülöző vb-n.

2022. március 26. 06:01
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint írtuk, a franciaországi Montpellier-ben március 23. és 27. között rendezik a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot. Az orosz-ukrán háború erre a sporteseményre is hatással van, hiszen az orosz és fehérorosz sportolók és tisztségviselők nem vehetnek részt az idei vb-n.

„A Szervező Bizottság és a Francia Jégsport Szövetség támogatja a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontját: a világbajnokságon nem lesz orosz vagy fehérorosz sportoló vagy tisztviselő” – áll a montpellier-i műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság hivatalos honlapján.

Pedig

a világbajnokságok történetében az 1993 óta orosz színekben indult versenyzők toronymagasan a legeredményesebbek, összesen 36 aranyérmet nyertek a 28 vb során,

ebből a férfi műkorcsolyázók hetet, a nők nyolcat, a párosok kilencet, a jégtáncosok tizenkettőt szereztek. A legutóbbi stockholmi világbajnokságon orosz győzelemmel zárult a nők, a párosok és a jégtáncosok viadala is. Csak a férfiak mezőnyében nem jött össze az orosz világbajnoki cím 2021-ben, de az nem is meglepetés, hiszen ez legutóbb a sportág legendájának, Jevgenyij Pljuscsenkónak sikerült Dortmundban 2004-ben.

A Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron francia páros óriási világcsúcsot állított fel és vezet a ritmustánc után a jégtáncosok versenyében a montpellier-i műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon. Fotó: Facebook/ISU Figure Skating (Nemzetközi Korcsolyázószövetség Műkorcsolya))
A Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron francia páros óriási világcsúcsot állított fel és vezet a ritmustánc után a jégtáncosok versenyében a montpellier-i műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon. Fotó: Facebook/ISU Figure Skating (Nemzetközi Korcsolyázószövetség Műkorcsolya))

Mindennek fényében csonka ez a világbajnokság, nagyon hiányoznak az orosz világklasszisok, akik a szankció miatt nem emelhetik a sportesemény színvonalát az elképesztő programjaikkal és kűrjeikkel, illetve az egyedi stílusukkal és egyedülálló előadásmódjukkal, valamint nem kaphatnak esélyt arra, hogy megint világbajnokok vagy vb-érmesek lehessenek.

Ugyanakkor a montpellier-i világbajnokságon résztvevő versenyzők között is akadnak kiválóságok, így jégtáncban a Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron francia páros hatalmas világcsúcsot ért el a hazai közönség legnagyobb örömére.

Az idén olimpiai bajnok, négyszeres világbajnoki aranyérmes duó világrekordot jelentő 92.73-as pontszámot kapott pénteken a ritmustáncban nyújtott teljesítményéért,

így hárompontos előnnyel vezet a jégtáncosok versenyében.

Íme a videó a sporttörténelmi tettről:

A mindössze kilenc hónapja összeállt Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncos kettős az eddigi legjobb eredményét érte el ritmustáncban a 62.12 ponttal. Viszont a duó így sem jutott tovább a legjobb húsz közé, a 31 induló közül a 22. helyen fejezte be a versenyt, így nem mutathatja be kűrjét szombaton. Azonban kevésen múlott a bravúr, az Ignateva, Szemko páros csupán közel két ponttal maradt el a huszadik helyezettől.

Vardanjan Gurgen, a magyar szövetség műkorcsolya szakági sportigazgatója a világbajnokságon értékelte az Ignateva, Szemko duó nagyszerű teljesítményét a ritmustánca után.

„Nagyon büszke vagyok rájuk, jól táncoltak. Két éven belül a világ legjobb tíz párosa közé fognak tartozni” – közölte Vardanjan Gurgen a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hivatalos honlapján.

Az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncos páros a ritmustáncát mutatja be a franciaországi Montpellier-ben zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon 2022. március 25-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncos páros a ritmustáncát mutatja be a franciaországi Montpellier-ben zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon 2022. március 25-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Mindez azt is jelenti, hogy

a magyar küldöttség számára pénteken véget ért a montpellier-i világbajnokság,

amelynek első napján a nők rövid programjában a magyar műkorcsolyázó, Láng Júlia nem jutott a legjobb 24 közé, a 31. helyen végzett 47.93 ponttal a 33 fős mezőnyben, így nem mutathatta be pénteken a kűrjét.

„Fiatal még, előtte a jövő, sok tapasztalatot kell még szereznie” – nyilatkozta Vardanjan Gurgen a 18 éves Lángról a MOKSZ hivatalos honlapján, ahol a szakvezető hozzátette, hogy az edzéseken még szerdán is nagyon jól teljesített a magyar reménység, s érzése szerint túlizgulta a versenyt.

A férfiak csütörtöki rövid programjában pedig a magyar induló, Vlasenko Aleksandr 51.10 pontot kapott, és ezzel a 29. helyen zárt élete első felnőttvilágversenyén, így a 17 esztendős, orosz születésű sportoló nem mutathatja be a kűrjét szombaton a legjobb 24 között. Viszont már az óriási tett, hogy több mint tizenegy év után szerepelt újra magyar férfi műkorcsolyázó világbajnokságon.

 

Nyitókép: A Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron francia páros óriási világcsúcsot állított fel és vezet a ritmustánc után a jégtáncosok versenyében a montpellier-i műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon. Fotó: Facebook/ISU Figure Skating (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. június 17. 14:33
Ellehet innen menni, mondá cimborád!
Dezsőke
2022. június 08. 18:14
oroszok nélkül érvénytelen
Dezsőke
2022. május 26. 11:20
oroszok nélkül szart sem ér .... nagy hiba volt a politikát mindenre kiterjeszteni,- hatalmas bűn!
EszterK
2022. március 30. 18:05
Orosz kori alegjobb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!